Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

MiSight napi kontaktlencse gyerekeknek tervezve

MiSIGHT LÁGY KONTAKTLENCSE: A RÖVIDLÁTÁS ROMLÁSA ELLEN GYERMEKEKNEK

Rövidlátó gyermeke látása folyamatosan romlik? A miópia, azaz rövidlátás a legtöbb esetben gyermekkorban kezdődik, mely általában fiatal felnőttkorig fokozódik, amikor a dioptriák stabilizálódnak, vagyis a szem változása megáll. A rövidlátás, a távoli tárgyak homályossága miatt, nem csak a mindennapokban korlátozó tényező a gyermekek számára, hanem komoly kockázatot is rejt a későbbiekben felmerülő szembetegségeket illetően, mint például zöldhályog vagy ideghártya leválás. A MiSight nappali lágy kontaktlencsék által nyújtott miópia kontroll célja a rövidlátás progressziójának csökkentése, így az ebből adódó szemészeti problémák kockázatának csökkentése. A MiSight lágy kontaktlencsék az éleslátás biztosítása mellett bizonyítottan lassítják a gyermekek rövidlátásának fokozódását1, ezáltal növelve a MiSight kontaktlencsét viselő gyermekek életminőségét. Az egy napos kontaktlencsék a legbiztonságosabb kontaktlencse típusok, melyek esetén a legalacsonyabb a szemfertőzés kockázata megfelelő viselés és a higiéniai szabályok betartása esetén2, így gyermeke életkorának megfelelően a legjobb megoldás lehet.

 

 

 

 • Korrigálja a rövidlátást, így szemüvegmentességet biztosít napközben1
 • Átlagosan 59%-kal lassítja a rövidlátás progresszióját gyermekeknél1 
 • Könnyen kezelhető, biztonságos kontaktlencse típus 1
 • Kutatásokkal alátámasztott magasfokú hatékonyság1
MiSight nappali kontaktlencse - Miópia kontroll - éleslátás egész nap

Forrás:
1 https://coopervision.com/contact-lenses/misight-1-day
2 Collier, R. (2012). Calculating risk in use of disposable contact lenses.

 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Hogyan működik a MiSight lágy kontaktlencse?

Biztonság, kényelem

A kizárólag látásjavító funkciót betöltő kontaktlencsék (és szemüvegek) az éleslátás elérése érdekében a szembe érkező fénysugarakat a retinán pontosan az éleslátás helyére fókuszálják, ebből azonban az következik, hogy a perifériás fénysugarak (peripheral light rays) a retina mögött találkoznak, ezt nevezzük széli fénytörési hibának. Ez utóbbi serkenti a szemgolyó növekedését és megnyúlását. A rövidlátást szabályozó MiSight lencse ezzel ellentétben a perifériás fénysugarakat a retina elé fókuszálja, melynek hatására a látás ugyanúgy éles marad, azonban ez a fajta perifériás optikai megoldás mérsékli a szemgolyó nyúlását, csökkenti a miópia progresszióját.

MiSight nappali kontaktlencse - Miópia kontroll - szemgolyó, perifériás fénysugarak, retina

A különböző miópia kontroll kontaktlencsék kialakításának módja eltérő lehet, azonban mindegyik lencsét úgy tervezték, hogy a gyermek éleslátásának optimalizálása mellett fokozott rövidlátás szabályzó hatást fejtsenek ki. A CooperVision MiSight 1 napos lágy kontaktlencséjének hatékonyságát több éves vizsgálat eredményei, illetve FDA jóváhagyás támasztja alá.

Bizonyítottan lassítja a miópia előrehaladását: CooperVision kutatás eredményei

A CooperVision ActivControl® technológiával ellátott MiSight 1 napos lágy kontaktlencsék nemcsak a rövidlátást korrigálják, hanem az első lágy kontaktlencsék, amelyek bizonyítottan lassítják a miópia progresszióját. A kontaktlencsék hatékonyságát a CooperVision saját, longitudinális kutatásának eredményeivel támasztja alá, mely kutatásban több mint 100, 8-12 éves mióp gyermek látásának változását figyelték meg az évek során a MiSight 1 napos nappali kontaktlencse viselésének hatására.

 • Korrigálja a rövidlátást és lassítja a rövidlátás progresszióját gyermekeknél (8-12 évesek a kezelés megkezdésekor) átlagosan 59%-kal, speciális ActivControl technológiát alkalmazva.
 • A kutatásban résztvevő 8-15 éves gyermekek közül, akik még soha nem viseltek kontaktlencsét 95-100% inkább a MiSight 1 napos kontaktlencsét viseli, mint a szemüvegét.
 • A 8 éves gyermekek már az első illesztés után magabiztosan tudták kezelni a kontaktlencséiket.
 • FDA jóváhagyással rendelkezik, ami biztosíték a kontaktlencse hatékonyságának és biztonságosságának alapos tesztelésére.1

MiSight nappali kontaktlencse - Miópia kontroll - CooperVision kutatás - dioptriaMiSight nappali kontaktlencse - Miópia kontroll - CooperVision kutatás - szemtengelyhossz

Kép magyarázata: A MiSight (miópia kontroll) és a hagyományos (Proclear) egy napos kontaktlencsékkel megadott maximális korrekció esetében, 3 éves követés során, 8-12 éves korosztályban a MiSight hatékonyan lassítja a dioptria növekedését, valamint a szemgolyó megnyúlását. Kép forrás: CooperVision

Bővebben a vonatkozó kutatásról!

1Forrás:
Premarket Approval (PMA) (fda.gov)

Mikor érdemes elkezdeni MiSight kontaktlencsét viselni?

A rövidlátást szabályozó lágy kontaktlencsék használata alapvetően a rövidlátás kialakulásától kezdve ajánlott. Mivel fiatalabb gyermekek esetén (6-10 éves korban) a rövidlátás jellemzően nagyobb mértékben fokozódik, így a MiSight kontaktlencsékkel akkor nyer legtöbbet a gyermek, ha mielőbb elkezdi viselni a nappali lencséket. Kutatások szerint a rövidlátást szabályozó lágy kontaktlencse biztonságosan viselhető akár már 7-8 éves korban is, azonban az alsó korhatár a szemészeti konzultáció alkalmával egyénileg kerül elbírálásra a gyermek ügyességének és kooperációjának függvényében. 

Mit érdemes még mérlegelni a rövidlátás szabályozás megkezdése előtt?

 • A gyermek képes kezelni a lágy kontaktlencsét, az alapvető higiéniai követelményeket képes betartani?
 • A gyermek életstílusával, tevékenységeivel összeegyeztethető-e a nappali kontaktlencse viselete? (élsportoló, vízi sportot végző gyermekek esetén az orthokeratológiai éjszakai kontaktlencse célszerűbb)
 • A miópia szabályozására szolgáló lágy kontaktlencsék esetében a teljes idejű viselet (melyet a szemészeti konzultáción határoznak meg pontosan) kiemelten fontos a legjobb eredmény elérése érdekében. Ez legalább napi 12 órás viselési időt jelent, heti 6-7 napon keresztül. Teljesíteni tudja-e állandó jelleggel ezt a gyermek?

Milyen dioptria értékek esetén alkalmazható rövidlátás szabályozó kontaktlencse?

A rövidlátást szabályozó kontaktlencsék mínusz dioptriával rendelkező gyermekek, tinédzserek számára jelentenek megoldást. Alacsony dioptria értéktől (-0,75) ajánljuk a MiSight lencséket, egészen -10,00 dioptriáig. Asztigmiát (cylinder dioptria) egyelőre nem tud kezelni a MiSight kontaktlencse, de kis (0,50 körüli) cylinder érték esetén érdemes lehet használni, mert bár a látás nem lesz tűéles, de a miópia progresszióját ugyanúgy lassítja.

Egyre több gyermeket érint a rövidlátás problémája

A rövidlátás által érintett emberek száma világszerte növekszik. Előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének 50%-t érinti majd ez a probléma, mely megközelítőleg 5 milliárd főt jelent.  A jelenlegi aggasztó helyzet részben a megváltozott életmód következménye: a gyermekek kevesebb időt töltenek a szabadban, és hosszabb ideig fókuszálnak közeli tárgyakra, például különböző digitális eszközök képernyőjére nem megfelelő fényviszonyok között.

Tudta?  Gyermekeknél a rövidlátás kialakulásának valószínűsége jelentősen növekszik, ha mindkét szülő rövidlátó. A környezeti faktoroknak (szabadban töltött idő hiánya) azonban nagyobb hatása van a rövidlátás romlásában, mint a genetikai tényezőknek.

Fontos tudni, hogy gyermekek esetében előfordulhat, hogy a miópia progressziót lassító kontaktlencse viselése mellett a látás nem tökéletes. Ha a rövidlátás progresszió lassítása működik, akkor a kontaktlencse további viselése javasolt, hiszen a közepes és nagyfokú miópia okozta későbbi szembetegségek megelőzése olyan előny, amiért érdemes vállalni, hogy a látás átmenetileg csak elfogadható, de nem tökéletes.

A megfelelő kontaktlencse kiválasztásának menete gyermekek esetében
 1. Alkalmassági vizsgálat a Budai Szemészeti Központ gyermekszemészetén
 2. Az egyedi igények szerint megrendelt kontaktlencsét a gyermek Budai Szemészeti Központban megtanulja biztonságosan kivenni és behelyezni.
 3. A MiSight kontaktlencsék 30db-os kiszerelésű napi lencsék, melyet használat után ki kell dobni. Kontaktlencse viselés mellett a gyermekek részére fél évente javasolt szemészeti vizsgálat.

Hányszor kell vizsgálatra mennem MiSight kontaktlencse használat esetén?

A következő alkalmakkor kell megjelennie a Budai Szemészeti Központban
 1. Alkalmassági vizsgálat (1,5 óra)
 2. Kontaktlencse illesztése, használat elsajátítása (1 óra)
 3. Fél éves vizsgálat (15-20 perc)
 4. Éves vizsgálat (1 óra)

Mennyibe kerül a MiSight éjszakai kontaktlencse?

A MiSight kontaktlencsével kapcsolatos költségeket az Árlista menüpontban találja.*

* A kontaktlencse árát a lencse megrendeléséhez ki kell fizetni.

MiSight nappali kontaktlencse vagy Ortho-K éjszakai kontaktlencse - Mi a különbség?

 

MiSight nappali kontaktlencse Ortho-K éjszakai kontaktlencse
Látásjavítás technológiája A CooperVision MiSight nappali lágy kontaktlencse a rövidlátás korrigálása mellett csökkenti a miópia progresszióját azáltal, hogy a kontaktlencse felépítésének köszönhetően a perifériás fénysugarakat a retina előtt fókuszálja, így lassítva a rövidlátás fokozódását. A Paragon orthokeratológiai éjszakai kontaktlencsét alváskor szükséges viselni. Ez a terápiás, személyre szabott kontaktlencse gyengéd nyomást gyakorol a szemre, mellyel korrigálja a szaruhártya görbületét, így a szaruhártya képes lesz ismét megfelelően fókuszálni a fényt a retinára, ezzel korrigálva a rövidlátást. Emellett a miópia progresszióját is csökkenti gyermekek esetén.
Alkalmazás módja Nappali viselésre alkalmas lágy kontaktlencse, melyet ébredés után kell felhelyezni a szemekre és lefekvéskor kell eltávolítani és kidobni a kontaktlencsét. Az éleslátás fenntartásához minden éjszaka, alváshoz szükséges hordani. Lefekvés előtt kell felhelyezni a szemekre és ébredés után eltávolítani. 
Kezelhető dioptriák Rövidlátók számára min. -0,75; max. -10,00 dioptria; jelenleg asztigmiát nem tud kezelni a lencse Rövidlátók számára – 6,00 alap dioptria értékig, illetve enyhe asztigmiában (-1,75 dioptriáig)
Páciensek életkora Gyermekek, tinédzserek számára ajánlott; Alsó korhatár: 6-8 éves kor

Felső korhatár: nincs, de 16-18 éves kor felett elkezdve kevésbé hatékony a miópia progresszió

18 éven aluliak és felnőttek számára is elérhető; Alsó korhatár: 8 év

Felső korhatár: nincs

Páciensek életvietele Olyan pácienseknek ajánljuk, akiknek mindennapi tevékenységei, hobbijai kapcsán kivitelezhető nappali kontaktlencse viselése egész nap. Elsősorban aktív életmódot folytatóknak, sportolóknak ajánljuk, illetve akiket akadályozna a szemüveg és a nappali kontaktlencse a mindennapokban.
Biztonságosság és higiénia Az alapvető higiéniai és használati utasításokat betartva a szemfertőzés valószínűsége minimális, az 1 napos kontaktlencse a legbiztonságosabb kontaktlencse típus; A lencsék helyes és higiénikus használata betanítást és odafigyelést igényel. A lencsék helyes használata és folyamatos ápolása figyelmet igényel; Ezen kritériumok betartása esetén a szemfertőzés valószínűsége kismértékű; a lencsék helyes használata betanítást igényel.
Árak A terápiás lencsék beszerzése állandó kiadást jelent. A két lencse éves költsége nagyságrendileg azonos. Kontaktlencse árak itt.
Kizáró okok Folyamatban levő szaruhártya fertőzés; szaruhártya sérülés; súlyos szemszárazság; Szemészeti konzultáció során felmerült egyéb kizáró okok.
Olvassa el a válaszokat a MiSight nappali kontaktlencsével kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre:
Hogyan működik a MiSight nappali kontaktlencse?

A rövidlátás egyszerűen a MiSight nappali kontaktlencsével. A lencséket reggel kell felhelyezni, este pedig levenni. Mivel a napi lencséről van szó, így használatot követően a kontaktlencsét ki kell dobni.

Kinek ajánlott az MiSight 1 napos kontaktlencse?
A napi MiSight kontaktlencse megfelelő megoldás lehet miópiával küzdő gyermekek számára, akik nem szeretnének szemüveget hordani. MiSight kontaktlencsével korrigálható dioptriák: -0,75 és -10,00 dioptria között.
Gyermekek számára miért lehet különösen előnyös a MiSight kontaktlencse?
Amellett, hogy napközben nem korlátozza a gyermeket egy szemüvegkeret, az az előnye is megvan, hogy lassítja a rövidlátás romlását, így csökkenti annak valószínűségét, hogy a miópia fokozódásával további szemészeti problémák alakuljanak ki.
Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!