Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Bencsics Márk lézeres szemműtét vélemény cikk

Bencsics Márk

Vélemény:
„A lézeres szemműtétnek köszönhetően 120%-os látással indíthattam az amerikai futball szezont!”

Bencsics Márk, hatszoros magyar bajnok amerikaifutball-játékos, a Budapest Wolves és a magyar válogatott irányítója, az Arena4 NFL szakkomentátora és a 4th and Long podcast házigazdája több, mint 22 év szemüveg és kontaktlencse használat után vállalkozott a Zero-Touch 7D lézeres szemműtétre. Márk 120%-os látással kezdhette meg a felkészülést a 2022-es szezonra.

„Évek óta szemüveges voltam és a pályafutásom alatt nem használtam soha kontaktlencsét. Csak vezetés közben hordtam szemüveget, a futball pályán sosem, és igazából eszembe sem jutott, hogy esetleg szemműtéttel orvosolható lehet a problémám” – kezdi Márk a történetét.

„Még évekkel ezelőtt olvastam a lézeres látásjavításról, de akkor elvetettem, mert – mint utólag kiderült – rengeteg téves információt olvastam az eljárásról, így nem mentem el vizsgálatra. Végül nemrég a Budai Szemészeti Központ keresett meg ezzel a lehetőséggel, ugyanis Dr. Nagymihály Attila főorvos szintén amerikai futball rajongó, és a podcast beszélgetésünkben többször szóba került, hogy a távoli látásom rossz és szemüveget hordok. Egyszer csak kaptam egy üzenetet a Budai Szemészetből, hogy nem szeretnék-e részt venni egy szemészeti konzultáción, hogy megbeszéljem a főorvossal, hogy milyen lézeres látásjavító megoldás alkalmazható az esetemben. Így indult a beszélgetés, és hamar meggyőztek, hogy érdemes belevágni a lézeres látásjavításba”- meséli Márk.

„Márknak kisfokú rövidlátása volt. A kezelés tervezésekor figyelembe kellett vennünk, hogy milyen sportot űz, ugyanis nem mindegy, hogy az adott tevékenység, sport során milyen sérülések érhetik a szemet. Abban az esetben, ha a szemet erős ütés érhetni, nem ajánljuk a lebenyes eljárásokat, hanem a Zero-Touch vagy PRK műtéteket végezzük, ahol nem történik lebenyképzés, így az említett tevékenységek, sportok esetén ezek számítanak a legbiztonságosabb eljárásnak.  A Zero-Touch 7D lézeres kezelés fájdalommentes, a hám eltávolítását és a dioptria korrekciót a német SCHWIND AMARIS 1050RS 7D excimer lézer végzi egy lépésben. Ez után a műtét után a szem erősen érzékeny 1-2 napig, de a gyógyulási idő végére ugyan úgy kialakul a tökéletes látás” – mondja Dr. Nagymihály Attila.

„A műtét előtt felkészítettek arra, hogy a Zero-Touch kezelés, amit választottunk, nem a leggyorsabban gyógyuló kezelés, és lesznek kellemetlen pillanatok. Próbáltam úgy hozzáállni a lézeres szemműtéthez, hogy bár rövidtávon lehet, hogy kellemetlen érzés lesz, de hosszútávon mindenképp megéri, hiszen jól fogok látni. A műtét napján egy kicsi izgatottság volt bennem, át kellett gondolnom, hogy ki kísér majd, hogyan jutok haza stb. Maga a műtét nagyon gyorsan zajlott, körülbelül 15 percet vett igénybe és ki is jöhettem a műtő szobából. Kis pihenés és még egy utolsó ellenőrzés után már mehettem is haza pihenni” – emlékszik vissza a futball játékos.

„A műtét előtt nehézséget okozott az edzéseken, hogy nem láttam, milyen jeleket mutatnak nekem a pálya széléről. Általában a csapattársaim segítségét kértem ilyenkor, de szerencsére ennek vége, hiszen most már én is élesen látok mindent. Összességében sokkal kényelmesebb az élet, hogy nem kell a szemüvegemet keresgélnem! Kíváncsi leszek, hogy a teljesítményemre milyen hatással lesz az, hogy mindent jól látok végre magam körül” – mondja Márk mosolyogva.