Tudnivalók a gyermekek leggyakoribb szembetegségeiről

2023. 11. 15.

A gyerekeket leginkább két fő szemészeti probléma érinti, a miópia azaz rövidlátás, illetve a kancsalság. A két szembetegség jeleire érdemes szülőként már korán odafigyelni, hiszen a kancsalság csecsemőkorban is megmutatkozhat, míg a rövidlátás szülőként nehezebben észrevehető probléma, ami előfordulhat, hogy csak iskoláskorban derül ki.

Az első világháborút követően a rövidlátás előfordulása elenyésző volt az közép-európai lakosok körében, mindössze hét százalék. Azonban a kutatások arra hívják fel a figyelmünket, hogy a rövidlátás egyre több embert érint, napjainkban ez a teljes lakosság 40-50 százalékát jelenti, amelynek felét a fiatal korosztály (19-25 év) teszi ki. Érdekes, hogy a tanulmányok nem csak a növekvő tendenciát fedezték fel, hanem azt is, hogy a rövidlátás előfordulásában fontos szerepet játszik a kulturális tényező, például Ázsiában az ott élők jelentős többsége (kb. 80%-a) rövidlátó. 

A rövidlátás kialakulásának okai

Megfigyelhető, hogy a miópia csúcspontja két korcsoportban jelentkezik, az egyik kb. hat éves kortól fedezhető fel, míg a másik a lencsehomállyal (szürkehályog) együtt jelenik meg kb. 60-70 éves korban. Dr. Barcsay-Veres Amarilla gyermekszemész szerint ,,a rövidlátás kialakulásában természetesen számítanak a genetikai tényezők, ha a családunkban gyakran előfordult rövidlátó nagyobb eséllyel leszünk mi is azok, de nem szabad megfeledkeznünk a környezeti faktorokról sem. A rövidlátás esetében ugyanis a környezeti tényezők nagyobb mértékben vezethetnek a szemromlás kialakulásához, mint a genetika.” A gyakori közelre fókuszálás (ilyen például a monitor és telefonhasználat), jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a rövidlátok száma ilyen mértékben növekedjen, arról nem is beszélve, hogy egyre fiatalabb korban egyre több időt ülnek monitor előtt a gyerekek. Emellett a kevés szabadban, aktívan töltött idő sem segít a miópia rohamos terjedésének lassításában. A Világ Szemorvostársasága napi minimum két óra szabadban mozgással eltöltött időt ajánl annak érdekében, hogy megőrizzük szemünk egészségét. Ez azért fontos, mert a szabadtéri tevékenységek során nem csak a leterhelt belső szemizmok lazulnak el, de még D-vitaminnal is gazdagodunk. Emellett azt is tudjuk, hogy a természetes fény serkenti a szem dopamin termelését, így elősegítve a szem megfelelő fejlődését gyermek és fiatal felnőttkorban. 

gyermek szembetegségek, miópia, rövidlátás, kancsalság

Hogy vehetjük észre, hogy rövidlátó a gyermekünk?

6 éves korig évente kötelező szemészeti szűrővizsgálaton részt venni, ez után pedig két évente javasolt. Ezeken a vizsgálatokon könnyen kiderülhet, hogy a gyermeknek látásproblémája van. A gyerekek sokáig képesek kompenzálni a rossz látásukat, ezért szülőként nehezebb észrevenni  különböző szemészeti problémákat többek közt a rövidlátást is. ,,Azt láthatjuk, hogy a rövidlátás tünetei általában az után jelentkeznek, miután a  gyermek betölti a hatodik életévét. Pupillatágító csepp alkalmazásával viszont egyszerűen megállapítható, ha rövid, illetve távollátó a gyermek. Elenyésző a hat éves kort megelőző rövidlátás, akinél mégis előfordul, ott gyakran belgyógyászati betegség vagy a koraszülöttség lehet az alapvető ok” – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla. 

Mit tegyünk ha gyermekünk kancsal?

Kancsalság esetén fontos, hogy a probléma okát kezeljük. Például, ha bénulásos kancsalság áll fenn ideggyógyászati vizsgálatra is lesz szükség, és eldőlhet, műtéttel korrigálható-e az eltérés. Ha a kancsalság kiváltó tényezője a korrigálatlan fénytörési hiba, azt láthatjuk, hogy a gyermek szeme próbál alkalmazkodni. Ez hosszútávon igen fárasztó és végül kancsalsághoz vezethet. ,,Szerencsére a kancsalság gyógyítható, de elengedhetetlen, hogy a problémát időben észrevegyük, elkezdjük kezelni és a kétszemes együttlátást feljavítani. Ez nem minden esetben sikerül, de az éleslátást meg tudjuk őrizni, amivel elkerülhető a tompalátás. Ha a családban már fordult elő kancsalság érdemes a gyermeket 1-2 éves korában elvinni szemészeti vizsgálatra, hogy időben a megfelelő kezelést tudjuk biztosítani neki”- jegyzi meg Dr. Barcsay-Veres Amarilla.

Kancsalság szűrés, a rövidlátás progressziójának lassítása (miópia kontroll) és gyermekszemészet a Budai Szemészeti Központban. Vizsgálati árak itt.