Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Műlencsékről

A MŰLENCSÉK KIVÁLASZTÁSÁRÓL

A műlencse (IOL – intraocular lens) kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ez határozza meg a műtét utáni látást. Az optimális eredményhez, a megfelelő lencsetípus kiválasztásához nem csak orvosi szempontokat veszünk figyelembe. A pácienssel konzultálva felmérjük a mindennapos tevékenységeket, a munkakörülményeket, szabadidős tevékenységeket, stb. Így biztosítjuk, hogy az igényeinek leginkább megfelelő lencse kerüljön beültetésre. Ezért is nagyon fontos a műtétet megelőző alapos szemészeti, alkalmassági vizsgálat!

 

A lencseválasztás során rendkívül fontos tájékozódnunk a páciens éjszakai látásigényéről. A ma elérhető többfókuszú (multifokális műlencsék) megfelelő fényviszonyok között működnek igazán hatékonyan, ekkor biztosítanak valódi éleslátást.  Rossz fényviszonyok esetén, vagy éjszaka a látásélesség minimálisan romolhat, így ha valakinek olyan munkája van, ahol kevés fény mellett kell pontos látást igénylő feladatokat végeznie, pl. sofőrként rendszeresen éjszaka vezet, akkor számára nem biztos, hogy a trifokális műlencse lesz a legjobb megoldás.

Miután kiválasztottuk a műlencse típusát a következő lépés a lencse pontos megtervezése a szem egyéni paraméterei alapján.

A lencsetervezéshez a a svájci Haag-Streit cég Lenstar készülékét használjuk, ami ma a világon az egyik legpontosabb optikai lencsetervező eszköz. A folyamat során “méretet” veszünk a szemről, és az egyéni paramétereknek megfelelően kiválasztjuk, majd megrendeljük a megfelelő műlencsét.

Bővebben >>
TRIFOKÁLIS MŰLENCSÉK

A trifokális műlencsék olyan tovább fejlesztett multifokális lencsék, melyek kétszemes éleslátást biztosítanak távoli, közép (pl. monitor) és közeli távolságra is. A trifokális műlencsék kényelmes megoldást jelentek, ha  egyáltalán nem szeretne szemüveget hordani. Ha a műlencse beültetés után mind a három távolságra szépen beáll az éles fókusz, akkor a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre. Azoknak, aki trifokális műlencsét választanak az esetek 80%-ában teljesen szükségtelenné válik a szemüveg a kezelés után. A páciensek 20%-ának a monitorhasználathoz a beavatkozást követően is igénye lehet olvasószemüvegre, mivel az agy nem minden esetben tudja jól lealkalmazkodni ezt a köztes fókusztávolságot a műlencsével. Távolra és közelre azonban ők is kiválóan fognak látni szemüveg nélkül.

A trifokális lencséket ma már rendkívül sokan választják, hisz tökéletes látást biztosítanak kényelmesen. Az ideális jelölt olyan 50 év feletti személy, aki szemüveget vagy kontaktlencsét hord közelre és esetleg távolra is, de nem szeret bajlódni ezekkel a segédeszközökkel.

Nem kell hogy a szemén kezdődő vagy már kialakult szürkehályog legyen, a műlencse beültetéshez ez nem követelmény. Szürkehályog esetén azonban a műlencse az egyetlen megoldás az éleslátás visszaszerzésére.

Milyen látásélményre számíthat a trifokális szemlencse műtét után? Nézze meg videónkat.

 

Vannak olyan esetek is, amikor nem a trifokális műlencse a jó megoldás. Pl.:

  • Egyéb diagnosztizált szembetegség (pl. szemfenéki meszesedés, retina vagy szaruhártya betegség)
  • Egyszemes betegek (vagyis olyan páciensek, akiknél az egyik szemen a látás sokkal rosszabb vagy az egyik szemre egyáltalán nem is lát)
  • Azon pácienseknek, akik éjszaka végeznek olyan munkát, amihez a zavartalan éleslátás elengedhetetlen (pl. rendszeresen éjszaka vezető sofőr). A ma elérhető trifokális műlencsék jó fényviszonyok között működnek hatékonyan, ekkor biztosítják a legjobb éleslátást.  Gyenge fényviszonyoknál és éjszaka a látásélesség minimálisan csökkenhet, és káprázás, valamint az egy pontból érkező fényforrások körül fénykörök jelentkezhetnek. A jelenség a gyógyulási idő előrehaladtával teljesen meg szűnhet, finomodhat, de tartósan meg is maradhat. A fénykörök tartós jelenléte a páciensek körülbelül 20%-nál fordul elő.

HA NEM TUDOM HORDANI A MULTIFOKÁLIS SZEMÜVEGET, AKKOR A TRIFOKÁLIS MŰLENCSE SEM NEKEM VALÓ?

Optikai szerkezetüket tekintve a trifokális műlencsék teljesen más felépítésűek, mint a multifokális szemüvegek. Nem szükséges a fej és a szem pozícionálása az éleslátáshoz és nincs keretbe szűkítve a látótér.

Bővebben >>
NYÚJTOTT FÓKUSZÚ EDOF MŰLENCSÉK

Az EDOF lencsék a mélységélesség javításával biztosítják azt, hogy ne csak távolra, hanem középtávolságra jó látásélmény alakuljon ki. Ez a lencse nem ígér teljes szemüvegmentességet, hiszen a 20-40 centis olvasó távolságban a páciensnek olvasószemüvegre lesz szüksége, de sokkal nagyobb függetlenséget biztosít a szemüvegtől, mint a hagyományos egyfókuszú lencsék.

Az EDOF lencsék jó látásélményt biztosítanak távoli (2 méteren túl) és közép (60-80 cm) távolságokra, ezáltal lehetővé téve a legtöbb rutin tevékenység elvégzését szemüveg nélkül, például bevásárlás, sport, főzés, takarítás, tévézés, számítógépes munka, vezetést, stb. Ez a típusú lencse ideális azok számára, akik aktív, sportos életmódot folytatnak, mivel a legtöbb napi feladathoz nem lesz szükségük szemüvegre, nagy valószínűséggel a megfelelően nagy betűmérettel egy gyors üzenet elolvasásához még a telefonjunk képernyőjét is tudják majd használni. Hosszabb böngészéshez, valamint precíz, aprólékos munkához, könyvolvasáshoz viszont szükség lesz olvasószemüvegre.

Azoknak ajánljuk, akik nem hajlandók kompromisszumot kötni a látásminőségben, jó távol- és középtávú látást szeretnének és elfogadják, hogy a legtöbb közeli fókuszt igénylő feladathoz olvasószemüvegre lesz szükségük.
Ez a típusú lencse kifejezetten jó választás lehet olyan munkakörökhöz, melyek sok éjszakai vezetéssel járnak, hiszen nem csak a távoli dolgok lesznek élesek a sofőr számára, de a műszerfal távolságban is jó látásélményt ad, és a lencse kialakításának köszönhetően gyenge fényviszonyok között és sötétben is kiváló látást biztosít távolra,  rendszerint zavaró fényhatások nélkül.
Bővebben >>
EGYFÓKUSZÚ VAGY MONOFOKÁLIS MŰLENCSÉK

Akiknél a trifokális műlencse nem megfelelő megoldás, nekik ajánljuk az egyfókuszú műlencséket. Ezek a műlencsék tökéletes látást biztosítanak egy adott fókusztavolságra.

Leggyakrabban ilyenkor a távoli fókuszú lencsét ültetjük be, vagyis a lencsét úgy tervezzük, hogy a távoli (utcai, vezetési, TV nézés) látás tökéletes legyen. Ilyenkor a műlencse műtét után közeli munkához nagy valószínűséggel szükség lesz szemüvegre.

Ha valakinek olyan a munkája, hogy a tökéletes közeli fókusz fontosabb, mint a távoli (pl. órás), akkor közeli látásra fókuszáló műlencsét javaslunk, így a beültetés után csak távolra lesz szükség szemüvegre. Ez a megoldás csak rövidlátó páciensek esetében működik, amennyiben az anatómiai paraméterek adottak.

CILINDERES KORREKCIÓ

Mindhárom típusú műlencse kombinálható tórikus (cilinderes) korrekcióval is.
Ha a páciens szemüvege, kontaktlencséje cilinderes (astigmatizmus), akkor neki műlencse esetében is szüksége lesz a cilinderes dioptria korrekcióra, hogy a beültetés után élesen lásson.

Monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF) és trifokális műlencse esetén is alkalmazható a tórikus (cilinderes) korrekció a lencsén.

A Budai Szemészeti Központban használt műlencsék összehasonlítása

A műtéteket Dr. Nagymihály Attila, Dr. Szabó Antal és Dr. Barcsay György végzi a legmagasabb minőségű műlencsék beültetésével. Milyen látásélményt biztosít a trifokális, nyújtott fókuszú EDOF és monofokális műlencse távolra, közelre és olvasó távolságban? Tekintse meg táblázatunkat, mely a lencsék közti látásélménybeli különbséget mutatja be.

Műlencse műtét, szemlencse műtét, szürkehályog | Műlencsék összehasonlítása: EDOF, nyújtott fókuszú monofokális, trifokális, monofokális

 

A műlencse műtétekről bővebben olvashat a drnagymihaly.hu és a drszaboantal.hu weboldalon is.

Bővebben >>

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!