Időskori makula degeneráció

A gazdaságilag fejlett társadalmakban – így hazánkban is – a vakság vezető oka az időskori makula degeneráció (age-related macular degeneration – AMD), melyet tévesen “szemfenéki meszesedésnek” hívnak. (Nem az erek meszesedése okozza a betegséget.) Az 50 éves feletti korosztályt érinti leggyakrabban (60 év felett minden harmadik ember érintett), és emiatt az öregedő társadalmak egyik legfontosabb szemészeti betegségei közé tartozik. A betegség a retina hátsó pólusát (makula) érinti, azon belül is az éles látásért felelős terület (sárgafolt) sorvadását látjuk. A betegség során a centrális látás romlik, a perifériás látás még a végstádiumban is megmaradhat.

 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

 

Rizikótényezők az időskori makula degeneráció kialakulásában

 • Életkor – minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége időskori makula degeneráció kialakulásának.
 • Dohányzás – klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy többszörösére emeli a betegség kialakulásának kockázatát. A dohányzás elhagyása javít(hat)ja a klinikai képet. Érdekesség, hogy a passzív dohányzás (tehát, ha valaki rendszeresen dohányzik a jelenlétünkben) is növeli a rizikót.
 • Genetikai háttér – kutatások bizonyítják, hogy kb. 46-71%-ban meghatározzák az időskori makula degeneráció kialakulását.
 • Környezeti faktorok – a hosszú ideig magas UVB sugárzásnak kitett munkakörök ártalmasabbak e tekintetben.
 • Táplálkozási faktorok – rendkívül fontos terület, a vitaminhiányos, telített zsírsavakban dús táplálkozás negatívan befolyásolja az állapotot. Az emelkedett vérzsírszint (hyperlipidaemia), magas testtömeg-index (BMI) ugyancsak rizikótényező.
 • Etnikai hovatartozás – Az eredmények azt mutatták, hogy az európai felnőtt társadalomban nagyobb valószínűséggel alakul ki korai, közepes és előrehaladott AMD, mint az ázsiaiakban és az afrikaiakban.

Az időskori makula degeneráció klinikai tipizálása

Az időskori makula degeneráció klinikailag több alcsoportba is sorolható, de alapvetően két formáját különítjük el a vizsgálatok során: a száraz és a nedves AMD típust.

Száraz típus: Az esetek kb. 80-90%-ban ezt a formát látjuk a szemészeti vizsgálatok során. A retina rétegeiben kóros anyagcseretermékek halmozódnak fel, majd a betegség korai stádiumára jellemző ún. drusenek és pigmentek jelennek meg. A retina pigmenthámjának (bonyolult) metabolikus funkciózavarának következtében a retina atrophiájához, elhalásához vezet. Ez a forma akár évtizedekig is maradhat ebben a stádiumban, azonban az esetek egy részében ún. geographicus atrophia alakul ki, ami egyben végstádiumot is jelent. Ritkábban a száraz típusból nedves típus lesz, vagyis az állapot rosszabbodhat. 

Időskori makula degeneráció - Száraz AMD

Száraz típusú AMD (intermedier forma)
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

Nedves típus: Ebben a gyorsan romló, súlyos látáskárosodást okozó típusban a retina alatt elhelyezkedő érhártya rétegeiből kóros érújdonképződés indul. Ilyen esetekben vér és folyadék lép ki az erekből a retina rétegei közé. Ennek a folyamatnak az egyik főszereplője az ún. vaszkuláris endotheliális növekedési faktorok (VEGF), amelyek termelődését próbáljuk gátolni a kezelés során. Abban az esetben ha nem történik kezelés, akkor beindul egy spontán gyógyulási folyamat a centrum felől a periféria felé, mely fokozatos sorvadással, hegesedéssel, a retina rétegeinek elvékonyodásával járó gyógyíthatatlan végstádiumot jelent.

A betegség során az éleslátás területén történő elváltozások miatt a látótér centrális része károsodik, a páciensek – kezelés nélkül és gyakran sajnos mellette is – elvesztik olvasóképességüket, de a perifériás látás a betegség végstádiumában is megmarad.

Időskori makula degeneráció - Nedves AMD
Nedves típusú AMD (klasszikus choroidális neovaszkuláris membrán – CNV forma). Fluoreszcein angiográfiás (FLAG) képek.
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

Az időskori makula degeneráció tünetei

Száraz AMD esetén fokozatos, lassú látásromlásról számolnak be a betegek, főleg az olvasás megy nehezen, a centrális látás / fókuszálás elkezd leromlani, a kép torzul, nehezebb felismerni az arcokat, valamint a kontrasztérzékenység is csökken(het).

Nedves AMD esetén egyik legjellemzőbb tünete, hogy a betegek az egyenes vonalakat görbének látják, valamint a vérzés/folyadék “betörését” hirtelen kialakuló látásromlásnak élik meg. A makula degeneráció általában mindkét szemet érinti, akár különböző mértékben.

Hogyan diagnosztizálható az időskori makula degeneráció?

A modern képalkotó vizsgálatok, a típusos panaszok és tünetek, valamint a szemfenéki kép alapján nem nehéz a diagnózis felállítása, de a betegség követésében, a kezelési eredmények értékelésében az optikai koherencia tomográfia/angiográfia (OCT/OCTA) nyújt mindennapi segítséget.

Az időskori makula degeneráció kezelése

Az időskori makula degeneráció egy multifaktoriális, nem gyógyítható betegség – a kezelési eljárásokkal csupán lassítani tudjuk a betegség előrehaladását. A száraz forma jelen tudásunk szerint nem kezelhető, azonban konzervatív terápia mellett a folyamat előrehaladása lassítható. A nedves forma kb. 90%-ban megállítható, sőt az esetek kb. 44%-ban a látás is javítható – a szembe adott injekciós kezeléssel. Az állapot a kezelések ellenére azonban akár romolhat is.

Konzervatív terápia

 • Dohányzás teljes elhagyása
 • AREDS/AREDS-2 vitaminkomplex alkalmazása

Invazív terápia

 • Injekciós kezelés – aVEGF

A szembe adott (intravitrealis) injekciós kezelés – habár félelmetesen hangzik – vált elsővonalbeli kezelési eljárássá a betegség nedves típusában. A kezelés célja az erek áteresztőképességének megállítása (vérzés/ödéma eltávolítása a szövetek közül), a további látásromlás megállítása és a torzlátás megszüntetése. Az injekciós kezelések során az esetek döntő többségében VEGF-gátló (aVEGF) anyagot juttatunk a szem belsejébe. Az injekció beadása gyors, fájdalommentes, minimális kockázattal és kevés mellékhatással jár. Nem túlzás azt állítani, hogy a jelenleg elérhető aVEGF anyagok (aflibercept, ranibizumab, bevacizumab) forradalmasították az időskori makula degeneráció (és egyéb retina betegségek) kezelését. A kezelés egyik hátránya azonban, hogy meghatározott protokoll szerint rendszeres kontroll és szükség szerint rendszeres injekciós kezelés szükséges az adott állapot eléréséhez.

 • Szemfenéki lézer kezelések

A szembe adott aVGEF kezelések ma már kiszorították a szemfenéki lézeres eljárásokat (mint például argon lézer vagy fotodinámiás lézerkezelés – PDT)

Mennyibe kerül az időskori makula degeneráció szemészeti diagnosztizálása, kezelése

A Budai Szemészeti Központban elérhető időskori makula degeneráció kezelésekkel kapcsolatos árakat a itt találja!

Ha szeretné megtudni az Ön esetében időskori makula degeneráció okoz-e szemészeti panaszt, foglaljon időpontot konzultációra!

Forrás és ajánlott irodalom:

 • Blindness and vision impairment. WHO. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blindness-and-visual-impairment
 • Thomas CJ, Mirza RG, Gill MK. Age-Related Macular Degeneration. Med Clin North Am. 2021 May;105(3):473-491. doi: 10.1016/j.mcna.2021.01.003. Epub 2021 Apr 2. PMID: 33926642.
 • Schmidt-Erfurth U, Chong V, Loewenstein A, et al. Guidelines for the management of neovascular age-related macular degeneration by the European Society of Retina Specialists (EURETINA). Br J Ophthalmol. 2014;98(9):1144-1167. doi:10.1136/bjophthalmol-2014-305702
 • Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch Ophthalmol. 2001 Oct;119(10):1417-36. doi: 10.1001/archopht.119.10.1417. Erratum in: Arch Ophthalmol. 2008 Sep;126(9):1251. PMID: 11594942; PMCID: PMC1462955.
 • Pámer Zs. Amit ma tudunk az időskori macula degenerációról – Irodalmi áttekintés. Szemészet 2013; 150(1): 1-16.
 • Age-Related Eye Disease Study 2 Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA. 2013 May 15;309(19):2005-15. doi: 10.1001/jama.2013.4997. Erratum in: JAMA. 2013 Jul 10;310(2):208. PMID: 23644932.
 • AREDS/AREDS2 Frequently Asked Questions. National Eye Institute. Elérhető: https://www.nei.nih.gov/research/clinical-trials/age-related-eye-disease-studies-aredsareds2/aredsareds2-frequently-asked-questions
 • Age-Related Macular Degeneration PPP 2019. American Academy of Ophthalmology. AAO PPP Retina/Vitreous Committee, Hoskins Center for Quality Eye Care. Letölthető: https://www.aao.org/Assets/12aabf44-f548-429f-84a5-ace87e6620c9/637841637085900000/age-related-macular-degeneration-ppp-2022-update-pdf
 • Age-Related Macular Degeneration. Eyewiki. Elérhető: https://eyewiki.aao.org/Age-Related_Macular_Degeneration
 • Papp A, Nagy ZZ, , Resch M: Új fejlesztések a neovascularis AMD kezelésében. Orv Tov Szle 2022; 28-33.
 • Lukács, Regina; Sándor, Gábor; Resch, Miklós; Szabó, Antal; Barcsay, György; Ecsedy, Mónika; Szepessy, Zsuzsanna; Nagy, Zoltán Zsolt; Papp, András; ,Patológiás myopia talaján kialakult érújdonképződés intravitrealis ranibizumabkezelése,Orvosi Hetilap,158,15,579-586,2017,Akadémiai Kiadó
 • Resch, Miklós; Németh, Csilla; Barcsay, György; Ecsedy, Mónika; Borbándy, Ágnes; Géhl, Zsuzsanna; Balogh, Anikó; Szabó, Antal; Nagy, Zoltán Zsolt; Papp, András; ,Szemfenéki érfestés festék nélkül: Az optikai koherencia tomográfia alapú angiográfia exsudativ típusú időskori maculadegenerációban,Orvosi Hetilap,157,42,1683-1690,2016,Akadémiai Kiadó
 • Péntek, Márta; Brodszky, Valentin; Biró, Zsolt; Kölkedi, Zsófia; Dunai, Árpád; Németh, János; Baji, Petra; Rencz, Fanni; Gulácsi, László; Resch, Miklós D; ,Subjective health expectations of patients with age-related macular degeneration treated with antiVEGF drugs,BMC geriatrics,17,1,1-9,2017,BioMed Central
 • Czakó, Cecília; István, Lilla; Ecsedy, Mónika; Récsán, Zsuzsa; Sándor, Gábor; Benyó, Fruzsina; Horváth, Hajnalka; Papp, András; Resch, Miklós; Borbándy, Ágnes; ,The effect of image quality on the reliability of OCT angiography measurements in patients with diabetes,International Journal of Retina and Vitreous,5,,1-7,2019,BioMed Central
 • Resch, Miklós D; Balogh, Anikó; Deák, Gábor Gy; Nagy, Zoltán Z; Papp, András; ,Vascular density in age-related macular degeneration after one year of antiVEGF treatment with treat-and-extend and fixed regimens,PloS one,15,2,e0229388,2020,”Public Library of Science San Francisco, CA USA”
 • Végh, András; Magda, Dániel Péter; Kilin, Ferenc; Csorba, Anita; Resch, Mikós; Nagy, Zoltán Zsolt; Szabó, Arnold; ,Sejtszintű képalkotás a retina in vivo vizsgálatában: jelen és jövő,Orvosi Hetilap,162,22,851-860,2021,Akadémiai Kiadó
 • Resch, Miklós D; Balogh, Aniko; Kurth, Tilmann; Nagy, Zoltán Z; DeBuc, Delia Cabrera; Papp, András; ,Atrophy of retinal vessels in neovascular age-related macular degeneration following long-term treatment with 20 intravitreal anti-VEGF injections,BMC ophthalmology,22,1,1-8,2022,BioMed Central
 • Gyenes, Andrea; István, Lilla; Benyó, Fruzsina; Papp, András; Resch, Miklós; Sándor, Noémi; Józsi, Mihály; Nagy, Zoltán Z; Kovács, Illés; Kiss, Szilárd; ,Intraocular neutralizing antibodies against aflibercept in patients with age related macular degeneration,BMC ophthalmology,23,1,1-8,2023,BioMed Central

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!