A rendelés és a műtétek jelenleg halasztás nélkül zajlanak!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Műlencsékről

A MŰLENCSÉK KIVÁLASZTÁSÁRÓL

A műlencse (IOL – intraocular lens) kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ez határozza meg a műtét utáni látást. Az optimális eredményhez, a megfelelő lencsetípus kiválasztásához nem csak orvosi szempontokat veszünk figyelembe. A pácienssel konzultálva felmérjük a mindennapos tevékenységeket, a munkakörülményeket, szabadidős tevékenységeket, stb. Így biztosítjuk, hogy az igényeinek leginkább megfelelő lencse kerüljön beültetésre. Ezért is nagyon fontos a műtétet megelőző alapos szemészeti, alkalmassági vizsgálat!

A lencseválasztás során rendkívül fontos tájékozódnunk a páciens éjszakai látásigényéről. A ma elérhető többfókuszú (multifokális műlencsék) megfelelő fényviszonyok között működnek igazán hatékonyan, ekkor biztosítanak valódi éleslátást.  Rossz fényviszonyok esetén, vagy éjszaka a látásélesség minimálisan romolhat, így ha valakinek olyan munkája van, ahol kevés fény mellett kell pontos látást igénylő feladatokat végeznie, pl. sofőrként rendszeresen éjszaka vezet, akkor számára nem biztos, hogy a trifokális műlencse lesz a legjobb megoldás.

Miután kiválasztottuk a műlencse típusát a következő lépés a lencse pontos megtervezése a szem egyéni paraméterei alapján.

A lencsetervezéshez a a svájci Haag-Streit cég Lenstar készülékét használjuk, ami ma a világon az egyik legpontosabb optikai lencsetervező eszköz. A folyamat során “méretet” veszünk a szemről, és az egyéni paramétereknek megfelelően kiválasztjuk, majd megrendeljük a megfelelő műlencsét.

Bővebben >>
TRIFOKÁLIS MŰLENCSÉK

A trifokális műlencsék olyan tovább fejlesztett multifokális lencsék, melyek kétszemes éleslátást biztosítanak távoli, közép (pl. monitor) és közeli távolságra is. A trifokális műlencsék kényelmes megoldást jelentek, ha  egyáltalán nem szeretne szemüveget hordani. Ha a műlencse beültetés után mind a három távolságra szépen beáll az éles fókusz, akkor a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre. Azoknak, aki trifokális műlencsét választanak az esetek 80%-ában teljesen szükségtelenné válik a szemüveg a kezelés után. A páciensek 20%-ának a monitorhasználathoz a beavatkozást követően is igénye lehet olvasószemüvegre, mivel az agy nem minden esetben tudja jól lealkalmazkodni ezt a köztes fókusztávolságot a műlencsével. Távolra és közelre azonban ők is kiválóan fognak látni szemüveg nélkül.

A trifokális lencséket ma már rendkívül sokan választják, hisz tökéletes látást biztosítanak kényelmesen. Az ideális jelölt olyan 50 év feletti személy, aki szemüveget vagy kontaktlencsét hord közelre és esetleg távolra is, de nem szeret bajlódni ezekkel a segédeszközökkel.

Nem kell hogy a szemén kezdődő vagy már kialakult szürkehályog legyen, a műlencse beültetéshez ez nem követelmény. Szürkehályog esetén azonban a műlencse az egyetlen megoldás az éleslátás visszaszerzésére.

Vannak olyan esetek is, amikor nem a trifokális műlencse a jó megoldás. Pl.:

  • Egyéb diagnosztizált szembetegség (pl. szemfenéki meszesedés, retina vagy szaruhártya betegség)
  • Egyszemes betegek (vagyis olyan páciensek, akiknél az egyik szemen a látás sokkal rosszabb vagy az egyik szemre egyáltalán nem is lát)
  • Olyan pácienseknek, akik éjszaka végeznek olyan munkát, amihez a éleslátás elengedhetetlen (pl. rendszeresen éjszaka vezető sofőr)

HA NEM TUDOM HORDANI A MULTIFOKÁLIS SZEMÜVEGET, AKKOR A TRIFOKÁLIS MŰLENCSE SEM NEKEM VALÓ?

Optikai szerkezetüket tekintve a trifokális műlencsék teljesen más felépítésűek, mint a multifokális szemüvegek. Nem szükséges a fej és a szem pozícionálása az éleslátáshoz és nincs keretbe szűkítve a látótér.

Bővebben >>
EGYFÓKUSZÚ VAGY MONOFOKÁLIS MŰLENCSÉK

Akiknél a trifokális műlencse nem megfelelő megoldás, nekik ajánljuk az egyfókuszú műlencséket. Ezek a műlencsék tökéletes látást biztosítanak egy adott fókusztavolságra.

Leggyakrabban ilyenkor a távoli fókuszú lencsét ültetjük be, vagyis a lencsét úgy tervezzük, hogy a távoli (utcai, vezetési, TV nézés) látás tökéletes legyen. Ilyenkor a műlencse műtét után közeli munkához nagy valószínűséggel szükség lesz szemüvegre.

Ha valakinek olyan a munkája, hogy a tökéletes közeli fókusz fontosabb, mint a távoli (pl. órás), akkor közeli látásra fókuszáló műlencsét javaslunk, így a beültetés után csak távolra lesz szükség szemüvegre.

CILINDERES KORREKCIÓ

Mindkét típusú műlencse kombinálható tórikus (cilinderes) korrekcióval is.
Ha a páciens szemüvege, kontaktlencséje cilinderes (astigmatizmus), akkor neki műlencse esetében is szüksége lesz a cilinderes dioptria korrekcióra, hogy a beültetés után élesen lásson.

Monofokális és trifokális műlencse esetén is alkalmazható a tórikus (cilinderes) korrekció a lencsén.

Nem talált választ kérdéseire?

A műtéteket Dr. Nagymihály Attila intézetvezető főorvos végzi a legmagasabb minőségű műlencsék beültetésével. A műlencse műtétekről bővebben olvashat a drnagymihaly.hu weboldalon is.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!