Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

MiSight napi kontaktlencse gyerekeknek - miópia kontroll misight

MiSight napi kontaktlencse

MiSight lágy kontaktlencse

A rövidlátás romlása ellen gyermekeknek tervezve

Rövidlátó gyermeke látása folyamatosan romlik? 

A miópia, azaz rövidlátás a legtöbb esetben gyermekkorban kezdődik, mely általában fiatal felnőttkorig fokozódik, amikor a dioptriák stabilizálódnak, vagyis a szem változása megáll. A rövidlátás, a távoli tárgyak homályossága miatt, nem csak a mindennapokban korlátozó tényező a gyermekek számára, hanem komoly kockázatot is rejt a későbbiekben felmerülő szembetegségeket illetően, mint például zöldhályog vagy ideghártya leválás. A MiSight nappali lágy kontaktlencsék által nyújtott miópia kontroll célja a rövidlátás progressziójának csökkentése, így az ebből adódó szemészeti problémák kockázatának csökkentése. A MiSight lágy kontaktlencsék az éleslátás biztosítása mellett bizonyítottan lassítják a gyermekek rövidlátásának fokozódását1, ezáltal növelve a MiSight kontaktlencsét viselő gyermekek életminőségét. Az egy napos kontaktlencsék a legbiztonságosabb kontaktlencse típusok, melyek esetén a legalacsonyabb a szemfertőzés kockázata megfelelő viselés és a higiéniai szabályok betartása esetén2, így gyermeke életkorának megfelelően a legjobb megoldás lehet.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Miért a MiSight kontaktlencse?

 • Korrigálja a rövidlátást, így szemüvegmentességet biztosít napközben1
 • Átlagosan 59%-kal lassítja a rövidlátás progresszióját gyermekeknél1
 • Könnyen kezelhető, biztonságos kontaktlencse típus 1
 • Kutatásokkal alátámasztott magasfokú hatékonyság1
MiSight kontaktlencse - miópia kontroll

Hogyan működik a MiSight lágy kontaktlencse?

Biztonság, kényelem

A kizárólag látásjavító funkciót betöltő kontaktlencsék (és szemüvegek) az éleslátás elérése érdekében a szembe érkező fénysugarakat a retinán pontosan az éleslátás helyére fókuszálják, ebből azonban az következik, hogy a perifériás fénysugarak (peripheral light rays) a retina mögött találkoznak, ezt nevezzük széli fénytörési hibának. Ez utóbbi serkenti a szemgolyó növekedését és megnyúlását. A rövidlátást szabályozó MiSight lencse ezzel ellentétben a perifériás fénysugarakat a retina elé fókuszálja, melynek hatására a látás ugyanúgy éles marad, azonban ez a fajta perifériás optikai megoldás mérsékli a szemgolyó nyúlását, csökkenti a miópia progresszióját.

Miópia kontroll - MiSight kontaktlencse

A különböző miópia kontroll kontaktlencsék kialakításának módja eltérő lehet, azonban mindegyik lencsét úgy tervezték, hogy a gyermek éleslátásának optimalizálása mellett fokozott rövidlátás szabályzó hatást fejtsenek ki. A CooperVision MiSight 1 napos lágy kontaktlencséjének hatékonyságát több éves vizsgálat eredményei, illetve FDA jóváhagyás támasztja alá.

Bizonyítottan lassítja a miópia előrehaladását

CooperVision kutatás eredményei

A CooperVision ActivControl® technológiával ellátott MiSight 1 napos lágy kontaktlencsék nemcsak a rövidlátást korrigálják, hanem az első lágy kontaktlencsék, amelyek bizonyítottan lassítják a miópia progresszióját. A kontaktlencsék hatékonyságát a CooperVision saját, longitudinális kutatásának eredményeivel támasztja alá, mely kutatásban több mint 100, 8-12 éves mióp gyermek látásának változását figyelték meg az évek során a MiSight 1 napos nappali kontaktlencse viselésének hatására.

 • Korrigálja a rövidlátást és lassítja a rövidlátás progresszióját gyermekeknél (8-12 évesek a kezelés megkezdésekor) átlagosan 59%-kal, speciális ActivControl technológiát alkalmazva.
 • A kutatásban résztvevő 8-15 éves gyermekek közül, akik még soha nem viseltek kontaktlencsét 95-100% inkább a MiSight 1 napos kontaktlencsét viseli, mint a szemüvegét.
 • A 8 éves gyermekek már az első illesztés után magabiztosan tudták kezelni a kontaktlencséiket.
 • FDA jóváhagyással rendelkezik, ami biztosíték a kontaktlencse hatékonyságának és biztonságosságának alapos tesztelésére.*

CooperVision kutatás eredmények

CooperVision kutatás eredmények 2

Kép magyarázata: A MiSight (miópia kontroll) és a hagyományos (Proclear) egy napos kontaktlencsékkel megadott maximális korrekció esetében, 3 éves követés során, 8-12 éves korosztályban a MiSight hatékonyan lassítja a dioptria növekedését, valamint a szemgolyó megnyúlását. Kép forrás: CooperVision

Bővebben a vonatkozó kutatásról!

*Forrás:
Premarket Approval (PMA) (fda.gov)

Mikor érdemes elkezdeni MiSight kontaktlencsét viselni?

A rövidlátást szabályozó lágy kontaktlencsék használata alapvetően a rövidlátás kialakulásától kezdve ajánlott. Mivel fiatalabb gyermekek esetén (6-10 éves korban) a rövidlátás jellemzően nagyobb mértékben fokozódik, így a MiSight kontaktlencsékkel akkor nyer legtöbbet a gyermek, ha mielőbb elkezdi viselni a nappali lencséket. Kutatások szerint a rövidlátást szabályozó lágy kontaktlencse biztonságosan viselhető akár már 7-8 éves korban is, azonban az alsó korhatár a szemészeti konzultáció alkalmával egyénileg kerül elbírálásra a gyermek ügyességének és kooperációjának függvényében.

Mit érdemes még mérlegelni a rövidlátás szabályozás megkezdése előtt?

 • A gyermek képes kezelni a lágy kontaktlencsét, az alapvető higiéniai követelményeket képes betartani?
 • A gyermek életstílusával, tevékenységeivel összeegyeztethető-e a nappali kontaktlencse viselete? (élsportoló, vízi sportot végző gyermekek esetén az orthokeratológiai éjszakai kontaktlencse célszerűbb)
 • A miópia szabályozására szolgáló lágy kontaktlencsék esetében a teljes idejű viselet (melyet a szemészeti konzultáción határoznak meg pontosan) kiemelten fontos a legjobb eredmény elérése érdekében. Ez legalább napi 12 órás viselési időt jelent, heti 6-7 napon keresztül. Teljesíteni tudja-e állandó jelleggel ezt a gyermek?

Milyen dioptria értékek esetén alkalmazható rövidlátás szabályozó kontaktlencse?

A rövidlátást szabályozó kontaktlencsék mínusz dioptriával rendelkező gyermekek, tinédzserek számára jelentenek megoldást. Alacsony dioptria értéktől (-0,75) ajánljuk a MiSight lencséket, egészen -10,00 dioptriáig. Asztigmiát (cylinder dioptria) egyelőre nem tud kezelni a MiSight kontaktlencse, de kis (0,50 körüli) cylinder érték esetén érdemes lehet használni, mert bár a látás nem lesz tűéles, de a miópia progresszióját ugyanúgy lassítja.

Egyre több gyermeket érint a rövidlátás problémája

A rövidlátás által érintett emberek száma világszerte növekszik. Előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének 50%-t érinti majd ez a probléma, mely megközelítőleg 5 milliárd főt jelent.  A jelenlegi aggasztó helyzet részben a megváltozott életmód következménye: a gyermekek kevesebb időt töltenek a szabadban, és hosszabb ideig fókuszálnak közeli tárgyakra, például különböző digitális eszközök képernyőjére nem megfelelő fényviszonyok között.

Tudta? Gyermekeknél a rövidlátás kialakulásának valószínűsége jelentősen növekszik, ha mindkét szülő rövidlátó. A környezeti faktoroknak (szabadban töltött idő hiánya) azonban nagyobb hatása van a rövidlátás romlásában, mint a genetikai tényezőknek.

Fontos tudni, hogy gyermekek esetében előfordulhat, hogy a miópia progressziót lassító kontaktlencse viselése mellett a látás nem tökéletes. Ha a rövidlátás progresszió lassítása működik, akkor a kontaktlencse további viselése javasolt, hiszen a közepes és nagyfokú miópia okozta későbbi szembetegségek megelőzése olyan előny, amiért érdemes vállalni, hogy a látás átmenetileg csak elfogadható, de nem tökéletes.

A megfelelő kontaktlencse kiválasztásának menete gyermekek esetében

 1. Alkalmassági vizsgálat a Budai Szemészeti Központ 
  gyermekszemészetén
  .
 2. Az egyedi igények szerint megrendelt kontaktlencsét a gyermek Budai Szemészeti Központban megtanulja biztonságosan kivenni és behelyezni.
 3. A MiSight kontaktlencsék 30db-os kiszerelésű napi lencsék, melyet használat után ki kell dobni. Kontaktlencse viselés mellett a gyermekek részére fél évente javasolt szemészeti vizsgálat.

Hányszor kell vizsgálatra mennem MiSight kontaktlencse használat esetén?

A következő alkalmakkor kell megjelennie a Budai Szemészeti Központban
 1. Alkalmassági vizsgálat (1,5 óra)
 2. Kontaktlencse illesztése, használat elsajátítása (1 óra)
 3. Fél éves vizsgálat (15-20 perc)
 4. Éves vizsgálat (1 óra)

 

Forrás: https://coopervision.com/contact-lenses/misight-1-day

                2 Collier, R. (2012). Calculating risk in use of disposable contact lenses.

Mennyibe kerül a MiSight éjszakai kontaktlencse?

A MiSight kontaktlencsével kapcsolatos költségeket az Árlista menüpontban találja.*

* A kontaktlencse árát a lencse megrendeléséhez ki kell fizetni.

MiSight nappali kontaktlencse vagy Ortho-K éjszakai kontaktlencse - Mi a különbség?

 

MiSight nappali kontaktlencse Ortho-K éjszakai kontaktlencse
Látásjavítás technológiája A CooperVision MiSight nappali lágy kontaktlencse a rövidlátás korrigálása mellett csökkenti a miópia progresszióját azáltal, hogy a kontaktlencse felépítésének köszönhetően a perifériás fénysugarakat a retina előtt fókuszálja, így lassítva a rövidlátás fokozódását. A Paragon orthokeratológiai éjszakai kontaktlencsét alváskor szükséges viselni. Ez a terápiás, személyre szabott kontaktlencse gyengéd nyomást gyakorol a szemre, mellyel korrigálja a szaruhártya görbületét, így a szaruhártya képes lesz ismét megfelelően fókuszálni a fényt a retinára, ezzel korrigálva a rövidlátást. Emellett a miópia progresszióját is csökkenti gyermekek esetén.
Alkalmazás módja Nappali viselésre alkalmas lágy kontaktlencse, melyet ébredés után kell felhelyezni a szemekre és lefekvéskor kell eltávolítani és kidobni a kontaktlencsét. Az éleslátás fenntartásához minden éjszaka, alváshoz szükséges hordani. Lefekvés előtt kell felhelyezni a szemekre és ébredés után eltávolítani.
Kezelhető dioptriák Rövidlátók számára min. -0,75; max. -10,00 dioptria; jelenleg asztigmiát nem tud kezelni a lencse Rövidlátók számára – 6,00 alap dioptria értékig, illetve enyhe asztigmiában (-1,75 dioptriáig)
Páciensek életkora Gyermekek, tinédzserek számára ajánlott; Alsó korhatár: 6-8 éves kor; Felső korhatár: nincs, de 16-18 éves kor felett elkezdve kevésbé hatékony a miópia progresszió 18 éven aluliak és felnőttek számára is elérhető; Alsó korhatár: 8 év; Felső korhatár: nincs
Páciensek életvietele Olyan pácienseknek ajánljuk, akiknek mindennapi tevékenységei, hobbijai kapcsán kivitelezhető nappali kontaktlencse viselése egész nap. Elsősorban aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak ajánljuk, illetve akiket akadályozna a szemüveg és a nappali kontaktlencse a mindennapokban.
Biztonságosság és higiénia Az alapvető higiéniai és használati utasításokat betartva a szemfertőzés valószínűsége minimális, az 1 napos kontaktlencse a legbiztonságosabb kontaktlencse típus; A lencsék helyes és higiénikus használata betanítást és odafigyelést igényel. A lencsék helyes használata és folyamatos ápolása figyelmet igényel; Ezen kritériumok betartása esetén a szemfertőzés valószínűsége kismértékű; a lencsék helyes használata betanítást igényel.
Árak A terápiás lencsék beszerzése állandó kiadást jelent. A két lencse éves költsége nagyságrendileg azonos. Kontaktlencse árak itt.
Kizáró okok Folyamatban levő szaruhártya fertőzés; szaruhártya sérülés; súlyos szemszárazság; Szemészeti konzultáció során felmerült egyéb kizáró okok.

Gyakori kérdések a MiSight nappali kontaktlencséről

Olvassa el a válaszokat a MiSight nappali kontaktlencsével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre

A rövidlátás egyszerűen a MiSight nappali kontaktlencsével. A lencséket reggel kell felhelyezni, este pedig levenni. Mivel a napi lencséről van szó, így használatot követően a kontaktlencsét ki kell dobni.

A napi MiSight kontaktlencse megfelelő megoldás lehet miópiával küzdő gyermekek számára, akik nem szeretnének szemüveget hordani. MiSight kontaktlencsével korrigálható dioptriák: -0,75 és -10,00 dioptria között.

Amellett, hogy napközben nem korlátozza a gyermeket egy szemüvegkeret, az az előnye is megvan, hogy lassítja a rövidlátás romlását, így csökkenti annak valószínűségét, hogy a miópia fokozódásával további szemészeti problémák alakuljanak ki.