Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Alkalmas vagyok?
Kitöltöm a tesztet!
Műlencse műtét - szürkehályog műtét Szürkehályog kezelése - romló látás - szürkehályog műtét

Szürkehályog és kezelése

A szürkehályog

A szürkehályog a szemlencse elszürkülését, elhomályosodását jelenti, ez látásromlással jár. A szürkehályog általában a kor előrehaladtával jelenik meg. 80 éves korra az emberek felénél már van látásromlást eredményező, kialakul szürkehályog vagy már túl is estek a szemműtéten. A szürkehályog lehet egy- vagy kétoldali. A jelenséget a szemlencse öregedése, szürkülése okozza, a betegség nem fertőző, nem terjed egyik szemről a másikra. Nézze meg videónkat, ahol Dr. Nagymihály Attila beszél a szürkehályogról és a lencseműtétekről.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Szürkehályog tünetei

 • Homályos látás
 • Elhalványuló színek
 • Káprázás – a reflektorok, lámpák fénye vagy a napfény túl élesnek tűnik
 • Rossz éjszakai látás
 • Kettőslátás vagy többes látás egy szemen (ez lehet, hogy csak kezdetben van)
 • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változása

Ezek a tünetek természetesen más szembetegség fennállásakor is jelentkezhetnek, de nagyon gyakoriak a szürkehályog kialakulása esetén. A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Szürkehályogom van?

Az “idős kori” kifejezés elég megtévesztő lehet. Nem feltétlenül kell nagyon idősnek lennie hogy ilyen típusú szürkehályog kialakuljon a szemében. Akár 40-50 éves életkorban is jelentkezhet szürkehályog, de azért jelentős látásromlást általában 60 éves kor felett okoz.

Ahhoz, hogy biztosan megállapíthassa, hogy szürkehályog alakult ki Önnél, kérjen időpontot egy komplex vizsgálatra!

Ön is tapasztalja a szürkehályog tüneteit?

Kérjen időpontot szemészeti vizsgálatra weboldalunkon. Kollégánk 48 órán belül keresni fogja és tájékoztatja a vizsgálatról, valamint a szürkehályog műtéttel kapcsolatos tudnivalókról.

Szemlencse

A szemlencse a szem elülső részében található és a beérkező fény fókuszálása a feladata. A tiszta szemlencse hozzájárul, hogy éles kép jöjjön létre a retinán (ideghártya vagy látóhártya).

Normális esetben a fény akadálytalanul halad keresztül a tiszta szemlencsén és a retinára érkezik, melynek sejtjei idegi impulzussá alakítják a fényt és elküldik azt az agy megfelelő területére.

Ahhoz, hogy a retinán éles kép keletkezzen a szemlencsének teljesen tisztának, áttetszőnek kell lennie. Ha a lencse elszürkülése a szürkehályog miatt elindult és már nem tiszta, akkor a keletkezett kép is homályos lesz.

Szürkehályog típusai

Habár a legtöbb szürkehályog korhoz kötött, és időseknél jelentkezik, több típusáról beszélhetünk.

 • Korral kialakuló szürkehályog: a szemlencse elszürkül, látásromlás jelentkezik.
 • Másodlagos szürkehályog: szürkehályog jöhet létre egyéb okból végzett szemészeti műtétek után vagy kialakulhat bizonyos betegségek – mint pl. a cukorbetegség – következtében is. Bizonyos esetekben szteroid tartalmú gyógyszerek szedése is okozhatja.
 • Sérüléses szürkehályog: a szürkehályog létrejöhet a szemet ért valamilyen sérülés következtében is, néha akár évekkel a sérülés után, így a páciens nem is köti össze a szemészeti problémát a korábbi sérüléssel.
 • Veleszületett, gyerek- vagy fiatalkori szürkehályog: Előfordul, hogy valamilyen fejlődési rendellenesség miatt az újszülött már szürkehályoggal születik vagy gyerekkorban alakul ki, gyakran mind a két szemen. Időnként ezek a homályok olyan kicsik, hogy a látást nem befolyásolják. Ha azonban igen, akkor fontos a korai felismerés és az eltávolítás.

Szürkehályogot kiváltó okok

A szemlencse a szem elülső részén, a szivárványhártya és a pupilla mögött helyezkedik el. Nagyjából úgy működik, mint egy fényképezőgép lencséje. A bejövő fényt a retinára fókuszálja, ahol a kép keletkezik. A lencse segítségével tudjuk változtatni a szemünk fókuszpontját, így alkalmazkodhatunk a közeli és a távoli dolgokhoz, hogy mindenhova élesen lássunk. A szemlencse nagyrészt vízből és fehérjéből áll. A fehérjék megfelelő elrendeződése biztosítja, hogy a lencse tiszta maradjon, és a fény keresztüljuthasson rajta.

Azonban az élekor előrehaladtával a fehérjék egy része összecsapzódhat és a szemlencse egy kis része homályossá válhat. Ezt nevezzük szürkehályognak. Idővel a szürkehályog egyre jobban “megérhet” fokozatosan homályosabbá téve a látást.

A kutatók feltételezése szerint a szürkehályog kialakulásában több tényező – mint például a dohányzás az UV sugárzás és a cukorbetegség is szerepet játszhat. Habár fennáll a lehetősége annak is, hogy a lencsefehérjék egyszerűen az elhasználódástól kezdik megváltoztatni a szerkezetüket.

A szürkehályog hatása a látásra

A fehérjék átalakulása csökkenti a retinára jutó kép élességét. Kezdődő szürkehályog esetén a borússág csupán a szemlencse kis részét érinti. Előfordulhat, hogy Ön nem is vesz észre változást a látásában. A szürkehályog lassan “növekszik”, így a látóélesség csökkenése is fokozatos. Idővel a homályos terület a szemlencsében egyre nagyobb lesz és a szürkehályog mérete növekedhet, a látás nehezebbé válhat, így az Ön látása is tompább és zavarosabb lehet.

 • A tiszta lencse lassan sárgásbarna színűvé válik, amely az észlelt színeket is megváltoztatja (barnás színezetűvé alakíthatja).
 • Ahogy a tiszta szemlencse színe változik az életkor előre haladtával, úgy a látás is egyre sötétebb, barnásabb árnyalatú lesz. Kezdetben ez még nem okoz jelentős látásromlást, de ahogy a lencse egyre barnásabb színűvé válik, úgy lehet egyre nehezebb az olvasás, és egyéb rutin feladatok elvégzése. A lencse nagyfokú elszíneződése esetén nehezebb lehet a kék és a lila szín felismerése. Amikor azt gondolja, hogy fekete zoknit vett fel, kiderülhet, hogy az valójában lila színű.

A szürkehályog kialakulásának kockázati tényezői

Minél idősebb valaki, annál valószínűbb a szürkehályog megjelenése, vannak azonban egyéb kockázati tényezők is:

 • Bizonyos betegségek, mint pl. cukorbetegség.
 • Dohányzás, alkoholfogyasztás.
 • Környezeti ártalmak, pl. hosszas napozás.

Megelőzhető a szürkehályog?

Napszemüveg vagy széles karimájú kalap viselése késleltetheti a szürkehályog kialakulását azzal, hogy védelmet nyújt az UV sugárzással szemben. Ha Ön dohányzik, szokjon le. Kutatók szerint a jó táplálkozás is csökkentheti az idős kori szürkehályog kialakulásának kockázatát. Zöld levelű zöldségek, gyümölcsök és egyéb antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztását javasolják. Ha Ön betöltötte a 60. életévét, kétévente legalább egyszer javasolt részt vennie egy pupillatágításban végzett teljes körű szemészeti vizsgálaton. A szürkehályog mellett a szemorvosa felfedezheti az időskori maculadegeneratio, zöldhályog és egyéb szemészeti betegségek jeleit is. Számos betegség korai kezelésével megőrizhető a látása.

Nézze meg videónkat, melyben Dr. Barcsay-Veres Amarilla, szemész szakorvosunk beszél a pupillatágításról!

Szürkehályog kezelése

A kialakult szürkehályog esetén szemüveggel nem korrigálható a látás, az egyetlen hatásos kezelése a műlencse műtét. A beavatkozás során az elhomályosult szemlencsét eltávolítjuk, és és egy speciális lencsével helyettesítjük.
A szürkehályog-műtét elvégzése akkor válik mindenképp szükségessé, ha a látás már nem elegendő a mindennapi tevékenységek elvégzéshez (pl. munkavégzés, olvasás, vezetés, TV nézés). A műtét időpontjáról a beteg és a szemorvos közösen döntenek. A legtöbb esetben a szürkehályog-műtét halasztása a látás folyamatos romlásán kívül nem okoz egyéb egészségügyi problémát és nem nehezíti meg a műtétet sem. A látás azonban egyre rosszabbá válik a “hályog érésével”.

Előfordulhat azonban olyan állapot is, amikor a szürkehályogot akkor is el kell távolítani, ha az nem okoz panaszt a betegnek, vagy ha a műtéttől nem várható jelentős látásjavulás. Például, ha a szürkehályog megakadályozza a szemfenék alapos vizsgálatát vagy egyéb szembetegségek hatásos kezelését (pl. időskori macula degeneracio vagy a cukorbetegség miatti szemfenéki szövődmények). Akkor is el kell végezni a műtétet, ha a hályog nagyon “megérik” és a szem belsejét érintő gyulladással vagy a szemnyomás emelkedésével fenyeget.