Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Alsó szemhéj be- vagy kifordulás korrekció

A szemhéj kifordulása (ectropium)

Ahogy az emberi test többi szövete, a szemhéj is idővel veszíthet rugalmasságából, ezért megereszkedhet, és ki- vagy befordulhat. Ez bizonyos esetekben nem kizárólag kozmetikai problémát jelent, hanem szemészeti panaszokat is okozhat és súlyos látásproblémához vezethet.

Amennyiben az alsó szemhéj jelentősen megereszkedik, a szaruhártya egy eddig fedett felszíne szabadon és védelem nélkül marad, így fennáll a kiszáradás és ennek következtében a túlzott könnyezés veszélye. Ha ez az állapot hosszasan kezeletlenül marad, irritációhoz, gyulladáshoz, váladékozáshoz, a szemhéj kérgesedéséhez, akár szemkárosodáshoz vezethet.*

Szemhéj kifordulása (ectropium) - A szemhéj befordulása (entropium)

Foglaljon időpontot!

Kérjen időpontot online Budapestre vagy Debrecenbe! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Az ectropium kezelése

Átmenetileg hasznos segítségül szolgálhatnak különböző műkönny készítmények, de a végleges terápia leggyakrabban sebészeti. Ez utóbbit minden alkalommal egy sebészi konzultáció előzi meg, mely folyamán kollégánk felméri a páciens állapotát és egyeztetik a műtéti tervet. Helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás, a szemhéjsebet varratokkal zárjuk. A műtét után 1-2 hétig még szeme körül duzzadás, véraláfutás jelentkezhet, mely azonban hamar elmúlik.  A szemhéj erekkel bőven átszőtt szövet, ezért is fontos, hogy amennyiben vérhígítót szed, mindenképp jelezze orvosának.

A szemhéj befordulása (entropium)

A kötőszöveti rostok meggyengülése következtében a körkörös szemizom az alsó szemhéjat befelé billentheti. Ez kellemetlen idegentest érzést, irritációt eredményezhet. Ilyenkor a pillaszőrök a szaruhártyát súrolva, hám horzsolódást, gyulladást, fekélyt okozhatnak, mely súlyos látásromláshoz vezethet.* Fontos, hogy mihamarabb keresse fel orvosát, amennyiben szemhéja befordulását, vagy a fenti tüneteket észleli, hiszen a problémának komoly következményei lehetnek. A entropium szintén műtéttel orvosolható legjobban. Szükség lehet szemhéjbőr kimetszésre és varratok használatára is.

A szemhéj ki- és befordulása is alacsony rizikójú műtét, de ahogy minden beavatkozás, ezek is járnak valamennyi kockázattal, melyet a konzultáció során alaposan átbeszélnek a kezelőorvossal.

 

A Budai Szemészeti Központ budapesti és debreceni rendelőjében rendszeresen végzünk a szemhéj ki- és befordulásával kapcsolatos műtéteket. A beavatkozás előtt minden esetben szakorvosi konzultáció szükséges. Ha arra gyanakszik, hogy szemészeti problémáit a szemhéj be- vagy kifordulása okozza, foglaljon időpontot vizsgálatra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mennyibe kerül az alsó szemhéj be- vagy kifordulásának korrekciós műtéte?

Friss híreink
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább
idegentest-érzés - valami a szemben - idegentest -szemszárazság

Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?

Tovább
Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre - a tartósítószer mentes műkönnynek nincs mellékhatása

Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

Tovább