Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Megereszkedett szemhéjbőr eltávolítása

Laza, megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis) eltávolítása

A probléma jellegzetes tünete, hogy a megereszkedett felső szemhéj ráül a felső szempillasorra. A lelógó bőrréteg eltávolításának gyakori oka, hogy esztétikai problémát jelent a páciensnek, elnehezülnek a szemhéjak, fáradt lesz a megjelenés. Gyakori panasz, hogy a megereszkedett bőr miatt nem lehet szemhéjkihúzó tust, ceruzát vagy szempillaspirált  használni mert a festék folyamatosan elkenődik. Ha a bőr túllóg a szempillákon és azokat lenyomja, diszkomfortot, idegentest érzést, akár szaruhártya irritációt is okozhat a nagyfokú dermatochalasis vagy ahogy sokan ismerik, blepharochalasis. Ilyenkor orvosilag is indokolt lehet a kimetszés.

A látást többnyire csak a nagyon erősen megereszkedett szemhéjbőr zavarja, más orvosi indikáció is felmerülhet azonban. Az összesimuló, meglazult bőrrétegek között bőrproblémák, fertőzések is kialakulhatnak, főleg ha valakinek zsírosabb a bőre, poros közegben dolgozik. Ilyen esetben – különösen nyáron – érdemes odafigyelni a fokozott higiéniára. Ha kialakul a fertőzés, akkor szemészeti, bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ahol a szakorvos antibiotikumos kenőcsöt javasolhat.*

Laza - csüngő - megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis)

Foglaljon időpontot!

Kérjen időpontot online Budapestre vagy Debrecenbe! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Miért alakul ki és hogyan kezelhető a megereszkedett szemhéj?

Ahogy az ember egyre idősebb lesz, csökken a bőr folyadékmegtartó képessége, a szemhéjak bőre elvékonyodik, meglazul. A felső szemhéj bőre petyhüdté válik, a felesleges szemhéjbőr ráborul a felső szempillasorra és a látótérbe lógva akadályozza a látást.

A megereszkedett bőrréteg eltávolítható sebészi úton, helyi érzéstelenítéssel. A beavatkozást általában 35 év felettiek választják, de indokolt esetben, bizonyos anatómiai adottságok mellett, akár fiatalabb korban is felmerülhet az igény a felesleges bőrredők műtéti eltávolítására. A dermatocalasis műtétet a köznyelv gyakran felső szemhéjplasztikaként említi.

Mire kell készülni dermatochalasis műtét után?

A beavatkozást követő órákban, napokban (2-3 nap) előfordulhat fájdalom, feszítő érzés. Ez fájdalomcsillapítóval és a kezelt terület hűtésével jól enyhíthető. A szem környékre alkalmazhat hűtőbe tehető arcmaszkot vagy jégtömlőt. Ezeket az eszközöket mindig tekerje tiszta, steril kendőbe, hogy ne vigyen fertőzést a műtött területre. A C vitamin és a kalcium segítheti a duzzanat gyorsabb lohadását és a bőr elszíneződése is hamarabb elmúlhat tőle.

A műtéti területet védeni kell az UV fénytől, 1 hónapig javasolt a napszemüveg használat. Két hétig kerülje a fokozott fizikai terhelést, nehezebb tárgyak emelését. Két hétig ne érje sampon, kozmetikum a sebet. A szemváladék tisztítása fülpálcikával javasolt. A műtétet követően ne hordjon kontaktlencsét 2 hétig a fertőzések és a seb megsértésének elkerülése érdekében. A munkába való visszatérés javasolt időpontja a páciens foglalkozásától függ, poros környezetben az első időszakban javasolt lehet jól takaró védőszemüveg használata.

A beavatkozás után több alkalommal kontroll vizsgálatra kell jönnie, a varratokat 5-7 nappal a műtét után távolítja el a szakorvos. A sebzárás során behelyezett varratok helye a szemredőkben és a szempilla vonalában helyezkednek el. Miután elhalványodnak, egy évvel a műtét után szinte észrevétlenné válnak. A laza szemhéjbőr eltávolítása után 2-3 hónappal már nagyjából a végleges eredmény fog látszani. 

 

A Budai Szemészeti Központ budapesti és debreceni rendelőjében rendszeresen távolítunk el megereszkedett, laza szemhéjbőrt a felső szemhéjból.

A beavatkozást végző szakorvosaink Budapesten:  Dr. Antus Zsuzsanna, Dr. Barcsay-Veres Amarilla, Dr. Gaál Zsuzsanna, Dr. Lendvai Zsanett, Dr. Volek Éva

A beavatkozást végző szakorvosaink Debrecenben: Dr. Úr László

A beavatkozást megelőzően szakorvosi konzultáció szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem mindenki számára megfelelő megoldás. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a szemhéjműtét, foglaljon időpontot konzultációra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mennyibe kerül a laza szemhéjbőr eltávolítása?

Friss híreink
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább
idegentest-érzés - valami a szemben - idegentest -szemszárazság

Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?

Tovább
Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre - a tartósítószer mentes műkönnynek nincs mellékhatása

Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

Tovább