Nagyobb méretű szemhéj elváltozás (daganat, heg) eltávolítása rekonstrukcióval

A szemhéj elváltozások gyakran előforduló szemészeti problémák. Több fajtájuk van, az ártalmatlan jóindulatú cisztáktól kezdve, egészen a rosszindulatú tumorokig. A lézió eltávolításának többféle célja lehet, pl. kozmetikai, funkcionális (látást zavarja) vagy szövettani mintavétel.

Az első, szemész orvossal történő konzultáció során a szakember felméri a problémát, és a lehetséges kezelések közül a pácienssel közösen döntenek a beavatkozásról. A szemhéj növedékek kezelése rendszerint műtéti körülmények között történik.

Szemhéj lézió, heg, daganat műtétje rekonstrukcióval

 

A műtét sokszor két beavatkozásból áll. A tumor eltávolítása (és mintavétel) után szükség lehet rekonstrukcióra is.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

1. Szemhéj elváltozás (daganat, heg) eltávolításának műtéte

Kisebb beavatkozások esetén legtöbbször elegendő a helyi érzéstelenítés használata. Ez a szemhéjba (vagy lokalizációtól függően a szem körüli területekre) adott injekció, valamint szemcsepp formájában történik. A műtét végén rendszerint kötést helyezünk fel az érintett szemre, mely után a páciens otthonába távozhat. A kötés eltávolítását a páciens maga végezheti az orvos utasításait követve.

2. Mit jelent a rekonstrukció?

A szemész az eltávolított tumor helyét varratokkal zárja, szükség esetén más területről vett bőrrel a szemhéjat rekonstruálja. A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, és a tumor eltávolításánál több időt vesz igénybe. A rekonstrukció technikája a seb típusától függ. A seb típusától függően a bőrvarratok eltávolítására 5 -14 nappal később kerül sor. Ritkán szükség lehet az alsó és felső szemhéj ideiglenes egyesítésére, melyet körülbelül 14-28 nap után feloldanak.

Mire számíthat a szemhéjkorrekció után?

A műtéti területen a beavatkozás után néhány hétig fennállhat duzzanat, véraláfutás, mely idővel eltűnik, ezt türelemmel ki kell várni.

A szemhéj műtét utáni teendőkre, korlátozásokra vonatkozó instrukciókat befolyásolja a lézió kiterjedése, típusa, az egyéni életvitel. Ezeket az előzetes konzultáció során tudja átbeszélni kezelőorvosával.

Általánosságban elmondható:

  • A műtéti területet 1 hétig nem érheti víz, szennyeződés, mechanikai ártalom.
  • Smink: 2-4 héttel a műtét után
  • Munka: 2-3 nappal a műtét után, ha esztétikailag nem zavarja a műtét helye, vagy otthonról dolgozik. Kivételt jelent a fizikai munka, ilyen esetben a kezelőorvos egyéni útmutatást ad a munkába való visszatérésre!
  • Sport, szauna, strandolás: 4-6 hét után
  • Napozás, szolárium korrekciós műtétek után 1-3 hónapig nem javasolt. Az érintett terület fényvédelme mindeképp szükséges.
  • Kontrollok: első kontroll a varratszedés alkalmával, ezt követően a sebésszel megbeszéltek szerint.

A szemhéj daganatot, heget eltávolító korrekciós beavatkozás végleges eredmény kb. 2-6 hónap után várható.

 

Mire figyeljen a beavatkozás után?

Javasoljuk, hogy a műtétre kísérővel érkezzen, az első nap is jó, ha van segítsége otthon. A beavatkozás után pihenjen egy napot és alkalmazza a felírt terápiát (és kizárólag azokat) az orvos utasításai szerint. 1 hónapig háton alvás javasolt megemelt párnán. A kezelt területet jegelheti, de mindig tiszta eszközt tegyen csak a szemkörnyékre. Igyon naponta legalább 2 liter vizet és alkoholt ne fogyasszon 1 hétig! 1 hétig kerülje a nehezebb mozgásformákat, előre hajlást, nehéz tárgyak emelését, ne végezzen olyan tevékenységet, ami megemeli a vérnyomást!

A szemhéj elváltozás eltávolítása általánosságban alacsony rizikójú műtét, de ahogy minden beavatkozás, ez is járhat kockázattal, melyet a szemészeti vizsgálat során átbeszélnek a kezelőorvossal.

 

A Budai Szemészeti Központban szakorvosaink rendszeresen távolítanak el műtéti úton daganatos, heges elváltozást a szemhéjakról. A korrekciós műtét előtt minden esetben szakorvosi konzultáció szükséges. Ha szeretné kivizsgáltatni a szemhéj elváltozás okát, foglaljon időpontot vizsgálatra!

 

 A szemhéj elváltozás (daganat, heg) eltávolításra vonatkozó árakat itt találja!

caruncula tumor, szemhéjkorrekció, szemhéj elváltozás

Bal szem nazális szemzugában borsószemnyi sejtszaporulat eltávolítása. | Forrás: Budai Szemészeti Központ

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!