Milyen szembetegségeket okozhat az elhízás, magas vérnyomás?

2020. 03. 18.

Az elhízottak aránya jelenleg Európában a felnőtt lakosságot tekintve Magyarországon a legmagasabb, a legfrissebb adatok szerint közel 30%. Az elhízás sok betegség szempontjából jelent hajlamosító tényezőt, többek közt a szemünk egészségére, a látásunkra is negatív hatással van – hívja fel a figyelmet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Ismert tény, hogy az elhízás összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek – a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, többféle daganatos megbetegedés és ízületi kórkép kialakulásával, de okozhat légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is. A szív-és érrendszeri problémák, speciális vérellátása miatt, jelentősen hatnak a szemünkre is, így az ezekből fakadó csökkent vérellátás komoly, maradandó károsodásokat okozhat a retina területén, mely a látásunkért felelős.  

„Az elmúlt években egyre több alkalommal vizsgálták és bizonyították, hogy a magas BMI (testtömeg-index), vagyis az elhízás, szoros kapcsolatban áll a szem egyes megbetegedéseivel. Túlsúly esetén fokozott a diabéteszes retinopátia (a szem látóhártyájának betegsége), az életkorral összefüggő makula degeneráció (szemfenéki meszesedés) és a glaukóma (zöldhályog) kialakulásának kockázata. Egyéb állapotok, mint a szemhéjsüllyedés (a szemhéj belóg a látótérbe), a retina ereinek  elzáródása és szűkülete, a látásvesztést okozó stroke és pajzsmirigy okozta szembetegségek szintén kapcsolódhatnak az elhízáshoz” – figyelmeztet Dr. Nagymihály Attila. Természetesen ezek a betegségek nem kizárólag ez elhízott embereket érintik, de a túlsúly bizonyítottan növeli ezek kialakulásának kockázatát.

Tehetünk szemünk egészségéért?

A fizikai aktivitás, rendszeres sport, a kiegyensúlyozott táplálkozás képes csökkenteni a BMI-t, ezáltal javítva az általános egészségi állapotot, különösen a vérkeringésünket, így segít megőrizni szemünk egészségét. Az étkezés megreformálása és a testmozgás beiktatása mellett érdemes ügyelni a megfelelő mennyiségű tápanyag, vitamin bevitelre is.

 „A szem számára a két legfontosabb tápanyaga a lutein és a zeaxantin, mindkettő erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de ezek mellett a C-vitamin, az E-vitamin, a cink, az Omega 3 mind jó hatással vannak a szemre” – mondja a szakorvos. Ezeknek a bevitelére akkor is érdemes tudatosan figyelni, ha nincs szó elhízásról, ugyanis sok normál testalkatú embernél is jelen lehet a hiányuk. A kiegyensúlyozott étrend pozitív hatására gyakran felhívják a figyelmünket, nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni a vitaminok és nyomelemek fontosságát, melyek, többek között szemünk egészségéért is felelősek.

Mikor érdemes teljes szemészeti kivizsgálásra menni?

Bár a magas vérnyomás okozta elváltozások viszonylag ritkán vezetnek jelentős látásromláshoz, érdemes a tüneteket az első jelektől nyomon követni, és a teljes kivizsgálás érdekében szemész szakorvost felkeresni. Látáspanaszok általában már előrehaladott stádiumokban és a komplikációk megjelenésekor tapasztalhatók. Akinek diagnosztizált magas vérnyomás-betegsége van (függetlenül attól, hogy van-e szemészeti panasza) félévente-évente ajánlott felkeresni a szemészeti szakrendelést. 

A szemészeti vizsgálatra azoknak is érdemes bejelentkezni, akik jelenleg nem tapasztalnak látásromlást, viszont BMI-jük alapján az elhízott vagy túlsúlyos kategóriába tartoznak. Előfordulhat, hogy az erek, a retina vagy az írisz nem megfelelő képet mutatnak a súlytöbblet okozta fokozott terhelés miatt, ezeket pedig csak szakképzett orvos tudja felmérni műszerek segítségével. A rendszeres orvosi vizsgálat mellett ugyanakkor elengedhetetlen a korábban említett kiegyensúlyozott életmód tartása, egészségünk megőrzése érdekében.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30095648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29941743
Kép AllGo – An App For Plus Size People, Unsplash