Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Retina - diabetes retinopátia - szemfenéki vénás keringés zavarok - makula degeneráció retina betegségek

Időskori makula degeneráció

Mi az a makula degeneráció?

A gazdaságilag fejlett társadalmakban – így hazánkban is – a vakság vezető oka az időskori makula degeneráció (age-related macular degeneration – AMD), melyet tévesen “szemfenéki meszesedésnek” hívnak. (Nem az erek meszesedése okozza a betegséget.) Az 50 éves feletti korosztályt érinti leggyakrabban (60 év felett minden harmadik ember érintett), és emiatt az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik. A betegség a retina hátsó pólusát (makula) érinti, azon belül is az éles látásért felelős terület (sárgafolt) sorvadását látjuk. A betegség során a centrális látás romlik, a perifériás látás még a végstádiumban is megmaradhat.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Időskori makula degeneráció kialakulása

Rizikótényezők
 • Életkor – minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége időskori makula degeneráció kialakulásának.
 • Dohányzás – klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy többszörösére emeli a betegség kialakulásának kockázatát. A dohányzás elhagyása javít(hat)ja a klinikai képet. Érdekesség, hogy a passzív dohányzás (tehát, ha valaki rendszeresen dohányzik a jelenlétünkben) is növeli a rizikót.
 • Genetikai háttér – kutatások bizonyítják, hogy kb. 46-71%-ban meghatározzák az időskori makula degeneráció kialakulását.
 • Környezeti faktorok – a hosszú ideig magas UVB sugárzásnak kitett munkakörök ártalmasabbak e tekintetben.
 • Táplálkozási faktorok – rendkívül fontos terület, a vitaminhiányos, telített zsírsavakban dús táplálkozás negatívan befolyásolja az állapotot. Az emelkedett vérzsírszint (hyperlipidaemia), magas testtömeg-index (BMI) ugyancsak rizikótényező.
 • Etnikai hovatartozás – Az eredmények azt mutatták, hogy az európai felnőtt társadalomban nagyobb valószínűséggel alakul ki korai, közepes és előrehaladott AMD, mint az ázsiaiakban és az afrikaiakban.

Az időskori makula degeneráció klinikai tipizálása

A betegség során az éleslátás területén történő elváltozások miatt a látótér centrális része károsodik, a páciensek – kezelés nélkül és gyakran sajnos mellette is – elvesztik olvasóképességüket, de a perifériás látás a betegség végstádiumában is megmarad.

Az időskori makula degeneráció klinikailag több alcsoportba is sorolható, de alapvetően két formáját különítjük el a vizsgálatok során: a száraz és a nedves AMD típust.

Száraz típus: Az esetek kb. 80-90%-ban ezt a formát látjuk a szemészeti vizsgálatok során. A retina rétegeiben kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel, majd a betegség korai stádiumára jellemző ún. drusenek és pigmentek jelennek meg. A retina pigmenthámjának (bonyolult) metabolikus funkciózavarának következtében a retina atrophiájához, elhalásához vezet. Ez a forma akár évtizedekig is maradhat ebben a stádiumban, azonban az esetek egy részében ún. geographicus atrophia alakul ki, ami egyben végstádiumot is jelent. Ritkábban a száraz típusból nedves típus lesz, vagyis az állapot rosszabbodhat.

Időskori makula degeneráció - Száraz AMD

Száraz típusú AMD (intermedier forma)
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

Nedves típus: Ebben a gyorsan romló, súlyos látáskárosodást okozó típusban a retina alatt elhelyezkedő érhártya rétegeiből kóros érújdonképződés indul. Ilyen esetekben vér és folyadék lép ki az erekből a retina rétegei közé. Ennek a folyamatnak az egyik főszereplője az ún. vaszkuláris endotheliális növekedési faktorok (VEGF), amelyek termelődését próbáljuk gátolni a kezelés során. Abban az esetben ha nem történik kezelés, akkor beindul egy spontán gyógyulási folyamat a centrum felől a periféria felé, mely fokozatos sorvadással, hegesedéssel, a retina rétegeinek elvékonyodásával járó gyógyíthatatlan végstádiumot jelent.

Időskori makula degeneráció - Nedves AMD

Nedves típusú AMD (klasszikus choroidális neovaszkuláris membrán – CNV forma). Fluoreszcein angiográfiás (FLAG) képek.
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

Az időskori makula degeneráció tünetei

Száraz AMD esetén fokozatos, lassú látásromlásról számolnak be a betegek, főleg az olvasás megy nehezen, a centrális látás / fókuszálás elkezd leromlani, a kép torzul, nehezebb felismerni az arcokat, valamint a kontrasztérzékenység is csökken(het).

Nedves AMD esetén egyik legjellemzőbb tünete, hogy a betegek az egyenes vonalakat görbének látják, valamint a vérzés/folyadék “betörését” hirtelen kialakuló látásromlásnak élik meg. A makula degeneráció általában mindkét szemet érinti, akár különböző mértékben.

Hogyan diagnosztizálható az időskori makula degeneráció?

A modern képalkotó vizsgálatok, a típusos panaszok és tünetek, valamint a szemfenéki kép alapján nem nehéz a diagnózis felállítása, de a betegség követésében, a kezelési eredmények értékelésében az optikai koherencia tomográfia/angiográfia (OCT/OCTA) nyújt mindennapi segítséget.

Az időskori makula degeneráció kezelése

Az időskori makula degeneráció egy multifaktoriális, nem gyógyítható betegség – a kezelési eljárásokkal csupán lassítani tudjuk a betegség előrehaladását. A száraz forma jelen tudásunk szerint nem kezelhető, azonban konzervatív terápia mellett a folyamat előrehaladása lassítható. A nedves forma kb. 90%-ban megállítható, sőt az esetek kb. 44%-ban a látás is javítható – a szembe adott injekciós kezeléssel. Az állapot a kezelések ellenére azonban akár romolhat is.

Konzervatív terápia

 • Dohányzás teljes elhagyása
 • AREDS/AREDS-2 vitaminkomplex alkalmazása

Invazív terápia

 • Injekciós kezelés – aVEGF

szembe adott (intravitrealis) injekciós kezelés – habár félelmetesen hangzik – vált elsővonalbeli kezelési eljárássá a betegség nedves típusában. A kezelés célja az erek áteresztőképességének megállítása (vérzés/ödéma eltávolítása a szövetek közül), a további látásromlás megállítása és a torzlátás megszüntetése. Az injekciós kezelések során az esetek döntő többségében VEGF-gátló (aVEGF) anyagot juttatunk a szem belsejébe. Az injekció beadása gyors, fájdalommentes, minimális kockázattal és kevés mellékhatással jár. Nem túlzás azt állítani, hogy a jelenleg elérhető aVEGF anyagok (aflibercept, ranibizumab, bevacizumab) forradalmasították az időskori makula degeneráció (és egyéb retina betegségek) kezelését. A kezelés egyik hátránya azonban, hogy meghatározott protokoll szerint rendszeres kontroll és szükség szerint rendszeres injekciós kezelés szükséges az adott állapot eléréséhez.

 • Szemfenéki lézer kezelések

A szembe adott aVGEF kezelések ma már kiszorították a szemfenéki lézeres eljárásokat (mint például argon lézer vagy fotodinámiás lézerkezelés – PDT).

Forrás és ajánlott irodalom:

 • Blindness and vision impairment. WHO. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blindness-and-visual-impairment
 • Thomas CJ, Mirza RG, Gill MK. Age-Related Macular Degeneration. Med Clin North Am. 2021 May;105(3):473-491. doi: 10.1016/j.mcna.2021.01.003. Epub 2021 Apr 2. PMID: 33926642.
 • Schmidt-Erfurth U, Chong V, Loewenstein A, et al. Guidelines for the management of neovascular age-related macular degeneration by the European Society of Retina Specialists (EURETINA). Br J Ophthalmol. 2014;98(9):1144-1167. doi:10.1136/bjophthalmol-2014-305702
 • Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001 Oct;119(10):1417-36. doi: 10.1001/archopht.119.10.1417. Erratum in: Arch Ophthalmol. 2008 Sep;126(9):1251. PMID: 11594942; PMCID: PMC1462955.
 • Pámer Zs. Amit ma tudunk az időskori macula degenerációról – Irodalmi áttekintés. Szemészet 2013; 150(1): 1-16.
 • Age-Related Eye Disease Study 2 Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA. 2013 May 15;309(19):2005-15. doi: 10.1001/jama.2013.4997. Erratum in: JAMA. 2013 Jul 10;310(2):208. PMID: 23644932.
 • AREDS/AREDS2 Frequently Asked Questions. National Eye Institute. Elérhető: https://www.nei.nih.gov/research/clinical-trials/age-related-eye-disease-studies-aredsareds2/aredsareds2-frequently-asked-questions
 • Age-Related Macular Degeneration PPP 2019. American Academy of Ophthalmology. AAO PPP Retina/Vitreous Committee, Hoskins Center for Quality Eye Care. Letölthető: https://www.aao.org/Assets/12aabf44-f548-429f-84a5-ace87e6620c9/637841637085900000/age-related-macular-degeneration-ppp-2022-update-pdf
 • Age-Related Macular Degeneration. Eyewiki. Elérhető: https://eyewiki.aao.org/Age-Related_Macular_Degeneration
 • Papp A, Nagy ZZ, , Resch M: Új fejlesztések a neovascularis AMD kezelésében. Orv Tov Szle 2022; 28-33.
 • Lukács, Regina; Sándor, Gábor; Resch, MiklósSzabó, AntalBarcsay, György; Ecsedy, Mónika; Szepessy, Zsuzsanna; Nagy, Zoltán Zsolt; Papp, András; ,Patológiás myopia talaján kialakult érújdonképződés intravitrealis ranibizumabkezelése,Orvosi Hetilap,158,15,579-586,2017,Akadémiai Kiadó
 • Resch, Miklós; Németh, Csilla; Barcsay, György; Ecsedy, Mónika; Borbándy, Ágnes; Géhl, Zsuzsanna; Balogh, Anikó; Szabó, Antal; Nagy, Zoltán Zsolt; Papp, András; ,Szemfenéki érfestés festék nélkül: Az optikai koherencia tomográfia alapú angiográfia exsudativ típusú időskori maculadegenerációban,Orvosi Hetilap,157,42,1683-1690,2016,Akadémiai Kiadó
 • Péntek, Márta; Brodszky, Valentin; Biró, Zsolt; Kölkedi, Zsófia; Dunai, Árpád; Németh, János; Baji, Petra; Rencz, Fanni; Gulácsi, László; Resch, Miklós D; ,Subjective health expectations of patients with age-related macular degeneration treated with antiVEGF drugs,BMC geriatrics,17,1,1-9,2017,BioMed Central
 • Czakó, Cecília; István, Lilla; Ecsedy, Mónika; Récsán, Zsuzsa; Sándor, Gábor; Benyó, Fruzsina; Horváth, Hajnalka; Papp, AndrásResch, Miklós; Borbándy, Ágnes; ,The effect of image quality on the reliability of OCT angiography measurements in patients with diabetes,International Journal of Retina and Vitreous,5,,1-7,2019,BioMed Central
 • Resch, Miklós D; Balogh, Anikó; Deák, Gábor Gy; Nagy, Zoltán Z; Papp, András; ,Vascular density in age-related macular degeneration after one year of antiVEGF treatment with treat-and-extend and fixed regimens,PloS one,15,2,e0229388,2020,”Public Library of Science San Francisco, CA USA”
 • Végh, András; Magda, Dániel Péter; Kilin, Ferenc; Csorba, Anita; Resch, Mikós; Nagy, Zoltán Zsolt; Szabó, Arnold; ,Sejtszintű képalkotás a retina in vivo vizsgálatában: jelen és jövő,Orvosi Hetilap,162,22,851-860,2021,Akadémiai Kiadó
 • Resch, Miklós D; Balogh, Aniko; Kurth, Tilmann; Nagy, Zoltán Z; DeBuc, Delia Cabrera; Papp, András; ,Atrophy of retinal vessels in neovascular age-related macular degeneration following long-term treatment with 20 intravitreal anti-VEGF injections,BMC ophthalmology,22,1,1-8,2022,BioMed Central
 • Gyenes, Andrea; István, Lilla; Benyó, Fruzsina; Papp, AndrásResch, Miklós; Sándor, Noémi; Józsi, Mihály; Nagy, Zoltán Z; Kovács, Illés; Kiss, Szilárd; ,Intraocular neutralizing antibodies against aflibercept in patients with age related macular degeneration,BMC ophthalmology,23,1,1-8,2023,BioMed Central

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!