Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Retina - diabetes retinopátia - szemfenéki vénás keringés zavarok - makula degeneráció retina betegségek

Szemfenéki (retina) lézerkezelés

Milyen betegségek esetén alkalmazható szemfenéki lézerkezelés?

  • diabetes retinopátia
  • a látóhártya perifériás degenerációja, például rács degeneráció és retina lyuk/szakadás
  • szemfenéki vénás keringészavarok, érelzáródás
  • másodlagos zöldhályog bizonyos fajtái /Szemészetünkön nem végezzük/
  • koraszülöttkori retinopátia (ROP) /Szemészetünkön nem végezzük/
  • retina vaszkuláris daganatai /Szemészetünkön nem végezzük/
  • exudatív retina érrendszeri rendellenességek, mint Coats-kór, hemangioma, makroaneurizma /Szemészetünkön nem végezzük/

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Mi történik a szemfenéki lézerkezelés során?

Szemfenéki lézerkezelés - Retina lézer - Látóhártya lézerezés - Retinopátia - Retina lyuk

A szemfenéki lézerkezelés alkalmával a látóhártya bizonyos területeire fókuszált lézerfényt juttatunk, ez égési sérülést, valamint gyulladást és hegesedést okoz. A szemfenéki lézerkezelés során kíméletes, 577 nm-es sárga lézerrel dolgozunk, melyet több mint 20 éve használnak kiváló eredménnyel világszerte. A nagyobb energiával dolgozó zöld lézerfénnyel ellentétben így alacsonyabb energiaszinttel tudjuk elvégezni a hegesítést, ami jobban tolerálható kezelést eredményez és kevésbé befolyásolja a páciens látását. A sárga lézer technológia rövidebb lézerimpulzusok sorozatát használja, ami lehetővé teszi a retina kíméletes kezelést azáltal, hogy elkerüljük a látható hegesedést. A szemfenéki lézerkezeléssel terápiás céllal, szándékosan hozunk létre károsodást a látóhártyán. A szemfenéki lézerkezelés után nem várható látásjavulás, célja a látásromlás megállítása, lassítása, illetve megelőzése.

A szemfenéki lézerkezelés járóbeteg ellátás keretében ambulánsan történik. Helyi érzéstelenítést alkalmazunk, melyet szemcseppek segítségével végzünk, a szemfelszínre a kezelés során egy lencsét helyezünk. Végezhető ülő vagy fekvő helyzetben. Néhány páciens enyhe szúró érzést tapasztalhat a beavatkozás során.  A lézerezett terület kiterjedésétől függően 5-20 percig tart a folyamat. Bizonyos kórképek esetén a szemfenéki lézerkezelés 3-4 alkalommal történő ismétlése indokolt.

Kép balra: A retina perifériáján látható (panretinalis) szemfenéki lézerkezelést követő (lézer) gócok diabetes retinopathiaban
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

Milyen korlátozásokra számítsunk a szemfenéki lézerkezelés után? 

  • Mindennapi tevékenységeinkhez, már a szemfenéki lézerkezelést követő napon visszatérhetünk.
  • A nehezebb súlyok emelését néhány napig kerülni kell.

Lehetnek-e mellékhatásai a szemfenéki lézerkezelésnek?

Összességében a szemfenéki (retina) lézerkezelés teljesen biztonságos eljárás, azonban mint minden beavatkozásnak, ennek is vannak kockázatai. Ugyanakkor a beavatkozás elmaradása esetén a látásfunkció maradandóan károsodhat, tehát a kezelés elmaradásának súlyosabb következményei lehetnek, mint magának a kezelésnek. 

A szemfenéki lézerkezelés szövődményeként előfordulhat átmeneti látásromlás, ami néhány hét alatt további kezelés nélkül gyógyul. Előfordulhat azonban, hogy további beavatkozásra – ismételt lézerkezelésre, műtétre lesz szükség. 

Mennyibe kerül a szemfenéki lézerkezelés?

Bizonyos kórképek esetén a szemfenéki lézerkezelés több alkalommal történő ismétlése indokolt, ennek lehetőségéről a szakorvos a vizsgálatok során tájékoztatja a pácienst.

A Budai Szemészeti Központ szakorvosai rendszeresen végeznek szemfenéki lézerkezelés. A beavatkozást előtt szemész szakorvosi konzultáció is szükséges, hiszen a beavatkozás nem mindenkinél kivitelezhető. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a műtét, foglaljon időpontot konzultációra!

 

Forrás:
Iovino C, Iodice CM, Pisani D, et al. Yellow Subthreshold Micropulse Laser in Retinal Diseases: An In-Depth Analysis and Review of the Literature [published online ahead of print, 2023 Mar 18]. Ophthalmol Ther. 2023;10.1007/s40123-023-00698-w. doi:10.1007/s40123-023-00698-w
https://assets.bmctoday.net/retinatoday/pdfs/0816_insert5.pdf

https://opg.optica.org/osac/fulltext.cfm?uri=osac-3-11-3253&id=442575

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!