Mennyit költenek látásukra a kontaktlencsések?

2019. 02. 7.

Sokan döntenek úgy, hogy megszabadulnak a zavaró, sokszor kényelmetlen szemüvegtől, és inkább kontaktlencsére váltanak, megkönnyítve ezzel a hétköznapokat. Bár kétségkívül kényelmesebb megoldás a lencsehasználat, cseppet sem takarékos megoldás: a használt lencsét időről időre cserélni kell, naponta, hetente vagy havonta a kukába kerülnek az elhasznált darabok, nem beszélve az ápoló folyadékról, a szemcseppről, és a rendszeres orvosi vizsgálatok díjáról. Kiszámolta már, hogy évente mennyit költ a látására?

Bár jó megoldásnak tűnhet, a szemüveget kontaktlencsére cserélőknek hosszútávon mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Sokan nem is számolnak utána, hogy mennyibe kerül a lencsehasználat, pedig a havi kontaktlencse-adagon túl egyéb kiadások is várnak azokra, akik így akarnak megszabadulni a szemüvegtől.

Átlagos használattal havonta nagyjából 6500 forintba kerülnek a lencsék, és a hozzájuk tartozó ápolófolyadék, ami nem csak tisztítja és nedvesen tartja éjszakánként, de meg is szabadítja a kontaktlencsék felületét a szennyeződésektől.

Fontos tudni, hogy azoknak is szükségük van szemüvegre, akik kontaktlencsét hordanak! A lencséket a meghatározott időtartamban lehet csak hordani, a túlhordás komoly következményekkel, szemgyulladással járhat. A lencsék mellett, kell, hogy legyen a szem állapotának megfelelő dioptriával rendelkező szemüveg, mely átlagosan 50 000 forintért kapható, és a szakorvosok javaslata alapján háromévente lecserélendő.

Lézeres szemműtét vs kontaktlencse, szemgyulladás

Sokan költenek dioptriával ellátott napszemüvegre a kontaktlencse mellett, ennek átlagos ára 50 000 forint és a statisztikák szerint ezt is háromévente érdemes leváltani. A rendszeres, évi egy szemvizsgálat ára 15 000 forint, és havonta érdemes műkönnyet is vásárolni, megelőzve a szem kiszáradását, a lencseviselés okozta esetleges szemfájdalmakat.

A havi lencse átlagosan 8 000 forint, ami évente 96 000 forintos kiadást jelent, mellé meg kell vásárolni a folyadékot, ami 1000 forint, évente 12 000 forint. A számítások alapján évente nagyjából 193 000 forintba kerül a kontaktlencse.

A műtét jelenthet megoldást

A kontaktlencse jó megoldás lehet arra, hogy néhány órára megszabaduljunk a szemüvegtől, de ha nem szeretnénk folyamatosan tízezreket költeni a látásunkra, akkor érdemes elgondolkodni a lézeres szemműtéten, ami az egyetlen végleges megoldás a látásproblémákra, nem mellesleg pedig egyszeri kiadás a tökéletes látás érdekében – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.
Amennyiben szeretné tudni, hogy Ön alkalmas-e lézeres műtétre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassági tesztünket!

 

A modern FEMTO kezelés 590 000 forintba kerül két szem esetén (Aktuális lézeres szemműtét árak), és a műtét után már nem kell dioptriás lencse, csak egy új napszemüveg, ami 25 000 forint körül mozog, és most ajándékba adunk egyet a Z FEMTO 7D, az OptiLASIK 7D és a Zero-Touch 7D látásjavító szemműtétekhez. Ajánlott a műtét után három hónapig műkönnyet használni, ami 3 000 forint havonta, és ha ezeket az ember összeadja, kiderül, hogy a műtét ára 2,5 év alatt visszajön.

 

Tudta, hogy minél tovább hord valaki kontaktlencsét, annál elégedetlenebb vele?

A kontaktlencsével határozottan elégedettek száma a kezdeti 63%-ról 54%-ra csökkent a harmadik év végére egy amerikai kutatás eredményei szerint, a szemszárazság és a szemgyulladás, kötőhártya-gyulladás a legbosszantóbb, gyakran jelentkező panaszok a kontaktlencse viselőknél.

Lézeres szemműtét | Kontaktlencse elégedettség, szemgyulladás

 

A LASIK (FemtoLasik) kezeléssel való elégedettség viszont tartósan magas maradt.

A korábban kontaktlencsét használók 88 százaléka volt határozottan elégedett a LASIK kezeléssel a harmadik év végén, amely nem jelentett eltérést az első és a második év értékeitől.

Szemgyulladás, kontaktlencse | Hányan elégedettek a lézeres szemműtéttel?

Az Amerikai Cornea Kutatóintézet egy új tanulmányban kimutatta, hogy azok a kontaktlencse-használók, akik LASIK lézeres látásjavító kezelést választanak, a beavatkozást követően egy évvel elégedettebbek látásukkal és a beavatkozást követő második és harmadik évben még elégedettebbé válnak. Ez az első tanulmány, amely közvetlenül összehasonlítja a kontaktlencsét viselők és a LASIK lézeres szemműtéten átesettek elégedettségi arányát.

A Három éves, hosszú távú elégedettség vizsgálat a LASIK és a kontaktlencsék összehasonlítására című tanulmányban a LASIK beavatkozást követően megkérdezett korábbi kontaktlencse-használók magasabb elégedettségről számoltak be, mint egy LASIK műtéten át nem esett, továbbra is kontaktlencsét használó kontrollcsoport tagjai.

A kezelést követő második és harmadik évben elvégzett felmérések alapján a LASIK elégedettségi aránya tartósan magas maradt, míg a kontaktlencsékkel való elégedettség fokozatosan romlott. A tanulmányt az Amerikai Cornea Kutatóintézet végezte. Eredményeiket a Szemészet című folyóirat 2016 augusztusi számában tették közzé.

A tanulmány kimutatta, hogy a korszerű LASIK technológiával végzett szemészeti beavatkozáson átesett személyek elégedettsége magasabb volt a műtétet követő első, második és harmadik évben, mint azoké, akik továbbra is kontaktlencsét viseltek. Ez az első tanulmány, amely hosszú távon hasonlítja össze a LASIK beavatkozáson átesett páciensek és egy továbbra is kontaktlencsét viselő kontrollcsoport elégedettségét” – mondta el egy sajtóközleményben Dr. Francis W. Price, Jr., a tanulmány vezető kutatóorvosa és a Price Vision Group igazgatója. „Ez a megközelítés, amely alapján magukat a kezelt személyeket kérdezzük meg, egy régóta hiányolt alapot jelent a LASIK és a kontaktlencsék valós életbeli eredményeinek összehasonlítására.

Amennyiben szeretné tudni, hogy Ön alkalmas-e lézeres műtétre, töltse ki 3 perc alatt online alkalmassági tesztünket!

 

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!