A szemszárazság komoly veszélyt jelenthet a látásra!

2023. 11. 24.

A mai fiatalok többsége nincs tisztába azzal, hogy a szemszárazság komolyabb problémát is okozhat a szemeiket érintően. Miért épp ez a korosztály a veszélyeztetett? Akik a mindennapokban sok időt töltenek digitális eszközeik mellett, túl sok sminket használnak, esetleg légkondicionálóval felszerelt helyiségben tartózkodnak huzamosabb ideig, azoknál könnyebben megjelenik ez a szemészeti probléma. A fiatalabb generációra pedig az említett esetek fokozottan jellemzőek. A szemszárazságot jelző panaszok nem nevezhetők kimondottan súlyosnak, éppen ezért általában sokan gondolják azt, hogy nem is kell foglalkozniuk a tünetekkel.

Akármilyen hihetetlennek is tűnik, de a szemszárazság egy olyan gyakori tünetnek tekinthető, amivel minden harmadik ember küszködik. A legtöbbször a kevesebb könnytermelés, és a szempillatövekben lévő zsírmirigyek rendellenesen működése miatt jelentkezik ez a szembetegség, ám extrémebb esetben olyan gyógyszerek mellékhatása is lehet, mint az antidepresszánsok, a fogamzásgátló tabletták vagy az antihisztaminok.

Miért fontos a látásunk szempontjából a megfelelő könnytermelés?

A Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, Dr. Nagymihály Attila adja meg nekünk erre a kérdésre a választ: „A könny fő alkotóelemei többek között a víz, a zsíros olajok, a nyákanyag és különböző fehérjék. Három rétegben halmozódik a könny a szemfelszínen, és ezek a rétegek hozzák létre a szemgolyó felszínét befedő folyadék réteget, vagyis a könnyfilmet. A szem fő védelmezőjeként is lehetne nevezni a könnyfilmet, hiszen első számú feladata, hogy megóvja a kórokozóktól a szemet, és nedvesen tartsa a kötő- és szaruhártyát.”

Nézzünk most meg néhány egyéb hasznos tudnivalót a könnyről és a már említett három rétegről:

  • Külső (lipid) réteg: Az olajos lipidek a külső rétegben találhatóak. Ezeket a szemhéjban és a szempillák tövénél lévő Meibom-mirigyek állítják elő. Küldetésük, hogy megerősítsék a könnyfilmet, meggátolják annak elpárolgását, valamint folyamatosan nedvesen tartják a szem belső felszínét. Abban az esetben, ha valamilyen okból ez a réteg megsérül, akkor sokkal gyorsabban fog a könny elillanni a szem felületéről.
  • Középső réteg: Ez a vizes réteg, ugyanis ezt a réteget majdnem teljes mértékben víz alkotja. Ennek a rétegnek a feladata az, hogy folyamatosan nedvesen tartsa a szaruhártyát.
  • Belső nyálkaréteg: A belső réteg azért felelős, hogy a könny tökéletesen befedje a szaruhártyát. Elsősorban a mucin nevű nyákanyag alkotja. 

A pislogás jelentősége

A megfelelő könnytermelés mellett természetesen a pislogás is rendkívül fontos annak érdekében, hogy szemeink ne csak egészségesek legyenek, de optimálisan is működjenek. A pislogás szükséges ahhoz, hogy a szem állandóan nedves maradjon, ezáltal pedig védve legyen. Mennyit kellene pislogni ahhoz, hogy folyamatosan nedves legyen a szemünk? Akármilyen hihetetlen is, de 23-24 pislogás az optimális percenként! Sajnálatos módon azonban, amikor dolgozunk, tanulunk, esetleg a digitális eszközeinket használjuk, jóval kevesebbszer pislogunk, körülbelül mindössze 8-10 pislogás jön össze egy perc alatt. A nagy különbség az  ideális és valós pislogásszám között eredményezheti azt, hogy szemünk elfárad, szárazabb lesz, és nem csak kevésbé látunk élesen, de még a fejünk is elkezdhet fájni. Azok, akik kontaktlencsét hordanak, fokozottabban ki vannak téve a szemszárazság okozta szemirritációnak. Jellemző, hogy a kezdetben jó kontaktlencse viselők 2-3 év után leteszik a lencsét a szemszárazság fokozódó mellékhatásai miatt.

Szemszárazság, rexon-eye száraz szem kezelés, szemhéj toalett

Tegyünk meg mindent azért, hogy elkerüljük a szemszárazságot!

Akárcsak az élet egyéb területein, itt is a megelőzésre kell figyelni! A panaszok kialakulása ellen több mindent is tehetünk:

  1. Igyunk elegendő folyadékot: Próbáljunk jobban odafigyelni arra, hogy elegendő folyadékot, leginkább vizet fogyasszunk. Ez napi szinten körülbelül másfél-két litert jelent.
  2. Optimális páratartalom: A megfelelő páratartalom nagyon fontos a szemünknek is, törekedjünk arra, hogy abban a szobába is ideális legyen, ahol aludni szoktunk. 
  3. Pihentessük szemünk a kijelző használat közben: Abban az esetben, ha sok időt töltünk munka, tanulás, vagy csak szabadidő közben a digitális eszközeink előtt, mindig tartsunk egy kis pihenőt!
  4. Smink: Ne használjunk minden nap erős szemkörnyéki sminket!
  5. Elegendő alvás: Érdemes figyelni arra is, hogy minden nap legalább 8 órát aludjunk. Lényeges az is, hogy zavartalanul, nyugodt körülmények között tudjunk pihenni. 
  6. Kontaktlencse: Ha kontaktlencsével oldjuk meg az éleslátást, célszerű napi néhány órára félretenni az eszközt és szemüveggel helyettesíteni! Ne aludjunk rendszeresen kontaktlencsében, még a jó oxigén áteresztő lencsék esetében is javasolt éjszakára inkább eltávolítani.

Amennyiben tapasztaljuk magunkon a szemszárazság tüneteit, használjunk rendszeresen műkönnyet, ebből is a tartósítószer-mentes verziókat részesítsük előnyben! Sokféle kiváló műkönny elérhető a piacon. Vannak olyanok, amelyek a korábban részletesen bemutatott könny rétegek közül csak az egyiket pótolják és vannak komplexebb készítmények, melyek több réteg sérülése esetén javasoltak. Ha elsőre nem találjuk meg a nekünk való műkönnyet, akkor érdemes másikat is kipróbálni. Ha szeretnénk a problémánkra szabottan műkönnyet találni, akkor javasolt felkeresni egy specialistát, aki segít kiválasztani a megfelelő készítményt.

Dr. Nagymihály Attila azt tanácsolja mindenkinek, hogy mindig figyeljünk arra, hogy szemünket állandóan nedvesen tartsuk. Ennek elmulasztása rövidtávon szemirritációt okozhat, a későbbiekben pedig akár komolyabb látást érintő problémákhoz is vezethet. Abban az esetben, ha a műkönny használata már nem elégséges, akkor szemhéj toalett  rendszeres végzésével kell kiegészíteni a kezelését, ez pedig sok türelmet és elhivatottságot igényel. Pozitív hatása sokszor hetek, hónapokig tartó alkalmazása mellett jelentkezik csak. Súlyos szemszárazság esetén mindenképpen szakemberhez kell fordulni, tehát ilyen helyzetben semmiképp ne halogassuk a szemészeti időpontfoglalást!

Rexon-Eye® száraz szem kezelés

A Budai Szemészeti Központban elérhető egy új száraz szem kezelés a Rexon-Eye®.  Előnye, hogy a száraz szem szindróma minden típusára alkalmazható és nem invazív módon fejti ki hatását. A kezelés során a páciens csukott szemére egy szemmaszkot helyezünk, ami kis teljesítményű, nagyfrekvenciás elektromos mezőkkel fejti ki a hatását, vagyis olyan frekvenciájú rezgést juttat a szem sejtjeibe, ami serkenti a könnytermelésben részt vevő sejtek/mirigyek anyagcseréjét és természetes regenerálódását. A művelet alatt a páciens kellemes melegséget érezhet a szemén és a szemkörnyéken. A kezelés fájdalommentes és mindössze 20 percig tart, amit a kutatások alapján a megfelelő hatás elérése érdekében érdemes még 3-szor megismételni. Emellett fontos megemlíteni, hogy a kezeléssel egyidejűleg a korábban már említett terápiák alkalmazása, mint például a szemhéj toalett, és a műkönny továbbra is ajánlott.

A szemszárazság gyakran olyan probléma, amire nem lehet egy kapszulát bekapni, hogy varázsütésre megszűnjön. Több kezelési módot is érdemes kipróbálni, javasolt a kevésbé invazívaktól (műkönny, szemhéjszél tisztítás, Rexon-Eye kezelés) haladni az invazívabb megoldások felé (könnypont dugó behelyezést, egyén könnycsatorna műtétek). Ha nem sikerült egyértelműen azonosítani egy kiváltó okot és azt megszűntetni (pl. gyógyszer mellékhatása), akkor a szemszárazsággal meg kell tanulni együtt élni és egy olyan rutint kialakítani, mely során fokozottan betartjuk a kezelőorvos utasításait. Ha rátalálunk a számunkra megfelelő kezelési módra, vagy azok kombinációjára, akkor a szemszárazság jól menedzselhetővé válik és a mindennapokban nem fog panaszt okozni.

Felhasznált szakirodalom:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34107689/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28245347/

https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2769232

https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2773550

https://bjo.bmj.com/content/101/6/814.abstract

https://journals.lww.com/corneajrnl/abstract/2019/11000/high_frequency_electrotherapy_for_the_treatment_of.15.aspx