Világszerte, a LASIK műtéten átesett páciensek több, mint 95%-a elégedett az elért eredménnyel

2014. 08. 12.

A LASIK műtéten átesett páciensek 95,4%-a volt maximálisan elégedett az kialakult látásával, az Amerikai Szürkehályog és Refraktív Műtéti Társaság által közreadott kutatási eredmények alapján.

A LASIK műtéten átesett páciensek 95,4%-a volt maximálisan elégedett az kialakult látásával, az Amerikai Szürkehályog és Refraktív Műtéti Társaság által közreadott kutatási eredmények alapján.

Több mint 16,3 millóan estek már át LASIK műtéten világszerte. Az eredmények alapján a LASIK műtétet tartják a világ legsikeresebb látásjavító műtéti eljárásának, amihez hozzájárul, hogy több mint 1 évtizednyi klinikai kutatás és technológiai fejlesztés áll az eljárás mögött.

„A világ különböző tájain megjelent tudományos irodalom elemzése megerősít minket abban, hogy a LASIK műtétek esetében kivételesen magas az elégedettségi arány a páciensek körében.”- mondta Richard L. Lindstrom, a Társaság elnöke. – „Annak ellenére, hogy tudjuk, hogy az elégedettség milyen magas, társaságunk kiemelten foglalkozik a kevésbé elégedettek, illetve elégedetlenek panaszaival. A pácienseink jóléte a legfontosabb számunkra, így folyamatosan törekszünk arra, hogy támogassuk a technológiai és műtéti eljárások fejlesztését illetve pontosítsuk a használt vizsgálatokat, hogy még több ember életminőségén javíthassunk.”

Dr.Kerry Solomon, a Dél-Karolinai Medical Center Szemészeti Intézetének orvosa által végzett kutatás során közel 3000 lektorált cikket elemzett az elmúlt 10 évben megjelent szemészeti szaksajtóból a világ minden tájáról. Igyekeztek minden olyan szakcikket felkutatni, amelynek köze volt a LASIK műtétekhez.

A „LASIK: A pácienselégedettség globális szemszögből” kutatás legfontosabb eredményei:

  • 95,4%- a elégedett a LASIK műtéten átesetteknek az eredménnyel
  • Kb. 95%-a a pácienseknek ajánlaná a LASIK műtétet barátainak és ugyanennyi bármikor újra alávetné magát az eljárásnak
  • Az elégedettségi arány minden országban 87.2 és 100 között mozgott

Dr. Nagymihály Attila – a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa elmondta, hogy a kutatásban feltárt arány az ő tapasztalata alapján a gyakorlatban is teljesen hasonló.

„Fontos utánajárni, hogy mi okozza a problémát azok körében, akik nem maximálisan elégedettek az eredménnyel. Dr. Solomon kutatása is azt támasztja alá, hogy gyakran olyan körülmények befolyásolják az elégedetleneket, amelyek nem a LASIK beavatkozásnak tulajdoníthatóak. Így például a génjeink által befolyásolt szemromlást gyakran csalódottan veszik tudomásul a páciensek – hiszen ilyenkor vagy újra műteni kell a szemüket, vagy szemüvegre szorulnak. Emellett sok tényező bár kellemetlen lehet, például a szemszárazság, de elenyésző amellett, hogy milyen mértékű az életminőség javulása a műtét után.”

 

Olvasson több adatot, statisztikát!