Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Nagy Bogi lézeres szemműtét vélemény

Nagy Bogi

Vélemény:
„Most már a hétköznapjaim része, hogy élesen látok, ezt korábban el sem tudtam képzelni!”

Nagy Bogi @bogcatubca az elmúlt években nagy sikerre tett szert énekesnőként, hiszen nem csak a hangja kiváló, hanem személyisége is elbűvölő. A tehetséges énekesnő először 2021. októberében járt a Budai Szemészeti Központban lézeres szemműtét alkalmassági vizsgálaton, ahol az orvosi eredmények alapján alkalmas lett a jelenleg legmodernebb lézeres szemműtét típusra, a Z FEMTO 7D kezelésre. Bogi egészen kiskora óta küzdött a homályos látásával, 8 évesen kapta az első szemüvegét.

„Már egészen fiatalon elhatároztam, hogy egyszer majd szeretném megműtetni a szememet, mivel nagyon zavart, hogy nem látok élesen. Akkor váltottam át kontaktlencsére, amikor elkezdtem szertornázni és nem láttam a gerenda végét. Több mint 7 évig hordtam kontaktlencsét, amit amúgy szerettem, mert sokkal nagyobb szabadságot adott, mit a szemüveg, viszont a végére már kezdett egyre macerásabb lenni. Például egy-egy átbulizott éjszaka után elfelejtettem este kivenni, ami nagyon nem tett jót a szemeimnek” – meséli szemműtét előtti tapasztalatait Bogi.

„Emlékszem, hogy minden reggel úgy keltem fel, hogy már nyúltam is a kontaktlencse tartóm után, hogy betegyem a lencséket. Énekesként a mindennapjaim része, hogy kamerák előtt, műsorokban szerepelek, színpadon próbálok és koncertezem, ehhez az életmódhoz pedig a folyamatos kontaktlencsézés nem igazán illeszthető.  Többször előfordult, hogy kötőhártya-gyulladásom volt, például „Az ének iskolája” című műsorban úgy kellett végigénekelnem egy dalt, hogy nem láttam semmit, mert a gyulladt szemeimre kontaktlencsét nem tudtam felvenni, szemüveg pedig nem lehetett rajtam. Emellett a szemeim hajlamosak könnyen kiszáradni a színpadon, volt, hogy ki is esett a lencsém próba közben emiatt” – mondta az énekesnő.

„Ezek után a kellemetlenségek után kezdtem el lézeres szemműtétek után keresgélni, így találtam meg a Budai Szemészeti Központot. Nagyon tetszett, hogy az oldalukon rengeteg videó van fenn a műtétek menetéről, számos referencia videó ismert és hétköznapi emberekkel, amik egyben tájékoztattak arról, hogy körülbelül mire számíthatok majd és meg is nyugtattak, hogy ennyi ember boldog és elégedett a műtét utáni látásával” – meséli Bogi a műtétig vezető útját.

„A 19 éves énekesnő szemei már megálltak a romlásban, vagyis a vizsgálat időpontját megelőző egy évben Bogi szemeinek ugyanazokra a dioptriákra volt szüksége az éleslátáshoz. Ez számunkra azért fontos információ fiatal páciensek esetén, mert a lézeres szemműtét csak abban az esetben végezhető el, ha az elmúlt egy évben a szemek nem romlanak, ezzel tudjuk biztosítani a szemműtét utáni tartós éleslátást. Bogi szemei, fiatal kora ellenére, minden orvosi kritériumnak megfeleltek ahhoz, hogy a Z FEMTO 7D lézeres látásjavító kezelést elvégezzük” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

„Alapvetően nem vagyok egy izgulós típus, de a műtét napján kicsit féltem mikor beléptem a műtőbe és felvettem a hajhálót és bekenték a szemeim körüli bőrt érzéstelenítővel, amitől úgy néztem ki, mint egy panda maci.  Szerencsére nagyon gyorsan eltelt az a 10 perc, amíg a műtét tartott, és megnyugtató volt, hogy közben megbeszélhettem az orvossal, hogy éppen mi történik. Amikor nagyon izgultam odajött az asszisztens és megfogta a kezem, ezek mind nagyon megnyugtattak a műtét alatt. Ami nagyon megmaradt az emlékezetemben, mikor a szemészet egyik munkatársa azt mondta a műtét előtt, hogy a szemüvegemet ne vigyem be a műtőbe, mert arra már nem lesz szükségem…” – mesélte boldogan Bogi a műtét után.

„Amikor felültem, még kicsit homályosan láttam, olyan volt, mintha egész nap uszodában lettem volna, de pár óra után kitisztult a látásom, és mikor délután hazaértem egész végig azt néztem, hogy az ablakból látom a levelek formáját, és ehhez többé nem volt szükségem szemüvegre vagy kontaktlencsére és ez teljesen új élmény volt és boldogsággal töltött el. A kontroll vizsgálaton az orvos megállapította, hogy a két szemem együtt 120%-t lát, amit éreztem is, mert sokkal élesebben látok a műtét óta, mint kontaktlencsében” – meséli mosolyogva az énekesnő a szemműtét utáni élményeit.