Laza, megereszkedett, csüngő szemhéjbőr (dermatochalasis) eltávolítása

A probléma jellegzetes tünete, hogy a megereszkedett felső szemhéj ráül a felső szempillasorra. A csüngő bőrréteg eltávolításának gyakori oka, hogy esztétikai problémát jelent a páciensnek, de orvosilag is indokolt lehet a kimetszés, ha a látást is zavarja.

Laza, csüngő, megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis)

A látást többnyire csak a nagyon erősen megereszkedett szemhéjbőr zavarja, más orvosi indikáció is felmerülhet azonban. Az összesimuló, meglazult bőrrétegek között bőrproblémák, fertőzések is kialakulhatnak, főleg ha valakinek zsírosabb a bőre, poros közegben dolgozik. Ilyen esetben – különösen nyáron – érdemes odafigyelni a fokozott higiéniára. Ha kialakul a fertőzés, akkor szemészeti, bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ahol a szakorvos antibiotikumos kenőcsöt javasolhat.*

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Miért alakul ki a szemhéj csüngés?

Ahogy az ember egyre idősebb lesz, csökken a bőr folyadékmegtartó képessége, a szemhéjak bőre elvékonyodik, szarkalábak alakulnak ki. A felső szemhéj bőre petyhüdté válik, a felesleges bőr rácsüng a felső szempillasorra. Ha a bőrredők túlérnek a pillatöveken, elkezdik akadályozni a látást.

Hogyan kezelhető a szemhéj csüngés?

A megereszkedett bőrréteg eltávolítható sebészi úton, helyi érzéstelenítéssel. A beavatkozást általában 35 év felettiek választják, de indokolt esetben, bizonyos anatómiai adottságok mellett, akár fiatalabb korban is felmerülhet az igény a felesleges bőrredők műtéti eltávolítására.

Mire kell készülni szemhéj csüngés műtét után?

A beavatkozást követő órákban, napokban (2-3 nap) előfordulhat fájdalom, feszítő érzés. Ez fájdalomcsillapítóval és a kezelt terület hűtésével jól enyhíthető. A szem környékre alkalmazhat hűtőbe tehető arcmaszkot vagy jégtömlőt. Ezeket az eszközöket mindig tekerje tiszta, steril kendőbe, hogy ne vigyen fertőzést a műtött területre. A C vitamin és a kalcium segítheti a duzzanat gyorsabb lohadását és a bőr elszíneződése is hamarabb elmúlhat tőle.

A műtéti területet védeni kell az UV fénytől, 1 hónapig javasolt a napszemüveg használat. Két hétig kerülje a fokozott fizikai terhelést, nehezebb tárgyak emelését. Két hétig ne érje sampon, kozmetikum a sebet. A szemváladék tisztítása fülpálcikával javasolt. A műtétet követően ne hordjon kontaktlencsét 2 hétig a fertőzések és a seb megsértésének elkerülése érdekében. A munkába való visszatérés javasolt időpontja a páciens foglalkozásától függ, poros környezetben az első időszakban javasolt lehet jól takaró védőszemüveg használata.

A beavatkozás után több alkalommal kontroll vizsgálatra kell jönnie, a varratokat 5-7 nappal a műtét után távolítja el a szakorvos. A sebzárás során behelyezett varratok helye a szemredőkben és a szempilla vonalában helyezkednek el. Miután elhalványodnak, egy évvel a műtét után szinte észrevétlenné válnak. A laza szemhéjbőr eltávolítása után 2-3 hónappal már nagyjából a végleges eredmény fog látszani. 

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen távolítunk el megereszkedett, laza szemhéjbőrt a felső szemhéjból. A beavatkozást megelőzően szakorvosi konzultáció szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem mindenki számára megfelelő megoldás. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a szemhéjműtét, foglaljon időpontot konzultációra!

A laza szemhéjbőr eltávolításra vonatkozó árakat itt találja!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!