Pterygium (kúszóhályog) kezelése, eltávolítása

Kötőhártya elváltozásokkal keresse szakorvosainkat!

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A pterygium görög eredetű szó, jelentése szárny. Ez a kifejezés a szem felszínét érintő elváltozás alakjára utal. Az elváltozás a szaruhártya irányába kúszó kötőhártya kettőzet, mely küllemét illetően rózsaszín, húsos és gyakran a szem orrhoz közelebbi oldala irányából nő a pupilla (szembogár) felé. Érintheti az egyik szemet, vagy mindkét oldalt is, de ez utóbbi a ritkább. A pterygium tulajdonképpen egy jóindulatú elváltozás, de méreténél fogva akadályozhatja a látást, astigmia jellegű fénytörési hibát okozhat, ami szemüveg viselést tesz szükségessé. Így nem csak esztétikai hibát jelent, hanem az életminőséget is rontja. 

Ptreygium (kúszóhályog) eltávolítása

Kinél alakulhat ki kúszóhályog vagy kúszóhártya?

A pterygium leggyakrabban azokat az embereket érinti, akik sok időt töltenek a szabadban, főleg napsütésnek kitett helyen. A szeles, poros környezet is elősegítheti a kialakulását. A száraz szem szindróma is növeli a rizikót. Bár a világon mindenhol előfordul, mégis az egyenlítőhöz közeledve nő a kórkép jelenléte. Kialakulása 20-40 éves férfiak körében a leggyakoribb.*

A pterygium diagnosztizálása, kezelése

A szemészorvos réslámpás vizsgálat segítségével állítja fel a diagnózist. A legenyhébb esetekben orvosilag nem indokolt a kezelés, de esztétikai probléma miatt ilyenkor is dönthet a daganat eltávolítása mellett a páciens. Ha irritációt okoz a kúszóhályog, akkor szemcsepp használata segíthet. Amennyiben a pterygium jelentős esztétikai problémával vagy látásromlással is együtt jár, idegentestérzést okoz, amely zavaró az érintett számára, akkor javasolt a műtéti eltávolítás.

A kúszóhályog eltávolítása

A műtéti megoldás a legtöbb esetben célravezető, de sajnos a műtétet követően a pterygium kiújulhat (10-40%), különösen, ha a kiváltó környezeti tényezőkben nem történik változás. A műtétre általában helyi érzéstelenítésben kerül sor, mivel ez egy gyors (kb. 30 perc) és rendszerint komplikációmentes beavatkozás. Ennek folyamán a kúszóhártyát a szemész szakorvos mikroszkóp alatt lefejti, a szaruhártyát megtisztítja. Nagyobb méretű pterygium esetén a lefejtett rész pótlására saját kötőhártya szövetet használnak fel. A beavatkozás során mitomycin-C nevű hatóanyag használatára is sor kerülhet, mely segít megelőzni a hegesedést. A műtétet követően fedőkötés kerül a szemre, és a beteg otthonába távozhat, ahol szemcseppes kezelés szükséges a beavatkozás után pár hétig. Néhány napig kerülni kell, hogy víz, szappan, vagy sampon ne jusson a szembe. Pár nap után már vissza lehet térni a munkába és folytatni a hétköznapi tevékenységeket a kezelést végző szakorvos által javasolt korlátozások betartásával. Intenzív sportolás 2 hét után megengedett. Fontos, hogy a szemet óvni kell az UV sugárzástól napszemüveggel és kerülni kell a szeles, poros környezetet, valamint a strandot, uszodát. A szem vörös maradhat még egy ideig, de körülbelül egy hónap alatt ez is rendeződik. 

A pterygium eltávolításának kockázatai

Mint minden beavatkozásnak, ennek a műtétnek is van kockázata. A kiújulás gyakorisága a kúszóhártya típusától függően 10-40% között mozog. Előfordulhat heges gyógyulás, mely cseppkezeléssel kedvező irányban befolyásolható.

A kúszóhályog, kúszóhártya kialakulásának megelőzése

A legjobb megelőzés a jó minőségű UVA+UVB szűrős napszemüveg. Felhős időben is erős lehet a sugárzás, így érdemes a napszemüveget akkor is viselni. Kiemelten fontos kerülni a szeles és poros helyeket. A szemszárazság ellen pedig műkönnyel, súlyosabb esetben szemhéj toalett rendszeres végzésével érdemes védekezni.

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen távolítunk el kúszóhályogot sebészeti úton. A beavatkozást megelőzően szakorvosi vizsgálat is szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem mindenkinél kivitelezhető megoldás. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a műtét, foglaljon időpontot konzultációra!

A pterygium eltávolításra vonatkozó árakat itt találja!

Minden pterygium eltávolítás esetén szövettani vizsgálatot végzünk, mivel klinikai kutatások során relatív magas százalékban (~15%) találtak rosszindulatú daganatot az eltávolított szemfelszíni szövetben. A szövettan díja a műtét árán felül fizetendő. A kapcsolódó klinikai kutatásokról itt olvashat.

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!