Szabó Bence olimpiai bajnok: Sportolás közben zavart legjobban a rossz látás

2020. 02. 26.

Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, hiúságát nem zavarta, hogy szemüveget kell hordania. Annak, hogy a műlencse műtét mellette döntött nem ez volt az oka. A sportolót a munkájában is, sportolás közben, és szabadidejében is korlátozta a szemüvege – a vele készített interjúban azt mesélte, a praktikum vette rá, hogy elvégeztesse a műtétet a Budai Szemészeti Központban.

Szabó Bence kardvívó műlencse műtét beszámolója

A sportoló 2019 szeptemberében trifokális műlencse műtéten esett át, előtte sokáig szemüveges volt, ami elsősorban munkája és sportolás közben akadályozta. „A műlencse műtét előtt nem láttam jól, de nem csináltam ebből hiúsági problémát. Ami nagyon zavart, hogy amikor elmentünk egy étterembe, ahol nem volt megfelelő a világítás, akkor nem láttam rendesen a választékot az étlapon.” Azt is elmesélte, hogy sokszor otthon hagyta a szemüvegét, így persze pont akkor nem volt kéznél, amikor szüksége lett volna rá. „A hétköznapokon nem igazán szerettem szemüveget hordani, így amikor este mesterséges megvilágítású pályán teniszeztem gyakran a labda mellé ütöttem. Ez nagyon zavart. Próbáltam szemüvegben játszani, de volt kényelmes. Nálam így végül a praktikum tette szükségessé, hogy a trifokális lencseműtétet elvégeztessem” – mesélte a sportoló.

A  szemműtéte napján a család nagyon izgult érte, de Szabó Bence nyugodtan feküdt a műtőasztalra – Dr. Nagymihány Attila szemész szakorvos tudása és személyisége, valamint a műtétet megelőző alapos szemvizsgálat nyilvánvalóvá tette számára, hogy nem történhet baj. A műlencse műtétet megelőzően Budai Szemészeti Központban a sportoló találkozott Rudolf Péter színművésszel is, aki szintén lencseműtétre készült. Tőle is csak pozitív véleményt hallott, ez szintén megerősítette a döntésében és nyugodtan készült a beavatkozásra.

Az olimpikon nagyon szerencsés volt, hiszen a szemműtét után az átlagosnál hamarabb, már másnapra beállt a látása és tudott vezetni is. A kezelést követően éjszakai vezetésnél még zavarták az autók reflektorának fényei, de ez is gyorsan elmúlt és látása kitisztult. A trifokális műlencse műtét után tökéletes lett a közeli és távoli látása is, így örökre megszabadult a szemüvegtől és a vele kapcsolatos problémáktól. Szabó Bence a beavatkozás óta csak nevet, ha a barátai az étteremben rendelésnél megszokásból odanyújtják a szemüvegüket.

Szabó Bence videós műlencse műtét beszámolóját itt tekintheti meg.