Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Xanthelasma eltávolítása

Mi az a xanthelasma?

A xanthelasma a szemkörnyéken, szemhéjak körül elhelyezkedő sárgás színű zsírcsomó.
Maga a kifejezés „xanthelasma” görög eredetű összetett szó. A xanthos a görög nyelvben sárgát, az elasma ütött fémlemezt jelent.

A jelenség kialakulhat az alsó és a felső szemhéjon és a szempillák tövében is, megjelenése a felső szemhéjon gyakoribb. Többnyire szimmetrikusan jelentkezik. A sárgásan elszíneződött bőrrel fedett szemkörnyéki növedékek tulajdonképpen koleszterinlerakódások. Egész nagy méretűek is lehetnek, amikor több, egymáshoz közel elhelyezkedő csomócska olvad össze.

A probléma leggyakrabban a 40 év feletti hölgyek körében jelentkezik, de férfiaknál is előfordulhat. Hölgyek között kb 1,1%-ban, férfiaknál 0,3%-ban fordul elő.

A xanthelasma bőrelváltozás a látást általában nem zavarja, de megjelenésük esztétikailag mindenképpen zavaró, ezért gyakran felmerülő igény az eltávolításuk, ami sebészeti úton lehetséges.*

Xanthelasma eltávolítása - Xanthelasma műtét

Foglaljon időpontot!

Kérjen időpontot online Budapestre vagy Debrecenbe! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Miért alakul ki és hogyan kezelhető a xanthelasma?

Xanthelasma kezelés a Budai Szemészeti Központban

A szemkörnyéki koleszterinlerakódások kialakulását általában valamilyen zsíranyagcsere probléma okozza. A xanthelasma megjelenhet normális koleszterin értékek mellett is, ilyenkor érdemes belgyógyászati vizsgálatokat végezni, mert az anyagcserezavar kezdeti tünete lehet. Állhat a háttérben hiperlipidémia, pajzsmirigy probléma, diabetes mellitus és bőrprobléma is. Ha a xanthelasma magas koleszterinszint mellett jelenik meg, akkor elsősorban a koleszterin probléma kezelése szükséges, hogy a zsírcsomók újbóli kialakulása megelőzhető legyen.

A xanthelasma kezelése a zsírcsomók műtéti kimetszésével történik, helyi érzéstelenítésben. Fontos, hogy a műtéttel, csak az esztétikai probléma kerül kezelésre. A xanthelasma kialakulást okozó alap probléma felderítésére belgyógyászati kivizsgálás szükséges.

A Budai Szemészeti Központ budapesti és debreceni rendelőjében rendszeresen távolítunk el xanthelasma csomókat. A beavatkozást megelőzően szakorvosi konzultáció szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem minden páciens számára megfelelő megoldás. Ha erre a problémára gyanakszik, foglaljon időpontot konzultációra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

 

Mennyibe kerül a xanthelasma eltávolítása?

Friss híreink
Látásvizsgálat - szemvizsgálat - lézeres szemműtét - szembetegség

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat, mi a különbség?

Tovább
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább