Tények és tévhitek a lézeres szemműtétről

2018. 11. 13.

Bár egyre elterjedtebb és népszerűbb a lézeres szemműtét azok körében, akik örökre leraknák a szemüveget, sokan azért nem merik vállalni a beavatkozást, mert téves információk birtokában vannak. Sokszor hallani, hogy a műtét nem oldja meg hosszútávra a látásproblémát, mint ahogy az is a legelterjedtebb tévhitek közt szerepel, hogy hetekig napszemüvegben kell járni a páciensnek, vagy hogy a hosszú gyógyulási idő alatt sem edzeni, sem úszni nem szabad. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa árulja el az igazságot.

Lézeres szemműtét tények tévhitek | hír szemészet

Tévhit: Komoly veszélyei vannak a beavatkozásnak, meg is vakulhat a páciens.

Tény: A lézeres látásjavítás a világ egyik legbiztonságosabb kezelése, a kockázatok elenyészőek. A technológia fejlődésével egyre biztonságosabbá vált a beavatkozás, ezt a világon több millió elvégzett lézeres szemműtét igazolja.

 Tévhit: A műtét után hetekig nem szabad sportolni, úszni.

Tény: Könnyebb fizikai terhelés (mint a biciklizés vagy a kocogás) már a műtét után két nappal nyugodtan végezhető, a keményebb sportok (edzés, aerobic, súlyzózás) egy hét után visszahozhatók. Ha olyan sporttevékenységet folytat, ahol ütés érheti a szemét (küzdősportok), akkor a beavatkozás után egy hónapot várjon az újrakezdéssel. Természetes vízben vagy uszodában a lézeres látásjavítás után 1 hónappal lehet járni.

Tévhit: A szemműtét csak ideiglenesen javítja a szem állapotát, a beavatkozást bizonyos időközönként meg kell ismételni.

Tény: Lézeres látásjavítást abban az esetben végeznek a szakorvosok, ha a szem fénytörési hibája már nem változik, állandó, vagyis a szemüveg dioptriája az utolsó egy-két évben stabil maradt. A műtét eredménye ilyen esetekben tartós, gyakorlatilag a páciens élete végéig biztosított a jó látás.

 Tévhit: A szülés előtt nem ajánlott a lézeres szemműtét, az orvosok nem ajánlják azoknak a nőknek, akik még szeretnének gyereket.

 Tény: A szülést nem befolyásolja a lézeres látásjavítás, semmilyen problémát nem okoz a műtét utáni gyermekvállalás. A szüléstől nem változik a dioptria, nem romlik el a szem, így arra sincs szükség, hogy a szülést követően esetleg újra meg kelljen műteni a pácienst. Terhesség és szoptatás alatt viszont nem lehet lézeres látásjavítást végezni, mert a hormonváltozások miatt a dioptria ez idő alatt megváltozhat – de a szoptatás befejezése után visszaáll.

Tévhit: Egyes esetekben rosszabb lesz a páciens látása a műtét után, mint előtte volt.

Tény: Ez sem igaz. A nagyon alapos lézeres látásjavító szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálat során pontosan meg lehet állapítani, hogy milyen eredményt lehet elérni a szemműtéttel, erre orvosi garanciát is kap a páciens.

Tévhit: Napszemüvegben kell járni hónapokig a műtét után.

Tény: A fényérzékenység jellemző a PRK műtétekre, de ilyen beavatkozást csak orvosilag vagy életmód által indokolt esetben végeznek.  A világban már 70%-ban femto műtéteket végeznek a szakorvosok, ami után mindössze 1 hónapig kell viselni napszemüveget, de csak akkor, ha közvetlen napfény éri a szemet – a műtéttől függetlenül, minden esetben kiemelten fontos odafigyelni az UV-védelemre. 

Tévhit: Bizonyos kor fölött nem végezhető el a lézeres szemműtét.

Tény: Nincs felső korhatár a lézeres szemműtét esetén, viszont a kor előrehaladtával olyan szemészeti betegségek jelenhetnek meg nagy valószínűséggel, melyek miatt más típusú szemműtét lesz ideális. Így például 60 éves kor körül a szürkehályog megjelenésének valószínűsége miatt már nem ajánlott a lézeres szemműtétet, de minden esetben orvosi konzultáció keretében, szakmai segítséggel hozza meg a döntést a páciens.

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.

Kép: Budai Szemészeti Központ