Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Pinguecula

Pinguecula a kötőhártyán, mi a teendő?

A pinguecula a kötőhártya jóindulatú elváltozása. Megjelenését illetően sárgás, kidomborodó, kör alakú. Általában a szem orrhoz közeli részén fekszik, és onnan terjed a szaruhártya irányába.

A pinguecula általában nem okoz semmilyen kellemetlenséget, de előfordulhat idegentest érzés, szemirritáció, szemszárazság. Az érintett szem viszkethet, duzzadhat, vörössé, irritáltá válhat.*

A pinguecula és pterygium kapcsolata
A pterygium a pingueculához hasonló kórkép, de húsos színezetű, alakját illetően kerek vagy ovális, illetve a szaruhártyát is nagyobb valószínűséggel érintő betegség. Ritka esetben a pinguecula lassan, de jelentősen megnőhet, és amennyiben a szaruhártyára is ránő, pterygiummá válhat.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Kit érint ez a kötőhártya elváltozás?

Ez a szemészeti probléma bárkit érinthet, de előfordulása a korral egyenes arányban nő. Férfiaknál gyakrabban jelenik meg, mint nőknél. Napfénynek és szeles, poros környezetnek kitett páciensek esetében gyakoribb az előfordulás, ezért fontos a megelőzés, megfelelő szemvédelem.

Pinguecula a kötőhártyán - pinguecula eltávolítás

Pinguecula diagnosztizálása

Szemész szakorvos az elváltozást könnyen felismeri annak megjelenéséről és lokalizációjáról. Réslámpás vizsgálattal pontosabb képet nyer a pinguecula helyzetéről. Bármilyen kötőhártya elváltozást tapasztal érdemes szemész szakorvossal ellenőriztetni a daganatos elváltozások kiszűrése céljából.

Milyen terápia jöhet szóba pinguecula esetén?

Bár magától nem múlik el, a pinguecula általában nem igényel kezelést, mert a legtöbb ember számára minimális panaszt okoz és alapvetően jóindulatú elváltozásról van szó. Amennyiben a páciens mégis diszkomfort érzést, fájdalmat tapasztal, szükség lehet szemcsepp vagy szemkenőcs alkalmazására az orvos javaslata szerint.

Ritka esetben műtétre is sor kerülhet. Erre az alábbiak esetén lehet szükség:

  • Amennyiben a pinguecula megjelenése jelentős esztétikai panaszt okoz.
  • Amennyiben az elváltozás a szaruhártyára terjed és ezért akadályozza a látást.
  • Amennyiben folyamatos, súlyos gyulladást okoz, mely szemcsepp vagy szemkenőcs alkalmazására sem javul.
  • Amennyiben súlyos fokú diszkomfort érzést okoz kontaktlencse használata közben.

Pinguecula eltávolítása

A műtét kb. 30 percig tartó biztonságos beavatkozás, mely mikroszkóp alatt, helyi érzéstelenítésben és járóbeteg rendelés keretei között zajlik. A műtét során az eltávolított részt kötőhártya szövettel pótolják. Közvetlenül a beavatkozás után a páciens hazamehet és otthonában lábadozhat. A műtét után a pinguecula típustól függően 10-40 %-ban kiújulhat.

A műtétet követően fontos néhány szabályt betartani.

  • Bár zuhanyozni szabad, de nagyon kell ügyelni, hogy víz, szappan, vagy sampon ne jusson a szembe.
  • Két hétig ne végezzen közepes vagy nagy aktivitással járó sportot!
  • Kerülje a napos, szeles környezetet a műtét után néhány hétig!
  • Olvasás, televízió megengedett.

Kötőhártya elváltozások megelőzése

Ha Ön sok időt tölt a szabadlevegőn, főleg erős UV sugárzásnak és/vagy szélnek, pornak kitett helyen, akkor nagyobb a kockázata a pinguecula kialakulásának. Ezért fontos a megfelelő napvédelem, UVA+ UVB ellenes napszemüveg hordása. Poros/ szeles munkakörülmények mellett pedig elengedhetetlen a védőszemüveg viselése. Amennyiben szemszárazságot tapasztal, a szemész szakorvosa által javasolt műkönny készítmények használata jelentős segítséget nyújthat a pinguecula megelőzésében.

 

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen távolítunk el kötőhártya elváltozásokat sebészeti úton. A beavatkozást előtt szemész szakorvosi konzultáció is szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem mindenkinél kivitelezhető. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a műtét, foglaljon időpontot konzultációra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Friss híreink
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább
idegentest-érzés - valami a szemben - idegentest -szemszárazság

Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?

Tovább
Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre - a tartósítószer mentes műkönnynek nincs mellékhatása

Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

Tovább