Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Szemölcs és egyéb szemhéjkinövések eltávolítása

Szemölcs a szemhéjon

A közönséges szemölcsök gyakori elváltozások a szemhéjon. Kialakulásuk oka a hámsejtekben megtalálható vírusok, ezért eltávolításukat követően vírusellenes helyi kezelést is alkalmazni kell. A szemölcsök ezen típusa egyszerűen beazonosítható, karfiolszerű alakot vesz fel a szemhéjon vagy a szem környékén. Bors, de akár borsó nagyságúak is lehetnek, színük fehér, szürke vagy barnás.

A szemhéjon lógó szemölcsök (verruca filiformis) is kialakulhatnak, ezek hosszúkásabbak, felszínük sokszor ecsetfejszerű, többnyire fehéres vagy bőrszínű kinövések. Ezek a vírusos kinövések nagyon könnyen terjednek, elég hozzá a fertőzött bőrfelületet megérinteni és így átvenni más testrészre.

Foglaljon időpontot!

Kérjen időpontot online Budapestre vagy Debrecenbe! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Fibróma a szemhéjon

A szemhéjon megjelenő jóindulatú elváltozások (fibrómák), apró növedékek a bőrrel egyező színűek, felszínük gyakran barázdált. Kialakulásuknak nincs egyértelmű tisztázott oka, de tipikusan ott jelennek meg, ahol a bőrfelületet gyakori, rendszeres irritáló, dörzsölés éri.  Ezek a szemhéj fibrómák  – bár jóindulatú elváltozások – mégis esztétikai problémát jelentenek a pácienseknek. Dörzsölés, öltözködés, sminkelés közben könnyen meg is sérülnek, amitől fájdalmas gyulladás alakulhat ki. Éppen ezért eltávolításuk nem csak esztétikai okok miatt javasolt, hanem a gyulladások megelőzése miatt is indokolt. Az ilyen szemhéjon elváltozások helyi érzéstelenítés mellett könnyen és gyorsan eltávolíthatóak. Többnyire nincs szükség varratra és heg sem marad utána.

Szemhéj fibróma - szemölcs - papilloma eltávolítás

Egyéb jóindulatú kinövések a szemhéjon

árpa - jóindulatú bőrkinövés szemhéjon - papilloma - szemhéj szemölcs

A szemhéjon a fibrómákon kívül számos egyéb elváltozás is megjelenhet, ilyen például a papillóma, a verejték- és faggyúmirigyekből kialakult kis szemhéjszéli apró ciszták, szemkörnyéki fehéres kis dudorok (sziringóma), szeborreás keratózis (barnás vagy szürkés színű, megvastagodott, száraz felszínű bőrelváltozás), a cornu cutaneum (szaruréteggel borított, bőrkinövés). Anyajegyek is kialakulhatnak a szemhéjakon, ezek meglehetnek akár születéstől kezdve, de később is megjelenhetnek. Ezeket rendszeresen ellenőriztetni kell bőrgyógyásszal, mert ritkán rosszindulatú elváltozás lehet belőlük. Bizonyos esetekben a sebészeti eltávolítás is lehetséges, sőt indokolt.

Mivel ezek a kinövések érzékeny testfelületeken találhatóak, csak szakorvos távolíthatja el őket. A Budai Szemészeti Központ budapesti és debreceni rendelőjében rendszeresen távolítunk el különböző kinövéseket a szemkörnyékről. A beavatkozás előtt szakorvosi konzultáció szükséges. Ha ilyen szemkörnyéki bőrproblémája van, foglaljon időpontot konzultációra!

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mennyibe kerül a szemhéj szemölcs és egyéb szemhéj kinövések eltávolítása?

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább