Rövidlátás, bőrhiba, nemkívánatos szőrszál? Megoldás a lézer
2019. 12. 30.
A fény erejével való gyógyításra már évezredekkel ezelőtt is tettek kísérletet. Az ókori görögök és egyiptomiak is próbálták a napfényt terápiás célokra használni. A fénysugarak valódi, gyógyászati felhasználására azonban a lézer 50 évvel ezelőtt felfedezése óta nyílik lehetőség. Ma már az egészségügy számos területén alkalmazzák hatékonyan és biztonságosan a szakemberek. A zavaró anyajegyektől, bőrhibáktól, a nemkívánatos szőrszálaktól, ráncoktól is gyorsan megszabadulhatunk ezzel a többnyire láthatatlan segítséggel. Nem csak a szépségiparban hódított teret a lézer, a teljesség igénye nélkül alkalmazzák például a fül-orr-gégészetben, szemészeti műtéteknél, nőgyógyászatban, rehabilitációk során és rákos daganatok elpusztításában.

Egyre többször hallunk lézeres beavatkozásokról, de hogy megértsük, hogy működik mindez, érdemes először a “lézer” fogalmát tisztázni. A lézer nem más, mint egy összetartott (koncentrált) fénysugár; infravörös sugárzást és ibolyántúli sugárzást kibocsátó lézerek is léteznek. Különleges tulajdonságai közé tartozik, hogy a lézerfény nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kicsi szóródási szöggel, így nagy energiasűrűség érhető el szűk sugárban, akár nagy távolságokban is. Az első lézert 1960-ban fejlesztették ki, 2018-ban pedig megosztott fizikai Nobel-díjat adtak Gérard Mourou francia fizikusnak és munkatársának, Donna Stricklandnek, a nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok létrehozásának kidolgozásáért.

lézeres szemműtét | schwind amaris excimer lézer

Ez a több évtizedes kutatómunka eredményezte azt a módszert, melynek segítségével legyőzték az ultrarövid lézerimpulzusok erősítésében addig fennálló korlátokat. Óriási fordulatot jelentett mindez a lézer felhasználásban, mert az ilyen lézernyaláb segítségével precízen és célzottan, csak az adott anyagtartományt érintő beavatkozások (bevágások, lyukfúrások) is működőképessé váltak.

A szexuális élet minőségén is javíthat

A lézer alkalmazása egyre elterjedtebbé vált az orvostudomány különböző területein. Azért is lehet olyan sokrétűen alkalmazni, mert többféle tulajdonsága is hasznosítható, többek közt a hőhatás és a fotokémiai-biológiai hatások. Ha a bőrgyógyászatról beszélünk, beavatkozás tulajdonképpen fájdalommentes, és mivel a lézer a kezelt bőrfelület környezetét nem bántja, nem jelentkezik az idegvégződések irritációjából származó utófájdalom. A lézersebészet egyik legnagyobb előnye, hogy gyors és hegmentes gyógyulást tesz lehetővé, maga a műtét pedig rövid ideig tart és kevésbé fájdalmas. Alkalmazzák a lézert a benőtt köröm, a fibrómák, a papillomák vagy a condyloma eltávolításában.

A lézer a nőgyógyászatban is utat tört magának, egyre többen döntenek például a lézeres hüvelyszűkítés mellett. Azoknak is jó megoldás, akiknél megjelentek kisebb inkontinens jelek, akaratlan vizeletvesztések, hüvelyszárazsággal együtt járó panaszok.

Visszanyerhető a tökéletes látás

Világszerte egyre többen döntenek a lézeres szemműtét mellett, és bár eddig is teljesen biztonságos volt a látásjavítás, a modern, fejlődő technológiának hála egyre pontosabb képet kapnak a szakorvosok a szem állapotáról. Nincs két egyforma szem, így mindig meghatározó a műtét sikere szempontjából a tökéletes, egyéni feltérképezés és tervezés. „Egy évtizede a lézeres látásjavítás még nagy szenzáció volt, manapság azonban biztosan van olyan családtagunk vagy kollégánk, aki végleg letette a sokszor kényelmetlen szemüveget, mert megműttette a szemét. Magyarországon több ezer ilyen beavatkozást végeznek évente, és az egyre korszerűbb, modern gépeknek köszönhetően a kezelés fájdalommentes, egyre gyorsabb az eljárás és jobb az elért látásélesség” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

A műtétet minden esetben alapos vizsgálat előzi meg, hisz a tökéletes végeredmény a szaruhártya egyedi fénytörési hibáinak feltérképezésén múlik. A legújabb, 7D technológia térben és időben is tökéletesen követi a szem mozgását. „A szaruhártya felszín egyenetlenségeit mérjük meg mikrométer pontossággal, majd a legmodernebb FEMTO eljárás keretében egy svájci Ziemer femtosekunder lézer ultra-rövid infravörös sugarakkal lebenyt képez a szaruhártya szövetén. Második lépésként a legmodernebb SCHWIND AMARIS 1050RS excimer lézer ultraibolya fény impulzusokkal, fájdalommentesen tünteti el a szaruhártyából a fénytörési hibákat okozó egyenetlenségeket. 1 dioptria kezelése rendkívül gyors, mindössze 1,3 másodperc. A kezelés előnye, hogy a páciens akár egyetlen nap pihenő után újra dolgozhat,  vezethet, és a monitort vagy tévét már a kezelés napján élesen látja.” – magyarázza Dr. Nagymihály Attila.

A rákos daganatok ellen is bevethető

A gyógyítást forradalmasíthatja a protonterápiai alkalmazás, hisz minden eddiginél precízebben célozható meg és pusztítható el a rákos daganat a környező szövetek sérülése nélkül, vagyis a radiológiában várhatóan nagy fordulatot hoz a a technológia ezen ágának folyamatos fejlődése.

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ
Szakirodalom: https://www.eye-tech-solutions.com/en
Kép: Budai Szemészeti Központ