Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

Pterygium (kúszóhályog)

Pterygium (kúszóhályog) kezelése, eltávolítása

A pterygium görög eredetű szó, jelentése szárny. Ez a kifejezés a szem felszínét érintő elváltozás alakjára utal. Az elváltozás a szaruhártya irányába kúszó kötőhártya kettőzet, mely küllemét illetően rózsaszín, húsos és gyakran a szem orrhoz közelebbi oldala irányából nő a pupilla (szembogár) felé. Érintheti az egyik szemet, vagy mindkét oldalt is, de ez utóbbi a ritkább. A pterygium tulajdonképpen egy jóindulatú elváltozás, de méreténél fogva akadályozhatja a látást, astigmia jellegű fénytörési hibát okozhat, ami szemüveg viselést tesz szükségessé. Így nem csak esztétikai hibát jelent, hanem az életminőséget is rontja.

pterygium - kötőhártya műtét - kötőhártya elváltozás - kúszóhályog

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Látásjavítás életkor szerint

Szemünk korának és állapotának megfelelően eltérő látásjavító megoldás javasolt. Kiváló látásélmény, tapasztalt sebészek, világszínvonalú műszerek, modern műtők.

Tovább olvasok

Kinél alakulhat ki kúszóhályog vagy kúszóhártya?

A pterygium leggyakrabban azokat az embereket érinti, akik sok időt töltenek a szabadban, főleg napsütésnek kitett helyen. A szeles, poros környezet is elősegítheti a kialakulását. A száraz szem szindróma is növeli a rizikót. Bár a világon mindenhol előfordul, mégis az egyenlítőhöz közeledve nő a kórkép jelenléte. Kialakulása 20-40 éves férfiak körében a leggyakoribb.*

A pterygium diagnosztizálása, kezelése

A szemészorvos réslámpás vizsgálat segítségével állítja fel a diagnózist. A legenyhébb esetekben orvosilag nem indokolt a kezelés, de esztétikai probléma miatt ilyenkor is dönthet a daganat eltávolítása mellett a páciens. Ha irritációt okoz a kúszóhályog, akkor szemcsepp használata segíthet. Amennyiben a pterygium jelentős esztétikai problémával vagy látásromlással is együtt jár, idegentestérzést okoz, amely zavaró az érintett számára, akkor javasolt a műtéti eltávolítás.

A kúszóhályog eltávolítása

A műtéti megoldás a legtöbb esetben célravezető, de sajnos a műtétet követően a pterygium kiújulhat (10-40%), különösen, ha a kiváltó környezeti tényezőkben nem történik változás. A műtétre általában helyi érzéstelenítésben kerül sor, mivel ez egy gyors (kb. 30 perc) és rendszerint komplikációmentes beavatkozás. Ennek folyamán a kúszóhártyát a szemész szakorvos mikroszkóp alatt lefejti, a szaruhártyát megtisztítja. Nagyobb méretű pterygium esetén a lefejtett rész pótlására saját kötőhártya szövetet használnak fel. A beavatkozás során mitomycin-C nevű hatóanyag használatára is sor kerülhet, mely segít megelőzni a hegesedést. A műtétet követően fedőkötés kerül a szemre, és a beteg otthonába távozhat, ahol szemcseppes kezelés szükséges a beavatkozás után pár hétig. Néhány napig kerülni kell, hogy víz, szappan, vagy sampon ne jusson a szembe. Pár nap után már vissza lehet térni a munkába és folytatni a hétköznapi tevékenységeket a kezelést végző szakorvos által javasolt korlátozások betartásával. Intenzív sportolás 2 hét után megengedett. Fontos, hogy a szemet óvni kell az UV sugárzástól napszemüveggel és kerülni kell a szeles, poros környezetet, valamint a strandot, uszodát. A szem vörös maradhat még egy ideig, de körülbelül egy hónap alatt ez is rendeződik.

A pterygium eltávolításának kockázatai
Mint minden beavatkozásnak, ennek a műtétnek is van kockázata. A kiújulás gyakorisága a kúszóhártya típusától függően 10-40% között mozog. Előfordulhat heges gyógyulás, mely cseppkezeléssel kedvező irányban befolyásolható.

A kúszóhályog, kúszóhártya kialakulásának megelőzése

A legjobb megelőzés a jó minőségű UVA+UVB szűrős napszemüveg. Felhős időben is erős lehet a sugárzás, így érdemes a napszemüveget akkor is viselni. Kiemelten fontos kerülni a szeles és poros helyeket. A szemszárazság ellen pedig műkönnyel, súlyosabb esetben szemhéj toalett rendszeres végzésével érdemes védekezni.

Pterygium eltávolítás esetén előfordul, hogy szövettani vizsgálatot javaslunk, mivel klinikai kutatások során relatív magas százalékban (~15%) találtak rosszindulatú daganatot az eltávolított szemfelszíni szövetben. A szövettan díja a műtét árán felül fizetendő. A kapcsolódó klinikai kutatásokról itt olvashat.

 

A Budai Szemészeti Központban rendszeresen távolítunk el kúszóhályogot sebészeti úton.

A beavatkozást végző szakorvosaink Budapesten:  Dr. Barcsay-Veres Amarilla, Dr. Füst Ágnes

A beavatkozást megelőzően szakorvosi vizsgálat is szükséges, hiszen a sebészeti eltávolítás nem mindenkinél kivitelezhető megoldás. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a műtét, foglaljon időpontot konzultációra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

Mennyibe kerül a pterygium eltávolítása?

Friss híreink
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább
idegentest-érzés - valami a szemben - idegentest -szemszárazság

Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?

Tovább
Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre - a tartósítószer mentes műkönnynek nincs mellékhatása

Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

Tovább