Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Rexon-Eye száraz szem kezelés - szemszárazság - száraz szem szindróma Rexon-Eye száraz szem kezelés - szemszárazság - száraz szem szindróma

Rexon-Eye®

Száraz szem kezelés

Mi az a Rexon-Eye?

A Rexon-Eye® egy olyan eszköz, amely kíméletes kezeléssel javíthat a száraz szem szindróma minden formáján. Alacsony teljesítményű, nagyfrekvenciás elektromos mezők alkalmazásával serkenti a könnytermelésben részt vevő sejtek/mirigyek anyagcseréjét és természetes regenerálódását.
A száraz szem minden típusára megoldást jelenthet, azaz az evaporatív, és a vízhiányos típus kezelésére is alkalmazható. A Rexon-Eye® hatékonyságát számos klinikai eredmény alátámasztja. A Rexon-Eye® nem csak tüneti kezelést alkalmaz, hanem a száraz szem kialakulásához vezető komplex komponensekre is pozitív hatással van.1
A kezelést minden eseteben szemészeti vizsgálat előzi meg. A szemész szakorvos dönt arról, hogy a Rexon-Eye® kezelés megfelelő-e a páciens panaszainak enyhítésére.

Rexon-Eye száraz szem kezelés - szemszárazság - száraz szem szindróma

Foglaljon időpontot!

Száraz szem problémával küzd? Foglaljon időpontot Rexon Eye® kezelésre!

Melyek a Rexon-Eye száraz szem kezelés előnyei?

Rexon-Eye száraz szem kezelés - szemszárazság - száraz szem szindróma
 • Hosszútávú megoldást kínál: a kezelések után egy-másfél év tünetmentesség vagy a panaszok számottevő javulása várható. Ezt követően a kezelés ismételhető.
 • Azoknak is ajánlott, akik nem tudják alkalmazni a szemhéj tisztítást (szemhéj toalett) napi rendszerességgel. (Bár fontos hangsúlyozni, hogy a kezelés szemhéj tisztítással kiegészítve még hatásosabb lehet.)
 • A száraz szem szindróma különböző típusaira kínál megoldást.1
 • Teljes mértékben fájdalommentes, pihentető kezelés.
 • A Rexon-Eye® kezelés csupán 20 percet vesz igénybe.
 • Megoldást kínálhat azoknak is, akik úgy érzik, már minden kezelési lehetőséget megpróbáltak, de semmi sem bizonyult hatásosnak.

Hogyan működik a Rexon-Eye?

A Rexon-Eye®-t úgy kell elképzelni, mint egy speciális szemmaszk, melyben a beépített kontaktelektródák által történik a kezelés. Az eszközt a páciens csukott szemére helyezzük fel és 20 percig hagyjuk rajta. A kezelés erősségét a páciens egyedi paramétereire igazítjuk. A kezelés során melegséget érezhet a szem környékén, ami a relaxálást is elősegíti. Amikor a kezelés véget ér, a páciensről lekerül az eszköz és ilyenkor még 5-10 percig tapasztalhat homályos látást, ami hamar elmúlik. A kezelés jótékony hatását már ekkor is érezheti, azonban fontos tudni, hogy legalább 4 kezelés kell a tartós és jelentős változáshoz. Valamint érdemes kiegészítő kezelésként otthoni terápiát is végezni (pl. szemhéj tisztítás, műkönny) a hosszantartó eredményért.

Tekintse meg videónkat, melyben Dr. Lendvai Zsanett szemész szakorvos mesél a szemhéj tisztítás (szemhéj toalett) fontosságáról és útmutatót is ad, hogyan kivitelezze helyesen.

Milyen technológiát használ a Rexon-Eye kezelés?

A Rexon-Eye® az ún. kvantum molekuláris rezonancia (Quantum Molecular Resonance – QMR) elvén működik, ami azt jelenti, hogy egy meghatározott frekvenciatartományon belüli rezgést ad át. Ez a frekvenciatartomány 4 és 16 MHz között mozog és megegyezik a biológiai szövetekben lévő molekuláris kötések rezgésével. Megfigyelték, hogy ez a fajta rezgés képes serkenteni az anyagcserét és a biológiai szövetek és sejtek természetes regenerációját.2 A felismerésnek köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg az orvostudomány különböző területein a QMR alkalmazására. Ilyen területek például az esztétikai gyógyászat, a fájdalomcsillapítás és a fizioterápia is. Emellett érdemes kiemelni, hogy QMR stimulációval jelentős eredményeket értek el a mély sebek gyógyításában, valamint a szaruhártya sebek lehetséges kezelésében is.3

Mennyibe kerül a Rexon-Eye száraz szem kezelés?

A Rexon-Eye száraz szem kezeléssel kapcsolatos költségeket az Árlista menüpontban találja.

Mit jelent a szemszárazság?

A krónikus száraz szem szindróma egy betegség. A problémát az okozza, hogy a könny nem képes megfelelő fedést biztosítani a szemfelszínen, a könnyfilm instabillá válik. Több ok is állhat a mögött, hogy a könny réteg stabilitása nem megfelelő. Például szemszárazság fordulhat elő, ha könny termelésért felelős mirigyek nem termelnek elégséges mennyiségű vagy minőségű könnyet. Az is lehetséges, hogy a könnytermelés megfelelő, de a folyadék túl gyorsan elpárolog a szemfelszínről, mivel a könny olajos részét termelő meibom mirigyek alulműködnek.

Mikor alakul ki szemszárazság?

Szemszárazságot tapasztalhat bizonyos helyzetekben, például repülőn, légkondicionált vagy fűtött szobában, biciklizés közben a szabadban vagy tartós számítógépes munka során a képernyő előtt ülve. A szemszárazság ezen kívül kialakulhat egyéb környezeti hatások következtében, betegségek kísérő tüneteként (például blepharitis, Sjögren-szindróma vagy lupus) vagy gyógyszerek mellékhatása miatt (például bizonyos antidepresszánsok vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek). A kontaktlencse viselés, a rendszeres dohányzás és alkohol fogyasztás is hajlamosíthat szemszárazság kialakulására. A változó korban a hölgyek nagy százaléka az androgénszint-csökkenés miatt szintén küzd szemszárazsághoz kapcsolódó tünetekkel.

Milyen jelei vannak a szemszárazságnak?

Az instabil könnyfilm kellemetlen idegentest érzéshez, égő, fáradt szem érzethez, a szemfelszín károsodásához és szemgyulladáshoz vezethet.

Szemszárazságra utaló tünetek:

 • viszkető szem
 • fájdalom a szemfelszínen
 • idegentest érzés
 • bepirosodott kötőhártya
 • homályos látás
 • fényérzékenység
 • bár nem hangzik logikusan, de a túlzott könnyezés is lehet szemszárazság jele

Okozhat-e látásproblémát a szemszárazság?

Az optimálisan termelődő könnyet folyamatosan szétterítjük a szemfelszínen a pislogással. Így a szem felületén a megfelelő fénytöréshez szükséges könnyréteg található. Ha a könnyfilm nem kielégítő állagú és mennyiségű, akkor a pislogás kellemetlenné, fájdalmassá válhat. A szemben idegentest érzés jelentkezik, a látás is homályosodhat. A szemszárazsággal küzdő páciensek akár 0,50-1,00 dioptriával rosszabb látást tapasztalhatnak ahhoz képest, mint amikor megfelelően lubrikált a szemfelszínük.

Idős korban gyakoribb a szemszárazság

Testünk korosodásával sajnos a száraz szem probléma is fokozódhat, valamint olyanoknál is megjelenhet, akinek korábban nem volt ezzel összefüggő panasza. Ennek oka részben, hogy kevesebb könny termelődik, mivel a szaruhártya érzékenysége tompul. Ezzel párhuzamosan a könnymirigyek, illetve a Meibom-mirigyek működési aktivitása is csökken. A kor előrehaladtával bőrünk is veszít feszességéből, a felső szemhéj megereszkedik, ennek köszönhetően a szemhéjrés kissé zártabbá válik, így csökken a párolgó felület. Ez némiképp ellensúlyozhatja a csökkenő könnytermelés okozta negatív hatásokat.

Hogyan kezelhető a száraz szem?

 • Tisztítsa meg a szemhéját minden nap.
 • Monitor, okos eszköz használata közben tartson szüneteket, hogy pihenhessen a szem.
 • A számítógépet úgy helyezze el, hogy a képernyő a szem magassága alatt legyen.
 • Használjon párásítót, hogy megfelelő tartományban tartsa a helyiség páratartalmát.
 • Ha kontaktlencsét visel, 8-10 óránál ne használja többet egyhuzamban, viseljen szemüveget, hogy pihentesse a szemét.
 • Használjon tartósítószer-mentes műkönnyet igény szerint.

Ha ezek az egyszerű praktikák nem hoznak eredményt, akkor érdemes szemész szakorvoshoz fordulni. A szakorvos a kezelések széles skálájából (műkönny, szemhéjszél tisztítás, szemhéj melegítő párna, Rexon-Eye kezelés, könnypont dugó behelyezést, egyén könnycsatorna műtétek) fogja kiválasztani az optimálisat. A megfelelő kezelési mód mellett a szemszárazság jól menedzselhetővé válik és a mindennapokban nem fog panaszt okozni.

Gyakori kérdések a Rexon-Eye száraz szem kezeléssel kapcsolatban

Ha továbbra is kérdések merülnek fel Önben a kezeléssel kapcsolatban olvassa el válaszunkat a gyakran felmerülő kérdésekre!

A klinikai kutatások alapján  legalább négy kezelést ajánlott a tartós javulás elérése érdekében. A négy alkalmas csomagon túl intenzív, több alkalmas csomag is elérhető. A kezelést minden eseteben szemészeti vizsgálat előzi meg.

A krónikus száraz szem probléma több tényező együttes fennállásból jön létre (anatómiai tényezők, életmód, környezeti hatások, folyadék háztartás). A Rexon-Eye® kezelés optimális esetben a tünetek megszűnését eredményezni egy-másfél évre. Egyéni adottságok függvényében csak a száraz szemes tünetek részleges javulása várható. A kezelés nem gyógyírja a száraz szem szindrómát, csak a tüneteket javítja átmenetileg. A kezelés korlátozás nélkül ismételhető.

A Rexon-Eye® kezelés a száraz szem szindróma összes típusára alkalmazható vagyis az evaporatív, és a vízhiányos típusra is.

A kezelés nem javasolt várandós kismamáknál, gyermekeknél, onkológiai kezelés alatt álló pácienseknél, valamint aktívan működő implantátumok estében (pl.: pacemaker, hallókészülék).

Inaktív implantátumok esetén a kezelés lehetséges (pl.: protézisek) és természetesen, ha az aktív implantátum ideiglenesen eltávolítható (pl.: hallókészülék), akkor elvégezhető a terápia.