Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!
Kemény Dénes
Vélemény:
„Megváltoztak a mindennapjaim, minden távolságra kiválóan látok a műlencse műtét óta!”

Kemény Dénes (edző, válogatott vízilabdázó, olimpikon) 2022. januárja óta szemüveg nélkül élvezheti mindennapjait. Edzőként, illetve a hazai rendezésű vizes világbajnokság egyik szervezőjeként aktívan telnek mindennapjai, amikben a szemüveg-keresgélésnek már nem volt helye. Több hobbija, a vadászat és a horgászat is felszabadultabbá vált, hiszen mindent tűélesen lát a műlencse műtétnek köszönhetően.

Kemény Dénes szerencsésnek tartja magát, ugyanis tökéletes látással nőtt fel, mindig is kiválóan látott közelre és távolra is. Azonban a korral, ahogyan 40-45 éves kor felett mindenkit, őt is utolérte a presbyopia, vagyis az időskori szemromlás, melynek következtében szeme közeli fókusza sajnos már nem működött olyan jól, mint fiatal korában. Ebből adódóan minden olyan tevékenységhez szüksége volt olvasószemüvegre, amit körülbelül 20-40 cm távolságra csinált, mint például újságolvasás, számítógép használat, főzés. Dénes ezt a problémát igyekezett leleményesen áthidalni: „Vettem csaknem 50 darab olvasószemüveget, darabonként pár ezer forintért, és minden olyan helyre bekészítettem egyet, ahol szükségem lehet szemüvegre: kocsiba, nyaralóba, teraszra…” – mesélte nevetve a sportoló.
„Egyik kedves barátom, Szabó Bence rácsodálkozott, hogy szemüveggel olvasok, mire megkérdeztem tőle, hogy Ő nem? Bence mosolyogva válaszolt nekem: Már nem! Elmesélte, hogy hol és hogyan zajlott a műtét, és tanácsolta, hogy esetleg nekem is érdemes lehet elmennem egy látásjavító szemlencse műtét előtti szemészeti vizsgálatra. Mindez a Covid járvány idején történt, így akkor rögtön nem cselekedtem, de elraktároztam az információt” – mesélte a sportoló.
Dénes elmondása szerint egy kérdés volt, ami komolyan foglalkoztatta: Végleges-e a szemlencse műtét, vagy meg kell majd ismételni, ahogy telnek az évek? „Alapvetően, ha egyéb látáskárosító szembetegségek nem jelentkeznek, akkor a szemlencse beültetés élethosszig tartó éleslátást biztosít. Trifokális lencse beültetése esetén ez azt jelenti, hogy távolra, közelre és középtávolságra is élesen fog látni a páciens. A műlencse műtétet 45-50 éves kor felett javasoljuk azoknak, akik számára zavaró a szemüveg viselése az aktív életvitelük miatt” – magyarázta Dr. Nagymihály Attila, Dénes műtétjét végző orvos, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

„A műtét előtt kétszer is, több műszerrel alaposan megvizsgáltak a szemészeten. A műtét napján nagy könnyebbség volt számomra, hogy nem volt semmilyen különösebb előírás, nem kellett éhgyomorral menni. Összesen 2 órát kellett körülbelül a műtét helyszínén töltenem, ami igazán hamar el is telt. Úgy gondolom, hogy maga a műtét inkább lelkileg izgalmas, mint fizikailag. Számomra az a pár perc volt igazán érdekes, mikor a saját szemlencsémet kivették, viszont a műlencsét még nem kaptam meg, érdekesség, hogy ilyenkor is lát az ember, de csak fényeket. A műtét során az orvos és az asszisztens is folyamatosan tájékoztatott arról, hogy éppen mi történik a szememmel, ami sokat segített abban, hogy megőrizzem a nyugalmamat. A műtét végén kaptam a szememre egy-egy műanyag kagyló formájú védőeszközt, amiben egészen viccesen néztem ki, szerencsére másnap reggelre már le is vehettem” – emlékszik vissza a műtét napjára Dénes.

„Néhány nap után, hatalmas örömömre, mindent el tudtam olvasni. Megszokásból még pár napig mindig nyúltam az olvasószemüvegem után, mikor valamit el szerettem volna olvasni. Kis idő múlva már a gyógyszeres doboz hátoldalán levő apróbetűs mondatokat is el tudtam olvasni, amit még szemüveges időszakomban sem sikerült tökéletesen. A műtét után azt az instrukciót kaptam, hogy minél több tevékenységben próbálgassam az új lencséket, hogy az agyam hozzászokjon. El is mentem egy vadászatra, ahol a 400-500 méterre levő őzeket is láttam a messzelátó segítségével, amit sokkal kényelmesebb volt használni szemüveg nélkül” – mesélte tapasztalatait.

„Az első kontroll alkalmával az orvos megállapította, hogy 100%-os az olvasásom, a távollátásom pedig 120%-os. Ezt először nem is tudtam értelmezni, hogy lehet még tökéletesebb a látásom a tökéletesnél? Végre nem kell a szemüvegért nyúlnom, ha el szeretnék olvasni valamit, és a távollátásom is olyan, mint fiatalon volt. Ezzel a műtéttel a mindennapjaim alapjaiban változtak jó irányba!” – mondta boldogan az egykori vízilabdázó.

Mondja el ön is a véleményét!