Öt dolog, amit a jobb látásért tehetünk

2019. 04. 17.

Nem tökéletes a látásunk? Folyamatosan adódik valami probléma a szemünkkel? Mindannyian tehetünk szemünk egészségéért, ha megfogadjuk a következő tanácsokat! Ha azonban dioptria javulást is szeretnénk elérni, akkor fontoljuk meg a lézeres szemműtét lehetőségét - mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

 

  1. Látásunk megőrzéséhez fontos, hogy a szervezet hozzájusson a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Érdemes figyelni rá, hogy ételeinkben legyen ajánlott mennyiségű A-, C- és E-vitamin, valamint omega-3 zsírsavak, cink, béta-karotin és lutein. Sokszor hallani, hogy a szemnek jót tesz a sárgarépa fogyasztása, de ugyanígy igaz ez a tojássárgájára, a zöld leveles zöldségekre és a szőlőre is.
    Lézeres szemműtét | írisz pár
  2. Ha a számítógép előtt töltjük a napunk nagy részét, ajánlott szünetet tartani és szemtornát végezni. Válasszunk ki egy távolabbi és egy közelebbi pontot a látóterünkben, majd váltogassuk a fókuszt a kettő között. Próbáljunk elolvasni a falra függesztett plakáton található szöveget, vagy a közelünkben ülő kolléga monitorát. Ezek a gyakorlatok pár perc alatt elvégezhetőek. Érdemes odafigyelni a folyamatos pislogásra is, vagy ha szükségessé válik használjunk tartósítószer-mentes műkönnyet a szemszárazság megelőzésére.
  3. Fontos napi szinten minimum egy órát a természetes fényen tartózkodni. „Általánosan elfogadott nézet, hogy a természetes napfény elengedhetetlen az egészséghez és így a szem fejlődéséhez is.  A gyermekek között egyre több a rövidlátó és ennek okát többen a kicsik megváltozott szabadidős szokásaiban vélik felfedezni. A rövidlátás kialakulása komplex folyamat. Biztosan tudjuk, hogy vannak genetikai okai, de környezeti és életmódbeli tényezők is hatnak rá. A környezeti okok egyik fontos eleme, hogy a gyerekek kevés időt töltenek a szabadban. A természetben nagy a látási távolság, így a szem aktívabban működik, rá van kényszerítve, hogy ne csak közeli, néhány méteren belüli dolgokra koncentráljon” – mondja a szemész szakorvos.
  4. A szemet a külső hatásoktól is tudatosan ajánlott védeni: napsütéses időszakban elengedhetetlen az UV-szűrős napszemüveg, a vízi sportokhoz pedig javasolt az úszószemüveg viselése. A dohányzásról a szem és a látás érdekében is érdemes lemondani, mivel igazoltan növeli az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát. Ez a betegség a fejlett társadalmakban, így hazánkban is a vakság leggyakoribb oka.
  5. A fenti tanácsokat betartva megőrizhetjük a szem egészségét, de ha dioptria javulást is szeretnénk, akkor a lézeres szemműtét jó választás. „A  modern technológia lehetővé teszi, hogy öt perc alatt akár 12 dioptriát javuljon a látásélességünk. Több mint 50 millóan estek már át LASIK műtéten világszerte. Az eredmények alapján a LASIK műtétet tartják a világ legsikeresebb látásjavító műtéti eljárásának, amihez hozzájárul, hogy több évtizednyi klinikai kutatás és technológiai fejlesztés áll mögötte” – hangsúlyozza Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos.

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Szakirodalom:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30573292