Nem kell megijedni, ha várandóság alatt romlik a látás!

2021. 09. 1.

Dr. Nagymihály Attila elmondása szerint viszonylag gyakori kellemetlen tünet lehet a terhesség alatt, hogy a látás homályosabbá válik, és a leendő anyukák egy enyhe látásromlást érzékelnek.

Ha ön is tapasztal most a várandósága alatt hasonlót, ne essen kétségbe! A panasz jó eséllyel megszűnik vagy a baba világrajövetele után, vagy a szoptatás végére.

Általában mikor lehet először tapasztalni a látásromlást a várandóság alatt?

A terhesség során rengeteg változás történik a női testben. Egy sor kellemetlen panaszt lehet észlelni, így nem kell csodálkozni azon sem, ha ez az állapot a látásunkra is negatív hatással van. Az állapotos nők tapasztalhatják, hogy nem látnak elég élesen, vagyis a messzebb lévő tárgyak fátyolosak és homályosak. Nem ritka, hogy egy szemészeti vizsgálat során dioptria is mérhető a kismamák szemén, valamint szemszárazságra utaló jelek is jelentkezhetnek.

Látásromlás terhesség alatt | lézeres szemműtét

Milyen okok húzódhatnak a homályos látás hátterében?

A várandóság alatt észrevehető életlenebb látásnak több magyarázata is van:

  1. A könnytermelés mérséklődik: A terhességi hormonális változás sajnos sok dologra van hatással, így a könnytermelésre is, emiatt jelentkezhet szemszárazság. Rosszabb esetben akár fél dioptria fénytörési hibát is okozhat a könnyfilm réteg átmenti változása. Jó hír, hogy nem lesz szükség új szemüvegre vagy kontaktlencsére, hiszen a szülést vagy a szoptatást követően a hormonok működése visszaáll a régi kerékvágásba, és valószínűleg a könnytermelődés is rendeződik. A terhesség alatti átmeneti állapotban érdemes tartósítószer-mentes műkönnyet használni, ennek nincs se a babára, se a kismamásra nézve egészségkárosító hatása!
  2. Szaruhártya tünetek: Sokszor tapasztalják magukon a várandós nők, hogy a lábuk vizesedik. Sajnos ez nem csak a boka környékén történhet meg, de a szem belsejében is megeshet, hogy a víz felhalmozódik. Ennek hatására a szaruhártya görbülete módosul, ez pedig jelentős befolyással lehet a terhes nők látásra. Törtéhet változás a szaruhártya vastagságában is, aminek eredményeképpen az addig gond nélkül hordott kontaktlencse viselése nem lesz kényelmes.
  3. Perifériás látás romlása: Egyelőre nem lehet tudományosan megindokolni azt, hogy néhány várandós nőnél miért tapasztalható a látómező csökkenése. Minden bizonnyal ezért is a hormonális változást lehet okolni. Ne essen kétségbe, ha a terhesség alatt ezt tapasztalja. Feltétlen célszerűrű azonban a saját megnyugtatásunk érdekében egy szakembert felkeresni, hiszen csak egy szemész tudja egyértelműen kizárni azt, hogy komolyabb gond állna a tünet hátterében. A szülést követően ennek a látótér szűkületnek meg kell szűnnie akkor, ha valóban csak a hormonok okozták a kellemetlenséget.

Milyen megoldás van a terhesség alatti homályos látásra?

Szerencsére van néhány remek öltet arra vonatkozóan, amivel ellensúlyozni tudjuk a nyugtalanító panaszokat:

  • Már fentebb is volt szó a műkönny használatáról, mellyel kiválóan orvosolni lehet a szemszárazságot. A gyógyszertárban mindenképpen olyan cseppet válasszunk, amely egyrészről komplex készítmény, másrészről pedig nem tartalmaz tartósítószert.
  • Kíméljük szemeinket: Érdemes napjában akár többször is pihentetni a szemünket, és kerülni a megerőltetését! Figyeljünk arra, hogy csak erős fény mellett olvassunk, és csak akkor vezessünk, ha biztosak vagyunk látásunkban! Az ilyenkor gyakran kényelemtelen kontaktlencsét rakjuk pihenőpályára, és a hátralévő pár hétben inkább szemüveget viseljünk.

A szemész szakorvos azt javasolja, hogy azok, akiknek tervei között szerepel a lézeres látásjavítás, a terhesség, szoptatás időszakában ne gondolkodjon ebben a megoldásban. Lézeres szemműtétet a teherbe esés előtt egy évvel érdemes végeztetni, hogy a hormonváltozás ne befolyásolja a gyógyulást. A másik lehetőség, hogy a szoptatás befejeztével jelentkezik az anyuka a beavatkozást megelőző alkalmassági vizsgálatra.