Xanthelasma eltávolítása

A xanthelasma a szemkörnyéken, szemhéjak körül elhelyezkedő sárgás színű zsírcsomó.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Xanthelasmától szeretne megszabadulni? Kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Maga a kifejezés „xanthelasma” görög eredetű összetett szó. A xanthos a görög nyelvben sárgát, az elasma ütött fémlemezt jelent.

A jelenség kialakulhat az alsó és a felső szemhéjon és a szempillák tövében is, megjelenése a felső szemhéjon gyakoribb. Többnyire szimmetrikusan jelentkezik. A sárgásan elszíneződött bőrrel fedett szemkörnyéki növedékek tulajdonképpen koleszterinlerakódások. Egész nagy méretűek is lehetnek, amikor több, egymáshoz közel elhelyezkedő csomócska olvad össze.

A probléma leggyakrabban a 40 év feletti hölgyek körében jelentkezik, de férfiaknál is előfordulhat. Hölgyek között kb 1,1%-ban, férfiaknál 0,3%-ban fordul elő.

A xanthelasma bőrelváltozás a látást általában nem zavarja, de megjelenésük esztétikailag mindenképpen zavaró, ezért gyakran felmerülő igény az eltávolításuk, ami sebészeti úton lehetséges.*

Xanthelasma eltávolítása | Xanthelasma műtét

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Miért alakul ki a xanthelasma?

A szemkörnyéki koleszterinlerakódások kialakulását általában valamilyen zsíranyagcsere probléma okozza. A xanthelasma megjelenhet normális koleszterin értékek mellett is, ilyenkor érdemes belgyógyászati vizsgálatokat végezni, mert az anyagcserezavar kezdeti tünete lehet. Állhat a háttérben hiperlipidémia, pajzsmirigy probléma, diabetes mellitus és bőrprobléma is. Ha a xanthelasma magas koleszterinszint mellett jelenik meg, akkor elsősorban a koleszterin probléma kezelése szükséges, hogy a zsírcsomók újbóli kialakulása megelőzhető legyen.

Hogyan kezelhető a xanthelasma?

A xanthelasma kezelése a zsírcsomók műtéti kimetszésével történik, helyi érzéstelenítésben. Fontos, hogy a műtéttel, csak az esztétikai probléma kerül kezelésre. A xanthelasma kialakulást okozó alap probléma felderítésére belgyógyászati kivizsgálás szükséges.

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen távolítunk el xanthelasma csomókat. A beavatkozást megelőzően szakorvosi konzultáció szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem minden páciens számára megfelelő megoldás. Ha erre a problémára gyanakszik, foglaljon időpontot konzultációra!

A xanthelasma műtéti kezelésére vonatkozó árakat itt találja!

xanthelasma, xanthelasma eltávolítás, xanthelasma műtét

Felső szemhéj belső harmadában xanthelasma eltávolítás. | Forrás: Budai Szemészeti Központ

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5739544/