Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Szebeni István trifokális műlencse műtét vélemény főoldal

Szebeni István

Vélemény:
"Az a rossz életérzés, hogy nem látok, a szemműtét óta végre elmúlt!"

Szebeni István sokak számára napi vendég lehet a tévéképernyőn keresztül a nappaliban, hiszen a TV2 Tények és a Mokka műsorvezetőjeként nap, mint nap láthatjuk. Rossz látása miatt ő is megküzdött az ebből fakadó mindennapos problémákkal. Előfordult, hogy vezetés közben nem látta jól, mennyivel megy pontosan, de olyan is megtörtént, hogy a neki mutatott fényképeken nem ismerte fel a szereplőket. Az a bizonyos pohár azonban akkor telt be nála, amikor a látásromlás következményeképpen a kisfiának a mesék felolvasása is kezdett gondot okozni.

A népszerű műsorvezető egy ismerősén keresztül hallott a látásjavító szemlencse műtétről. Amikor megtudta, hogy kedves barátja, Szabó Bence olimpiai bajnok vívó is trifokális szemlencsét kapott, egyből megkereste, és tapasztalatairól, élményeiről faggatta. A Budai Szemészeti Központban, a vizsgálaton aztán megtudta, hogy ez a műtét 45 éves kor felett végezhető el, és mivel István nemrég töltötte be ezt a kort úgy döntött, belevág. Néhány rutin vizsgálaton átesve kiderült, alkalmas a beavatkozásra. Annak ellenére, hogy természetesen volt benne félelem a műtéttel kapcsolatban, a profi környezetben hamar megnyugodott, és inkább izgatottan várta az operáció utáni eredményt.

A legmeglepőbb talán az volt neki a rövid, fájdalommentes műtét után, hogy valóban segítség nélkül tudott távozni a szemészetről, hiszen bár kicsit homályosan, de mindent látott. Sőt, a beavatkozás napján már este meccset is tudott nézni a televízióban, és annak ellenére, hogy a csapat, akinek szurkolt, kikapott, mégis boldog volt, mivel mindezt jó látással tudta végigkövetni.

A műtétet végző Dr. Nagymihály Attila azt mondja, hogy egy bizonyos kor után már nem lehet elkerülni a látásunk romlását, és míg korábban a szemüveg viselésével lehetett csak korrigálni ezt a problémát, napjainkban a műlencse műtét szinte az esetek 100%-ban végleges megoldást kínál a pácienseknek. A beültetett lencse egy életen át jó látást biztosít.

Két nappal az operáció után kellett a műsorvezetőnek visszatérnie a Budai Szemészeti Központba, ahol a tesztek azt mutatták, hogy tökéletesen sikerült a műtét. Négy- öt nap múlva pedig már újra dolgozott, és minden feladatát gond nélkül el tudta látni. A műsorvezető úgy érzi, a látásjavító szemműtét óta új életet kapott. Már csak az olyan rossz, berögzült szokásit kell elhagynia, amik korábban segítettek a jó látásban, például az állandó hunyorítást a telefonjára annak érdekében, hogy lássa, mi van pontosan a kijelzőn.

Érdemes meghallgatni Szebeni István beszámolóját a látásjavító szemlencse műtétről, hiszen az, ahogy boldogan és lelkesen mesél az élményeiről, nagy segítség lehet azoknak, akik még a beavatkozás előtt állnak.