Pinguecula a kötőhártyán, mi a teendő?

Kötőhártya elváltozás esetén kérjen konzultációs időpontot szakorvosainkhoz!

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A pinguecula a kötőhártya jóindulatú elváltozása. Megjelenését illetően sárgás, kidomborodó, kör alakú. Általában a szem orrhoz közeli részén fekszik, és onnan terjed a szaruhártya irányába.

Pinguecula tünetei

A pinguecula általában nem okoz semmilyen kellemetlenséget, de előfordulhat idegentest érzés, szemirritáció, szemszárazság. Az érintett szem viszkethet, duzzadhat, vörössé, irritáltá válhat.*

Kit érint ez a kötőhártya elváltozás?

Ez a szemészeti probléma bárkit érinthet, de előfordulása a korral egyenes arányban nő. Férfiaknál gyakrabban jelenik meg, mint nőknél. Napfénynek és szeles, poros környezetnek kitett páciensek esetében gyakoribb az előfordulás, ezért fontos a megelőzés, megfelelő szemvédelem.

Pinguecula a kötőhártyán | eltávolítás

Pinguecula diagnosztizálása

Szemész szakorvos az elváltozást könnyen felismeri annak megjelenéséről és lokalizációjáról. Réslámpás vizsgálattal pontosabb képet nyer a pinguecula helyzetéről. Bármilyen kötőhártya elváltozást tapasztal érdemes szemész szakorvossal ellenőriztetni a daganatos elváltozások kiszűrése céljából.

Milyen terápia jöhet szóba pinguecula esetén?

Bár magától nem múlik el, a pinguecula általában nem igényel kezelést, mert a legtöbb ember számára minimális panaszt okoz és alapvetően jóindulatú elváltozásról van szó. Amennyiben a páciens mégis diszkomfort érzést, fájdalmat tapasztal, szükség lehet szemcsepp vagy szemkenőcs alkalmazására az orvos javaslata szerint. 

Ritka esetben műtétre is sor kerülhet. Erre az alábbiak esetén lehet szükség:

  • Amennyiben a pinguecula megjelenése jelentős esztétikai panaszt okoz.
  • Amennyiben az elváltozás a szaruhártyára terjed és ezért akadályozza a látást.
  • Amennyiben folyamatos, súlyos gyulladást okoz, mely szemcsepp vagy szemkenőcs alkalmazására sem javul.
  • Amennyiben súlyos fokú diszkomfort érzést okoz kontaktlencse használata közben.

Pinguecula eltávolítása

A műtét kb. 30 percig tartó biztonságos beavatkozás, mely mikroszkóp alatt, helyi érzéstelenítésben és járóbeteg rendelés keretei között zajlik. A műtét során az eltávolított részt kötőhártya szövettel pótolják. Közvetlenül a beavatkozás után a páciens hazamehet és otthonában lábadozhat. A műtét után a pinguecula típustól függően 10-40 %-ban kiújulhat.

A műtétet követően fontos néhány szabályt betartani. 

  • Bár zuhanyozni szabad, de nagyon kell ügyelni, hogy víz, szappan, vagy sampon ne jusson a szembe. 
  • Két hétig ne végezzen közepes vagy nagy aktivitással járó sportot! 
  • Kerülje a napos, szeles környezetet a műtét után néhány hétig! 
  • Olvasás, televízió megengedett.

Kötőhártya elváltozások megelőzése

Ha Ön sok időt tölt a szabadlevegőn, főleg erős UV sugárzásnak és/vagy szélnek, pornak kitett helyen, akkor nagyobb a kockázata a pinguecula kialakulásának. Ezért fontos a megfelelő napvédelem, UVA+ UVB ellenes napszemüveg hordása. Poros/ szeles munkakörülmények mellett pedig elengedhetetlen a védőszemüveg viselése. Amennyiben szemszárazságot tapasztal, a szemész szakorvosa által javasolt műkönny készítmények használata jelentős segítséget nyújthat a pinguecula megelőzésében.

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen távolítunk el kötőhártya elváltozásokat sebészeti úton. A beavatkozást előtt szemész szakorvosi konzultáció is szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem mindenkinél kivitelezhető. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a műtét, foglaljon időpontot konzultációra!

A pinguecula eltávolításra vonatkozó árakat itt találja!

A pinguecula és pterygium kapcsolata

A pterygium a pingueculához hasonló kórkép, de húsos színezetű, alakját illetően kerek vagy ovális, illetve a szaruhártyát is nagyobb valószínűséggel érintő betegség. Ritka esetben a pinguecula lassan, de jelentősen megnőhet, és amennyiben a szaruhártyára is ránő, pterygiummá válhat.

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!