Milyen nem várt pozitív hatásai lehetnek a lézeres szemműtétnek?

2019. 12. 16.

A modern lézeres szemműtétnek köszönhetően segédeszközök nélkül is tökéletes lehet a látása. A beavatkozást követően nem lesz többé szüksége szemüvegre, kontaktlencsére. A látásjavító kezelésnek azonban további nem várt pozitív hatásai is lehetnek. Hogy melyek ezek, elárulja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

Lézeres szemműtét pozitív hatásai| Budai Szemészeti Központ

Ha tökéletes látást szeretnénk a szemüveg és kontaktlencse viseléssel járó kellemetlenségek nélkül a lézeres szemműtét a jó választás. A modern technológia lehetővé teszi, hogy öt perc alatt akár 12 dioptriát javuljon a látásélességünk. Sokan jobban látnak a beavatkozás után, mint előtte bármikor szemüvegben. Akik átestek ilyen dioptria javító kezelésen, azok néhány olyan pozitív mellékhatásról is beszámolnak, amire a műtét előtt nem is gondoltak.

 1. Jobb perifériás látás
  A látásjavulás mellett a lézeres szemműtét jobb perifériás látást is biztosít. A szemüveg zavaró kerete nélkül szélesebbé válik a látótér, nem kell teljesen oldalra fordítani a fejet, ha valamit meg szeretnénk nézni. A világ kitágul azzal, hogy eltűnik a keret.
 2. Kevesebb fejfájás
  A nem megfelelően korrigált szemüveg miatt gyakran erőltetik az emberek a szemüket, ez hosszú távon fáradsághoz, fejfájáshoz vezet. A műtét után ez a fajta fejfájás megszűnik.
 3. Enyhülnek az allergia okozta tünetek
  Egy allergiásnak megváltás, hogy allergia szezonban nem kell a bepirosodott szemre kontaktlencsét illeszteni. Sok allergiás ebben az időszakban nem is tudja a kontaktlencséjét hordani. A műtét után egy kis műkönnyel megtámogatva sokkal könnyebben viselhető az allergia szezon.
 4. Kényelmesebb a szabadidő eltöltése
  A moziban és a színházban a fények gyakran zavaróan tükröződnek a szemüveg lencséjén. Sportolás közben is kényelmetlenül csúszkál a szemüveg az orrnyergen. Ezek az apróságok a műtét után nem okoznak majd bosszúságot többé, kényelmesebbé válik az aktív kikapcsolódás
 5. Tisztább látás
  Azok, akiknek magasabb a dioptriájuk és cilinderes fénytörési hibájuk is van nagyon egyenetlen a szaruhártya felszínük, így szemüvegben, kontaktlencsében gyakran nem látnak tökéletesen. Nem intenzívek a színek, nem elég erősek a kontrasztok. Mivel a lézer ezekben az esetekben is szabályos szaruhárta felszínt alakít ki, így ezek a problémák megszűnnek. Az ilyen komplexebb fénytörési hibával rendelkező páciensek sokkal jobb látásélményről számolnak be a kezelés után.
 6. Takarékosság
  A szemműtét költsége egyszeri, a pácienseknek a beavatkozás után már nem kell költeni szemüvegre vagy a kontaktlencse viseléshez kapcsolódó kellékekre (lencsék, folyadék és egyéb eszközök). Nem csak pénzt, időt is megspórol az, aki a műtét mellett dönt, hisz a szemüveget és a lencsét időről időre cserélni kell, amiért nem csak szemészetre, de az optikába is többször el kell látogatni.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.

Kép: Pixabay