Alsó szemhéj be- vagy kifordulásának korrekciós műtéte

Ahogy az emberi test többi szövete, a szemhéj is idővel veszíthet rugalmasságából, ezért megereszkedhet, és ki- vagy befordulhat. Ez bizonyos esetekben nem kizárólag kozmetikai problémát jelent, hanem szemészeti panaszokat is okozhat és súlyos látásproblémához vezethet.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A szemhéj kifordulása (ectropium)

Amennyiben az alsó szemhéj jelentősen megereszkedik, a szaruhártya egy eddig fedett felszíne szabadon és védelem nélkül marad, így fennáll a kiszáradás és ennek következtében a túlzott könnyezés veszélye. Ha ez az állapot hosszasan kezeletlenül marad, irritációhoz, gyulladáshoz, váladékozáshoz, a szemhéj kérgesedéséhez, akár szemkárosodáshoz vezethet.*

Szemhéj kifordulása (ectropium) | A szemhéj befordulása (entropium)

Az ectropium kezelése

Átmenetileg hasznos segítségül szolgálhatnak különböző műkönny készítmények, de a végleges terápia leggyakrabban sebészeti. Ez utóbbit minden alkalommal egy sebészi konzultáció előzi meg, mely folyamán kollégánk felméri a páciens állapotát és egyeztetik a műtéti tervet. Helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, a szemhéjsebet varratokkal zárjuk. A műtét után 1-2 hétig még szeme körül duzzadás, véraláfutás jelentkezhet, mely azonban hamar elmúlik.  A szemhéj erekkel bőven átszőtt szövet, ezért is fontos, hogy amennyiben vérhígítót szed, mindenképp jelezze orvosának.

A szemhéj befordulása (entropium)

A kötőszöveti rostok meggyengülése következtében a körkörös szemizom az alsó szemhéjat befelé billentheti. Ez kellemetlen idegentest érzést, irritációt eredményezhet. Ilyenkor a pillaszőrök a szaruhártyát súrolva, hám horzsolódást, gyulladást, fekélyt okozhatnak, mely súlyos látásromláshoz vezethet.* Fontos, hogy mihamarabb keresse fel orvosát, amennyiben szemhéja befordulását, vagy a fenti tüneteket észleli, hiszen a problémának komoly következményei lehetnek. A entropium szintén műtéttel orvosolható legjobban. Szükség lehet szemhéjbőr kimetszésre és varratok használatára is.

 

A szemhéj ki- és befordulása is alacsony rizikójú műtét, de ahogy minden beavatkozás, ezek is járnak valamennyi kockázattal, melyet a konzultáció során alaposan átbeszélnek a kezelőorvossal.

 

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen végzünk a szemhéj ki- és befordulásával kapcsolatos műtéteket. A beavatkozás előtt minden esetben szakorvosi konzultáció szükséges. Ha arra gyanakszik, hogy szemészeti problémáit a szemhéj be- vagy kifordulása okozza, foglaljon időpontot vizsgálatra!

 

A szemhéj ki- és befordulás kezelésére vonatkozó árakat itt találja!

 

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!