Mire figyeljünk sminkelés során a szemünk védelme érdekében?

2022. 05. 27.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden hölgyet érdekel a sminkelés. Az interneten fellelhető sok oktató videónak köszönhetően hasznos tippekre és ötletekre lehet szert tenni, és a tökéletes smink elérése érdekében nem marad más hátra, mint a gyakorlás. Természetesen nem feltétlen kell napi szinten olyan sminket készítenünk, ami akár alkalmi sminkként is megállná a helyét, de például a szempillaspirál egy olyan kozmetikai termék, amit minden nő szívesen tesz fel indulás előtt. Sokaknál sajnos azonban, ha nem is szándékosan, de véletlen elfordulnak olyan bakik sminkelés közben, amik a szemekre nézve akár károsak is lehetnek. Ezeknek a kis hibáknak a kiküszöböléséhez mindössze néhány tanácsot érdemes megfogadni, és nem csak a tekintetünk lesz ellenállhatatlan, de a szemünk egészségéért is sokat tehetünk!

A leggyakoribb gondot az okozhatja sminkelés során, hogy ilyenkor szabad szemmel nem is látható baktériumok kerülhetnek a szemünkbe. Sajnos még akár az is megtörténhet, hogy egy rossz mozdulat következtében felsértjük a szaruhártyánk hámrétegét. Ennek gyógyulása időigényes, és olykor akár fájdalmas is lehet.

Következzen most néhány hasznos ötlet arra vonatkozóan, hogy mire érdemes nagyon odafigyelni a sminkelés közben:

  • Az első és egyben az egyik legfontosabb mozzanat mindig a kézmosás legyen sminkelés előtt!
  • Sohase felejtsük el rendszeresen megtisztítani a sminkelés során használt kellékeket, hiszen így el tudjuk kerülni azt, hogy ezekről baktériumok kerüljenek a szemünkbe. Meglepő lehet, de ezeknek a baktériumoknak melegágya az ecset, amit a púderezés során használunk, éppen ezért kell rendszeresen kitakarítani. Azokat a festékeket, amiket vízzel nem tudunk eltávolítani, mindig alkoholtartalmú szerrel tisztítsuk meg, a kevésbé makacs szennyeződések esetén elég lehet a samponos mosás. A naponta használt ecseteket, úgy mint az alapozáshoz, pirosításhoz, vagy a szemhéj festéséhez szükséges kellékeket minden nap célszerű tisztítani!
  • Talán sokan nem hallottak még az úgynevezett vízvonalról, a szemhéjak belső vonaláról. Ha ide is rakunk sminket, akkor a szempillák tövénél „dolgozó”, olajos réteget előállító mirigyek elzáródhatnak, és be is gyulladhatnak.
  • Mindig figyeljünk a szavatossági időre, különösen a szempillaspirálok esetén! Néhány kozmetikai termék csupán néhány hónapos lejárati idővel rendelkezik.
  • Alapszabály: a sminket lefekvés előtt le kell mosni! Az éjszakára fent hagyott kozmetikumok árthatnak az arcbőrünknek, míg a szemfestékek a szembe kerülve gyulladáshoz vezethetnek.
  • Lehet kicsit szélsőséges példa, de úgy, ahogy a fogkefén sem osztozunk mással, ne tegyük a sminkecsetünkkel sem! Egy kölcsönadott ecsettel, amennyiben a másik félnek van valamilyen problémája, nem kizárt a fertőzés esélye sem.
  • Sok smink porállagú. Abban az esetben, ha te is szívesen választod az ilyen típusú kozmetikumokat, mindig behunyt szemmel végezd az adott szem sminkelését, hiszen így elkerülhető, hogy az apró részecskék a szemedbe kerüljenek!
  • Lehet nem csak a filmekben, de valakinek a valóságba is szokott sikerülni az, hogy vezetés közben dob fel egy kis sminket. Ezt felejtsük el! Szemhéjunk festése, vagy a szempillaspirál használata közben könnyen baj történhet egy hirtelen fékezésnél, vagy koccanásnál. Nem csak sofőrre vonatkozik ez a szabály, de az utasokra is! 
  • Azok, akik kontaktlencsét hordanak, még a sminkelés megkezdése előtt helyezzék be a lencséket, így elkerülhető, hogy esetleg a kontaktlencse alá valamilyen szennyeződés kerüljön, ami igen kellemetlen, szúró érzést, rosszabb esetben szemgyulladást is okozhat.
  • Táskánkban vagy zsebünkben mindig legyen nálunk műkönny! Ha napjában többször is cseppentünk a szemünkbe, akkor érdemes tartósítószer-mentes műkönnyet választani. A napközbeni sminkelés, sminkigazítás során könnyen szennyeződés kerülhet a szemfelszínre, ám ezt műkönny segítségével el tudjuk távolítani úgy, hogy a szemfestékünk sem kenődik el. A nap végén, sminkeltávolítás után is célszerű a műkönny használata, mivel segít a szem felszínének gyors tisztításában.

Mi a helyzet akkor, ha minden igyekezetünk ellenére mégis megtörténik a baj, és szemünkkel baleset történik sminkelés során? Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa azt tanácsolja, hogy ilyen esetben minél hamarabb keressünk fel egy szemészt, hisz csak szakember segítségével lehet elkerülni a komolyabb problémákat.

Mindenképp érdemes tudni, hogy lézeres szemműtét után egy hétig tilos sminkelni, illetve egyéb kozmetikumokat használni a szemkörnyéken, hiszen a frissen műtött területet védeni kell a szennyeződésektől.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34365876/
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.