Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
Műlencse műtét - szürkehályog műtét műlencsék, szürkehályog műtét

Milyen műlencsék vannak?

A műlencsék kiválasztásáról

A műlencse (IOL – Intraocular Lens, ICL – Implantable Collamer Lens) kiválasztása rendkívül fontos, hiszen ez határozza meg a műtét utáni látást. Az optimális eredményhez, a megfelelő lencsetípus kiválasztásához nem csak orvosi szempontokat veszünk figyelembe. A pácienssel konzultálva felmérjük a mindennapos tevékenységeket, a munkakörülményeket, szabadidős tevékenységeket, stb. Így biztosítjuk, hogy az igényeinek leginkább megfelelő lencse kerüljön beültetésre. Ezért is nagyon fontos a műtétet megelőző alapos szemészeti, alkalmassági vizsgálat!

A lencseválasztás során rendkívül fontos tájékozódnunk a páciens éjszakai látásigényéről. A ma elérhető többfókuszú (multifokális műlencsék) megfelelő fényviszonyok között működnek igazán hatékonyan, ekkor biztosítanak valódi éleslátást. Rossz fényviszonyok esetén, vagy éjszaka a látásélesség minimálisan romolhat, így ha valakinek olyan munkája van, ahol kevés fény mellett kell pontos látást igénylő feladatokat végeznie, pl. sofőrként rendszeresen éjszaka vezet, akkor számára nem biztos, hogy a trifokális műlencse lesz a legjobb megoldás.

Miután kiválasztottuk a műlencse típusát a következő lépés a lencse pontos megtervezése a szem egyéni paraméterei alapján.

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét A lencsetervezéshez szemlencse műtét esetén a svájci Haag-Streit cég Lenstar készülékét használjuk, ami ma a világon az egyik legpontosabb optikai lencsetervező eszköz. A folyamat során “méretet” veszünk a szemről, és az egyéni paramétereknek megfelelően kiválasztjuk, majd megrendeljük a megfelelő műlencsét.

Staar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | Implantable Collamer Lens elhelyezkedés Az ICL lencsék esetén a STAAR cég lencsetervezőjét használjuk.

Szürkehályog műtét - műlencse

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Trifokális műlencsék

Trifokális műlencse

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét A trifokális műlencsék olyan tovább fejlesztett multifokális lencsék, melyek kétszemes éleslátást biztosítanak távoli, közép (pl. monitor) és közeli távolságra is. A trifokális műlencsék kényelmes megoldást jelentek, ha a mindennapi tevékenységek során függetlenedne a szemüveg használattól. Ha a műlencse beültetés után mind a három távolságra szépen beáll az éles fókusz, akkor a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz szükség szemüvegre a hétköznapi tevékenységekhez. Azoknak, aki trifokális műlencsét választanak az esetek 80%-ában teljesen szükségtelenné válik a szemüveg a kezelés után. A páciensek 20%-ának a monitorhasználathoz a beavatkozást követően is igénye lehet olvasószemüvegre, mivel az agy nem minden esetben tudja jól lealkalmazkodni ezt a köztes fókusztávolságot a műlencsével. Távolra és közelre azonban ők is kiválóan fognak látni szemüveg nélkül.

A trifokális lencséket ma már rendkívül sokan választják, hisz tökéletes látást biztosítanak kényelmesen. Az ideális jelölt olyan 45-50 év feletti személy, akinek közelre és távolra is bizonytalan a látása, szemüveget vagy kontaktlencsét hord és nem szeret bajlódni ezekkel a segédeszközökkel. A trifokális műlencsét távollátás esetén már 45 éves kortól, rövidlátás esetén csak 50 éves kortól javasoljuk.

Nem kell hogy a szemén kezdődő vagy már kialakult szürkehályog legyen, a műlencse beültetéshez ez nem követelmény. Szürkehályog esetén azonban a műlencse az egyetlen megoldás az éleslátás visszaszerzésére.

Milyen látásélményre számíthat a trifokális szemlencse műtét után?

Vannak olyan esetek is, amikor nem a trifokális műlencse a jó megoldás. Pl.:

  • Egyéb diagnosztizált szembetegség (pl. szemfenéki meszesedés, retina vagy szaruhártya betegség)
  • Egyszemes betegek (vagyis olyan páciensek, akiknél az egyik szemen a látás sokkal rosszabb vagy az egyik szemre egyáltalán nem is lát)
  • Azon pácienseknek, akik éjszaka végeznek olyan munkát, amihez a zavartalan éleslátás elengedhetetlen (pl. rendszeresen éjszaka vezető sofőr). A ma elérhető trifokális műlencsék jó fényviszonyok között működnek hatékonyan, ekkor biztosítják a legjobb éleslátást.  Gyenge fényviszonyoknál és éjszaka a látásélesség minimálisan csökkenhet, és káprázás, valamint az egy pontból érkező fényforrások körül fénykörök jelentkezhetnek. A jelenség a gyógyulási idő előrehaladtával teljesen meg szűnhet, finomodhat, de tartósan meg is maradhat. A fénykörök tartós jelenléte a páciensek körülbelül 20%-nál fordul elő.

Ha nem tudom hordani a multifokális szemüveget, akkor a trifokális műlencse sem nekem való?

Optikai szerkezetüket tekintve a trifokális műlencsék teljesen más felépítésűek, mint a multifokális szemüvegek. Nem szükséges a fej és a szem pozícionálása az éleslátáshoz és nincs keretbe szűkítve a látótér.

Nyújtott fókuszú monofokális / EDOF műlencsék

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF lencsék a mélységélesség javításával biztosítják azt, hogy ne csak távolra, hanem középtávolságra jó látásélmény alakuljon ki. Ez a lencse nem ígér teljes szemüvegmentességet, hiszen a 20-40 centis olvasó távolságban a páciensnek olvasószemüvegre lesz szüksége, de sokkal nagyobb függetlenséget biztosít a szemüvegtől, mint a hagyományos egyfókuszú lencsék.

A nyújtott fókuszú monofokális és EDOF lencsék jó látásélményt biztosítanak távoli (2 méteren túl) és közép (60-80 cm) távolságokra, ezáltal lehetővé téve a legtöbb rutin tevékenység elvégzését szemüveg nélkül, például bevásárlás, sport, főzés, takarítás, tévézés, számítógépes munka, vezetést, stb. Ez a típusú lencse ideális azok számára, akik aktív, sportos életmódot folytatnak, mivel a legtöbb napi feladathoz nem lesz szükségük szemüvegre, nagy valószínűséggel a megfelelően nagy betűmérettel egy gyors üzenet elolvasásához még a telefonjunk képernyőjét is tudják majd használni. Hosszabb böngészéshez, valamint precíz, aprólékos munkához, könyvolvasáshoz viszont szükség lesz olvasószemüvegre.

Azoknak ajánljuk, akik nem hajlandók kompromisszumot kötni a látásminőségben, jó távol- és középtávú látást szeretnének és elfogadják, hogy a legtöbb közeli fókuszt igénylő feladathoz olvasószemüvegre lesz szükségük.
Ez a típusú lencse kifejezetten jó választás lehet olyan munkakörökhöz, melyek sok éjszakai vezetéssel járnak, hiszen nem csak a távoli dolgok lesznek élesek a sofőr számára, de a műszerfal távolságban is jó látásélményt ad, és a lencse kialakításának köszönhetően gyenge fényviszonyok között és sötétben is kiváló látást biztosít távolra, rendszerint zavaró fényhatások nélkül.

Nyújtott fókuszú műlencse

Egyfókuszú vagy monofokális műlencsék

Monofokális műlencse

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét Akiknél a nyújtott fókuszú és a trifokális prémium műlencse nem megfelelő megoldás, nekik ajánljuk az egyfókuszú műlencséket. Ezek a műlencsék tökéletes látást biztosítanak egy adott fókusztávolságra.

Leggyakrabban ilyenkor a távoli fókuszú lencsét ültetjük be, vagyis a lencsét úgy tervezzük, hogy a távoli (utcai, vezetési, TV nézés) látás tökéletes legyen. Ilyenkor a műlencse műtét után közeli munkához nagy valószínűséggel szükség lesz szemüvegre.

Ha valakinek olyan a munkája, hogy a tökéletes közeli fókusz fontosabb, mint a távoli (pl. órás), akkor közeli látásra fókuszáló műlencsét javaslunk, így a beültetés után csak távolra lesz szükség szemüvegre. Ez a megoldás csak rövidlátó páciensek esetében működik, amennyiben az anatómiai paraméterek adottak.

Cilinderes korrekció

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtét Staar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | Implantable Collamer Lens elhelyezkedés Minden típusú műlencse kombinálható tórikus (cilinderes) korrekcióval is.
Ha a páciens szemüvege, kontaktlencséje cilinderes (astigmatizmus), akkor neki műlencse esetében is szüksége lesz a cilinderes dioptriakorrekcióra, hogy a beültetés után élesen lásson.

Monofokális, nyújtott fókuszú (EDOF), trifokális műlencse és ICL esetén is alkalmazható a tórikus (cilinderes) korrekció a lencsén.

Látás astigmiával - lézeres szemműtét - látásjavítás - cilinder dioptria

ICL szemen belüli kontaktlencsék

Staar Evo ICL lencse - látásjavítás - műlencse műtét - szemen belüli kontaktlencse - Implantable Collamer Lens elhelyezkedés - vékony szaruhártya

Staar Evo ICL lencse | látásjavítás | műlencse műtét | szemen belüli kontaktlencse | Implantable Collamer Lens elhelyezkedés Az ICL lencsék megoldást kínálnak azon 40 év alatti páciensek számára, akik nem alkalmasak lézeres szemműtétre túl magas dioptria érték vagy vékony szaruhártya miatt, de látásjavító szemlencse műtéthez még fiatalok. Az általunk használt STAAR cég EVO ICL lencséi kategóriájukban kimagasló minőséget képviselnek. Az Implementálható Collamer Lencsék (ICL) tulajdonképpen speciális kontaktlencsék, melyet nem a szem felszínére, hanem a szem belsőbb rétegébe, az írisz és a szemlencse közé helyezünk be.

ALKALMAS VAGYOK MŰLENCSE MŰTÉTRE?

Töltse ki alkalmassági tesztünket, hogy megtudja, hogy mely kezelésünk a legmegfelelőbb az Ön számára!

A kérdőívre adott válaszai alapján meg tudjuk mondani, hogy Ön nagy valószínűséggel alkalmas lehet-e valamelyik látásjavító szemműtétre!

A Budai Szemészeten használt műlencsék összehasonlítása

Műlencsék összehasonlítása

Műlencse műtét - szürkehályog műtét - látásjavító szemlencse műtétA műtéteket Dr. Nagymihály AttilaDr. Szabó Antal, Dr. Resch Miklós és Dr. Barcsay György végzi a legmagasabb minőségű műlencsék beültetésével. Milyen látásélményt biztosít a trifokális, nyújtott fókuszú EDOF és monofokális műlencse távolra, közelre és olvasó távolságban? Tekintse meg táblázatunkat, mely a lencsék közti látásélménybeli különbséget mutatja be.

 

A műlencse műtétekről bővebben olvashat a drnagymihaly.hu és a drszaboantal.hu weboldalon is.

Friss híreink
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább