Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Retina - diabetes retinopátia - szemfenéki vénás keringés zavarok - makula degeneráció retina betegségek

Diabéteszes retinopátia

Diabéteszes retinopátia tünetei

Sokak által ismert, hogy a rosszul kezelt vagy kezeletlen vércukorszint homályos látáshoz is vezethet, ám kevesebben tudják, hogy Európában az 50 év alatti lakosság körében ez az egyik leggyakoribb súlyos látásromlást okozó szemészeti betegség. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) becslése szerint a globális cukorbetegek száma 2019-ben 463 millió, 2045-ben pedig 700 millió lesz. Az egyre újabb és modernebb vizsgálómódszerek és kezelési lehetőségek következtében azonban ma már elkerülhető a látásvesztés.

retinopátia a cukorbetegség egyik leggyakoribb (szemészeti) szövődménye, amely súlyos látásromlást okozhat. A szem ilyen jellegű betegsége a látószervünk hátsó részén található fényérzékeny szövet (retina) véredényeinek károsodása miatt alakulhat ki. A diabéteszes retinopátia eleinte vagy nem okoz tüneteket, vagy enyhe látásproblémákkal jelentkezik, ami miatt még csak nem is sejtjük, hogy milyen komoly következménye lehet. Az állapot minden cukorbetegnél kialakulhat, legyen szó 1-es vagy 2-es típusú diabéteszről. A várandós cukorbeteg hölgyek esetében – vagy akinél terhességi cukorbetegség alakul ki – szintén nagy kockázattal jelenhet meg a betegség.

Minél régebb óta tart a cukorbetegség, és minél kevésbé szabályozott a vércukorszint, annál valószínűbb, hogy kialakul a szövődmény. A cukorbetegség karbantartásával azonban csökkenthető a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázata. A HbA1c (olyan vizsgálat, amely az elmúlt 3 hónap vércukorszint értékeinek átlagát mutatja) értéket javasolt rendszeresen kontrollálni – hiszen ez az egyik legfontosabb “mérőszám, ún. biomarker” a cukorbetegséggel kapcsolatban.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A diabéteszes retinopátia tünetei

A diabétesz retinopátia korai szakaszában általában nincsenek tünetek, azonban a következőkben felsorolt változások mind előfordulhatnak a későbbiekben.

 • olvasási nehézségeket tapasztalhatunk
 • halványabbnak láthatjuk a színeket
 • üres vagy sötét területeket láthatunk a látómezőben
 • nehézkessé válhat a távoli tárgyak észlelése
 • homályossá válhat a látásunk

Mivel ezek a tünetek egyéb szemészeti állapotok esetén is felléphetnek, tehát nem specifikusak, ezért bármilyen szemészeti eltérés észlelése esetén érdemes szemész szakorvost felkeresni.

A diabéteszes retinopátia során fontos megkülönböztetni, hogy ún. non proliferatív vagy proliferatív stádiumról beszélünk-e. Előbbit feloszthatjuk enyhe-közepes-súlyos formára (vérzés típusa és helye szerint), míg utóbbi esetében akár súlyosabb mértékű eltérések is láthatóak (pl. üvegtestbe törő vérzés). A betegség későbbi szakaszaiban a retinában lévő erek bevérezhetnek, a retina “megduzzadhat” és ödéma alakulhat ki (pl. az éles látásért felelős helyen).

Diabéteszes makula ödéma - Diabéteszes retinopátia - sematikus rajz

Diabéteszes makula ödéma sematikus diagramja.
A vér-retina gát lebomlásából eredő mikroaneurizmák vagy sérült kapillárisok folyadékot
szivárogtatnak a sejtek közötti térbe, ami a retina megduzzadását eredményezi.
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology
Diabéteszes makula ödéma - Diabéteszes retinopátia - OCT kép
Optikai koherencia tomográfia (OCT) kép diabéteszes makula ödémáról. 
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

A diabéteszes retinopátia lefolyását befolyásoló tényezők

 • A kívánttól elmaradó vércukorszint kontroll
 • Vesebetegség
 • Magas vérnyomás
 • Lipid háztartás elégtelensége (magas koleszterin szint)
 • Vérszegénység (anémia)
 • Terhesség
 • Étkezési rendellenességek, elhízás

A diabéteszes retinopátia kezelése

A cukorbetegség kezelése a legjobb módja a diabéteszes retinopátia kockázatának csökkentésére, vagyis mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a vércukorszintet egészséges referencia tartományban tartsuk. Ezt megtehetjük rendszeres testmozgással, egészséges, tudatos táplálkozással, valamint, ha gondosan követjük kezelőorvosunk inzulinra vagy egyéb terápiára vonatkozó utasításait. Minden cukorbetegséggel élőnek évente javasolt pupillatágításos szemfenékvizsgálat.

Szemészeti szempontból ma számos terápiás lehetőség áll a rendelkezésünkre, melyek fő célja a retina rétegeiben látható ödéma (ún. diabéteszes makula ödéma) megszüntetése. Jelenleg a szakmailag elfogadott aranystandard eljárás a látásromlással járó esetekben a szembe adott (intravitrealis) aVEGF injekciós kezelés. A korábban gyakran alkalmazott különböző szemfenéki lézerkezelések szerepe csökkent, ám továbbra is kiegészíthetik a terápiás tervet. Súlyosabb esetekben szteroid implantátumok alkalmazására, esetleg műtétre (vitrectomia) is van lehetőség. Ezek intézményünkben jelenleg nem elérhetőek.

Diabéteszes retinopátia szemészeti diagnosztizálás, kezelés költségei

Forrás:

 • Diabetic Retinopathy PPP 2019. American Academy of Ophthalmology. AAO PPP Retina/Vitreous Committee, Hoskins Center for Quality Eye Care. Letölthető: https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(19)32092-5/pdf
 • Schmidt-Erfurth U, Garcia-Arumi J, Bandello F, et al. Guidelines for the Management of Diabetic Macular Edema by the European Society of Retina Specialists (EURETINA). Ophthalmologica. 2017;237(4):185-222. doi:10.1159/000458539
 • Diabetic Retinopathy. Eyewiki. Elérhető: https://eyewiki.aao.org/Diabetic_Retinopathy 
 • DRCR Retina Network – Public Site. Elérhető: https://public.jaeb.org/drcrnet/pubs
 • Lin KY, Hsih WH, Lin YB, Wen CY, Chang TJ. Update in the epidemiology, risk factors, screening, and treatment of diabetic retinopathy. J Diabetes Investig. 2021;12(8):1322-1325. doi:10.1111/jdi.13480
 • Teo ZL, Tham YC, Yu M, et al. Global Prevalence of Diabetic Retinopathy and Projection of Burden through 2045: Systematic Review and Meta-analysis. Ophthalmology. 2021;128(11):1580-1591. doi:10.1016/j.ophtha.2021.04.027

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!