A Femto lézerek alapvető tulajdonságai

2018. 09. 5.

A „femto szekundum” kifejezés a lézerimpluzusok kibocsájtási idejét takarja. Femtoszekundumos lézernek nevezhetünk egy lézert, ha az extrém rövid idejű impulzusok 10-15-en mp hosszúságúak.

A másik jellemző, hogy a lézer által kibocsájtott energia nano- vagy microJoule nagyságrendbe tartozik.

 

2 feltétel, hogy femto lézernek nevezzünk egy lézert:

  • 10-15-en mp hosszúságú lézerimpulzusok
  • nano- vagy microJoule nagyságrendű kibocsájtott lézerenergia

 

Amikor a szaruhártyát ilyen lézerrel kezeljük akkor a szövetben úgynevezett fotodiszrupció jelensége alakul ki.

 

Mit jelent a fotodiszrupció pontosan?

A szaruhártya szövetében elnyelődik a fókuszált femto lézer energiája. A femtoszekundum lézer energiája olyan nagy, hogy szöveti plazma keletkezik. Emellett helyi lökéshullámok alakulnak ki és hőenergia is termelődik (B). A szöveti plazma átmérője 0.5-től 5 µm-ig terjedhet a lézer tulajdonágától függően(A).  Ez a szöveti plazma a felvett nagyon magas energia miatt tágulni kezd és egy buborék üreg alakul ki, amely 10-100 mikrómilliméter átmérőjű lehet, és néhány milliszekundumig létezik (C). A buborék üreg összeesése után egy gáz buborék marad vissza, amely szén dioxidot, illetve egyéb gáz molekulákat tartalmaz (D).

A fotodiszrupció szövetre gyakorolt hatása attól függ, hogy a lézer energiája mikro- vagy nanoJoule tartományba esik-e. A YAG lézer energiája például a millijoule tartományba esik, és arra használjuk, hogy a lencse hátsó tokján nyílást tudjunk vele készíteni.

A femtoszekundumos lézerek alacsony energiája pedig képessé teszi őket arra hogy a szaruhártya szövetében lebenyeket készíthessünk. Sőt az extrém alacsony energiájú úgynevezett „femto olló”, amellyel kb. egy nanojoule energiájúak akár még kromoszóma szinten is tudunk vágásokat metszéseket csinálni.

 

FEMTO LÉZEREK TÍPUSAI:

A femtoszekundumos lézereknek manapság alapvetően két fő típusa van:

  • A). Csoport: nagy energiájú (mikroJoule) impulzusokkal és alacsony frekvenciaval (kHz) dolgozik
    • ide tartozik például az Amo Intrase nevű Femto lézere
  • B). Csoport: alacsony energiával (nanojoule)  és magas frekvenciával.

 

A Zeiss cég Visumax kezeléskor használt lézernek paraméterei kb. a két típus között vannak. A Visumax femto lézer is nanojoule energiával dolgozik, de ez még mindig 1000-szer nagyobb energiaterhelést jelent a szemnek, mint a Ziemer FEMTO LDV Z8 esetén. Bővebben a Ziemer LDV Z8 és a Visumax lézer összehasonlításáról itt olvashat.

  • A) Csoport

A magasabb energiát használó lézerek esetén a lebenyt a lézer energia által kiváltott gáz buborék alakítja ki és mivel ez nagy átmérőjű, ezért az egyes gáz buborékok között szöveti hidak, vagyis nem átvágott területek maradhatnak!

  • B) Csoport

Az alacsony energiájú kisebb átmérőjű gócokkal dolgozó lézer esetén sokkal több lézer gócra van szükség és épp ezért ezek nagyon magas frekvenciával dolgoznak. Azonban ezek a lézer gócok nem egy időben kerülnek a szaruhártyára, így a sok apró energia nem adódik össze. Az alacsonyabb energiájú lézerek előnye hogy kevesebb nem kívánt mellékhatással járnak mint például az a opaque bubble layer, a hőhatás és a diffúz lamelláris és az átmeneti fényérzékenység szindróma.

Összefoglalta: Dr. Nagymihály Attila

Eredeti kutatás és cikk: Cataract & Refractive Surgery Today 2008 October 45-51.