Szürkehályog ellen igyunk egy kis vörösbort?

2022. 08. 23.

Vannak olyan alkalmak az ember életében, amikor „legális” lehetőség adódik arra, hogy egy kicsit több alkoholt fogyasszon. A születésnapok, az évfordulók, az esküvők, a ballagások vagy az újévi bulik olyan események, amiknek megünneplésén többen megengedik maguknak az alkohol fogyasztását. A hétköznapokban már kevésbé jellemző az, hogy rendszeresen iszogat az ember, ám egy friss kutatás eredménye azt mutatja, hogy a mértéktartó alkoholfogyasztás akár az egészségünkre is pozitív hatással lehet. Különösen igaz ez a vörösborra, hiszen, ha mértékkel fogyasztjuk, akkor segíthet elkerülni néhány, a kor előrehaladtával sokaknál megjelenő, látást érintő problémát, kiváltképpen a szürkehályogot.

szürkehályog - katarakta - szürkehályog műtét - vörösbor - szemegészség

Van kapcsolat a bor és az egészséges szem között?

A szolid vörösbor fogyasztásának több jótékony hatása is lehet az emberi szervezetre. Támogatja a szív működését, ragyogóbbá teheti a bőrt, jobban tud védekezni segítségével a szervezet, valamint a fogszuvasodás kialakulását is megakadályozhatja. Ezek mellett nem is olyan régen jöttek rá egy kutatásnak hála arra, hogy ha olykor-olykor megiszunk egy pohár vörösbort, akkor megelőzhetjük, késleltethetjük a szürkehályog megjelenését. Sokan nem is tudják, de a szürkehályog az egyik leggyakrabban diagnosztizált szemet érintő betegség nem csak a világon, de hazánkban is. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa azt mondja, ez a szemet érintő betegség jellemzően 65 éves kor felett jelentkezik, ám már a fiatalabbakat is érintheti. A szürkehályog első tünetei a szemlencse elszürkülése és a látás romlása. Kicsit ahhoz lehet hasonlítani az érzést, mintha állandóan egy maszatos szemüvegen át látnánk csak magunk körül a világot, és a színek közötti különbségtétel sem megy már egyszerűen ebből adódóan. 

Akkor mennyit is szabad inni a vörösborból?

Európa egyik legelismertebb és legrégebb óta működő szemészeti kutatóközpontja végezte azt a kutatást, amely rámutatott a vörösbor szemekre gyakorolt jótékony hatására. A Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust és a University College London közel félmillió embert vizsgált meg, és az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik visszafogott vörösbor fogyasztók, kisebb lesz az esély a szürkehályog kialakulására azokkal szemben, akik alig isszák, esetleg más alkoholt választanak inkább. Jogosan merülhet fel a kérdés ezek után, hogy mennyi vörösbort jelent a mérsékelt, visszafogott fogyasztás. A tanulmányban azt írják, amennyiben naponta egy pohár bort iszunk, akkor kevésbé valószínű az, hogy a jövőben szürkehályog műtétre lesz szükségünk.

A szürkehályog azért jelentkezik elsődlegesen az idősebb korosztálynál, mert az évek során jelentkező oxidatív stressz káros hatással van a szervezetre. A vörösborban nagyobb mennyiségben találhatóak meg az úgynevezett védelmező polifenol antioxidánsok. Fontos azonban leszögezni, hogy a kutatást végzők arra jutottak, hogy egyértelmű és cáfolhatatlan a kutatásban leírt pozitív kapcsolat, az eredmények alapján mindössze egy olyan korreláció feltételezhető, amely összeköti a vörösbor fogyasztást és a szürkehályog kockázatának csökkentést.

 

Felhasznált szakirodalom:

https://www.ucl.ac.uk/news/2021/mar/low-moderate-alcohol-consumption-linked-lower-risk-cataracts