Töltse ki a
Lézerszem alkalmassági tesztet, hogy megtudja milyen kezelést ajánlunk Önnek!

Műlencsékről

A MŰLENCSÉK KIVÁLASZTÁSÁRÓL

A műlencse (IOL – intraocular lens) kiválasztása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a műtét után optimális látási eredményt érjünk el. A megfelelő lencsetípus kiválasztásához az orvosi szempontok mellett figyelembe vesszük az Ön életmódját, munkáját, mindennapos tevékenységeit, hobbiját stb. Ennek köszönhetően biztos lehet benne, hogy az igényeinek leginkább megfelelő lencse kerül beültetésre. Többek között emiatt is kiemelkedő szerepe van a műtétet megelőző alapos szemészeti vizsgálatnak!

A lencsekiválasztás következő lépése a pontos lencsetervezés. Lényege, hogy meghatározzuk, hogy az adott szemre egyedileg melyik a legjobb lencse, amellyel a tökéletes látás biztosítható.

A lencsetervezést klinikánkon a világ egyik legpontosabb optikai lencsetervező eszközével, a svájci Haag-Streit cég Lenstar készülékével végezzük. Ennek során “méretet” veszünk a szemről, és minden egyes lencsét egyedileg választunk ki.

Bővebben >>
TRIFOKÁLIS MŰLENCSÉK

A trifokális műlencsék éles kétszemes látást biztosítanak a távoli, a közép és a közeli távolságra is. Kényelmes megoldást jelentek, a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre.

A trifokális lencsék nagyon sok embernek nyújthatnak tökéletes látást. Az ideális jelölt olyan 50 év feletti személy, aki szemüveget hord közelre és esetleg távolra is, de nem szereti a szemüvegviselést.

Nem számít,hogy van-e szürkehályogja vagy nincs, mindkét esetben beültethető a trifokális műlencse.

Vannak olyan esetek, amikor nem javasoljuk a trifokális műlencséket. Ezek a következők lehetnek: – Egyéb fennálló szembetegség esetén pl. szemfenéki meszesedés, retina vagy szaruhártya betegség) – Egyszemes betegek (vagyis olyanok, akiknél az egyik szem látása rosszabb)

Bővebben >>
MULTIFOKÁLIS MŰLENCSÉK

A multifokális lencsék olyan speciális optikával rendelkező műlencsék, melyek egyszerre biztosítanak éles fókuszt minden távolságra. Előnyük, hogy kétszemes beültetést követően éles közeli és távoli látást biztosítanak, jó közép távolsággal. Hátrányukként említhető, hogy az esetek kis százalékában a monitor távolság nem teljesen éles, és rossz fényviszonyok között a látás nem olyan biztos.

HA NEM BÍROM A MULTIFOKÁLIS SZEMÜVEGET, AKKOR HOGY BOLDOGULOK MAJD A MULTIFOKÁLIS MŰLENCSÉVEL?

A multifokális műlencsék optikai szerkezete teljesen más elvre épüll, mint a multifokális szemüvegeké. Nincs szükség a fej pozícionálására az éles látáshoz és nincs beszűkítve látótér sem. Ez azt jelenti, hogy a műlencse esetén nincs megszokási probléma.

Bővebben >>
MI A KÜLÖNBSÉG A TRIFOKÁLIS ÉS A MULTIFOKÁLIS MŰLENCSÉK KÖZÖTT?

A multifokális és trifokális lencsék lényege nagyon hasonló. Mindkettő olyan műlencse, amelyek tiszta látást biztosítanak több távolságra is. A multifokális lencsék széles körben elterjedtek, és egészen az utóbbi időkig a legnépszerűbb lencsetípus volt azok számára, akik szemüveg nélkül szerettek volna élni. Bizonyos esetekben, azonban ezekkel a lencsékkel nehezebben érhető el a tökéletes látás a közepes távolságra, például a számítógéphasználathoz.

A műlencsék legújabb generációját trifokális lencsék jelentik. Már az elnevezés is utal rá, hogy ezek a műlencsék a közel és távollátás mellett már közepes távolságra is tiszta látást biztosítanak.

Bővebben >>
EGYFÓKUSZÚ VAGY MONOFOKÁLIS MŰLENCSÉK

Az egyfókuszú műlencsék tökéletes látást biztosítanak egy adott fókusztavolságra. Általában a lencse tervezését úgy végezzük el, hogy a távoli (utcai, vezetési, TV nézést távolságra) látás tökéletes legyen, és ebben az esetben közeli munkához van szükség szemüvegre.

CILINDERES KORREKCIÓ

MINDHÁROM TÍPUS KOMBINÁLHATÓ TÓRIKUS (CILINDERES) KORREKCIÓVAL IS
Ha valakinek cilinderes szemüvege vagy kontaktlencséje van (astigmatizmus), akkor a lencsebeültetést követően csak akkor fog élesen, jól látni, ha a cilinder dioptriáját a műlencse tervezésekor is figyelembe vesszük.

Minden típusú műlencse esetében lehetőség van arra hogy a cilinder dioptria is korrigálható legyen a műlencsével, így létezik, monofokális, mutifokállis és trifokális cilinderes műlencse is.

Mindhárom típus kombinálható tórikus (cilinderes) korrekcióval is

Bővebben >>

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a legjobb szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

-->
Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!