6 ok, ami szemhéj felpuffadást okozhat

2019. 12. 5.

A tükörbe nézve sokan tapasztalják, hogy a szemük körül táskássá válik a bőr, vagy látványosan megduzzad a szem környéke. Ez az esztétikai probléma zavaró lehet a mindennapokban, de szerencsére sok esetben meg lehet találni a megoldást – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Szemhély puffadás | Budai Szemészeti Központ

A test bármely más szövetéhez hasonlóan a szem környéke is reagál a külső és belső hatásokra, legyen az napsütés, allergia, smink vagy esetleg a belénk kódolt genetikai adottságok. Szakorvos segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, melyek a szemhéj puffdás hátterében állhatnak, hiszen ha ismerjük a probléma forrását, a megoldást is könnyebben megtaláljuk. Az okok a következőek:

 

 1. Napsütés
  Bár a napfénynek számos pozitív tulajdonságát ismerjük, azt is tudjuk, hogy a túlzásba vitt napozás, az erős napsugárzás nem csak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót. A megfelelő UV-védelmet biztosító napszemüveg alapkellék kell, hogy legyen az erős napsütésben, de a szemet körülvevő finom szövetet ez sem védi meg teljesen. Ha a test bármely szövete megsérül, arra gyulladással reagál, ez pedig fokozottan igaz a szem környékén található vékony bőrterületre. Már egy kis sérülés, irritáció is duzzadást idézhet elő ezen az érzékeny területen.
 2. Vizesedés
  Az emberi test rendkívül magas folyadék-koncentrációval rendelkezik, a szövetek bizonyos körülményekre reagálva extra folyadékokat tartanak vissza, ilyenkor, ahogy a köznyelvben is használjuk, a szervezet “vizesedik”. Ez a folyadék-felhalmozódás létrejöhet például olyankor is, ha nem alszunk eleget, ha túl sok sót viszünk be, vagy ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást.
 3. Allergiás reakció
  A szemhéj duzzadását okozhatja allergia is, hiszen a testbe került allergénekkel szemben ellenanyagokat termel a szervezet, melyek megpróbálják ellensúlyozni vagy eltávolítani az idegen részecskéket, ez a folyamat pedig gyulladáshoz és duzzanathoz vezethet.
 4. Smink
  A legtöbb szemfesték nem természetes anyagokból készül, így az összetevők a szembe kerülve, irritálhatják azt. Bár a gyártók próbálnak tenni azért, hogy ez a legkisebb valószínűséggel forduljon elő, érdemes a sminktáskában keresni a hibát, ha gyakran tapasztaljuk, hogy puffadt a szemhéjunk.
 5. Kontaktlencse túlhordás
  Ha a kontaktlencse viselési szabályait nem tartjuk be, a szemhéjak puffadása mellett gyulladás léphet fel, mely akár maradandó látásromlást is okozhat. A kontaktlencse néhány szem esetében a viselési szabályok betartása mellett is okozhat allergiás reakciót, irritációt, mely a szemhéjak puffadásában is megmutatkozhat.
 6. Genetika
  Ha a fenti pontok mindegyikét kizárjuk, és továbbra is tapasztaljuk a szemhéj puffadást, akkor nagy valószínűséggel a genetika a felelős, azaz örökölt tulajdonságunk a szemkörnyéki duzzanat. Ilyenkor teljesen megszabadulni valószínűleg nem tudunk a problémától, de néhány lépést minden esetben tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a mértékét.

Praktikák puffadt szemre

 • Viseljünk kalapot, napszemüveget, ha a napon tartózkodunk! 
 • Érdemes a szem környékére és a teljes arcra is megfelelő fényvédő krémet használni.
 • Együnk kevesebb magas sótartalmú ételt!
 • Az allergiánkat kezeljük a megfelelő gyógyszerrel az orvos előírása szerint!
 • Minden este, lefekvés előtt alaposan mossuk le a sminket! Tartósítószer-mentes műkönnyet is használhatunk, ez segít a szem felszínre jutott smink por eltávolításában.
 • Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást és figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!
 • A megfelelő minőségű, beltartalmú szemkörnyék-ápoló krémek és szérumok segítik visszanyerni a szövetek rugalmasságát!
 • Kontaktlencse használat helyett, érdemes hosszabb időszakra szemüvegre váltani, hogy pihentessük a szemet, de végleges megoldásként a lézeres látásjavító beavatkozáson is praktikus elgondolkodni.

Mi a megoldás, ha nem múlik el a duzzanat?

“Amennyiben a panaszok pár napon belül nem szűnnek meg, vagy esetleg fokozódnak, javasolt szemész szakorvoshoz fordulni. A felduzzadt szemhéjak oka a fent leírtak alapján sokféle lehet, azonban egy egyszerű szemészeti vizsgálat alkalmával ez optimális esetben könnyen diagnosztizálható és kezelhető” – javasolja Dr. Nagymihály Attila.

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ
Szakirodalom: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26176369, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18217520
Kép: Unsplash