Öt eset, amikor mindenképp szemészhez kell fordulni

2019. 03. 21.

Általában akkor foglalkozunk a szemünkkel, ha nem látunk élesen, vagy érezzük, hogy le kell cserélni a használatban levő szemüveget. A rendszeres szemvizsgálat sokaknál kimerül az optikában végzett ellenőrzésen, pedig akkor jellemzően csak a látásélességet vizsgálja az optikus vagy optometrista. Dr. Tóth Emília szemész szakorvos és Csordás Barbara diplomás optometrista szerint ajánlott a rendszeres szemészeti vizsgálatot is beiktatni, mivel anélkül több olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve marad, ami időben felfedezve orvosolható lenne.

Szemszárazság, szemvörösség

A probléma létrejöttében több tényező is szerepet játszhat: elsősorban a könny nem megfelelő mennyisége vagy összetétele okozza, illetve a kontaktlencse viseléssel is összefüggésben állhat. „Habár a mai, legújabb fejlesztésű kontaktlencsék magas oxigénáteresztő-képességűek, magas víztartalmúak, mégis idegentestként viselkednek a szaruhártyán, irritációt okozhatnak – különösen hosszú évekig tartó lencseviselés során – elsősorban nem az alkalmi lencseviselők számára jelentenek veszélyt” – mondja a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Lézeres szemműtét | szemfáradság monitor előtt

Szemszárazságot okozhat a monitor előtti munkavégzés, hisz ekkor az ember nem pislog eleget, így nem frissül a könnyfilm minden pislogásnál. „A szemhéjszélen elhelyezkedő mirigyek feladata, hogy lipidet (olajat) termeljenek, amely megakadályozza a könny túl gyors párolgását” – teszi hozzá. Ugyanígy károsak a nem megfelelő környezeti tényezők, mint a huzatos vagy klimatizált helyiségben, illetve az extrém poros környezetben történő munkavégzés.

Előfordulhat, hogy már erős fájdalomérzet is jelentkezhet a száraz szem miatt: nehezére esik nyitva tartani a szemét, fokozott fényérzékenység, fénykerülés, szúró-égő fájdalom, “mintha lenne benne valami”- érzés, ezeket a műkönny orvosolhatja. Éjszakára javasolt gélesebb, viszkózusabb állagú műkönny. (A felerősödő tünetek szemhéjszéli gyulladásra, blepharitisre is utalhatnak. Ha probléma intenzív műkönnyezés hatására sem enyhül, érdemes szemész szakorvost felkeresni.)

Magas vérnyomás

Vérnyomásproblémák, gyakori fejfájás esetén feltétlenül fel kell keresni a szemészetet. „Sok esetben a szemvizsgálat alkalmával derül fény először a magas vérnyomás fennállására, mert a szemfenéki érrendszeren mutatható ki először az elváltozás – nagyon fontos a korai diagnózis. Ha nincs kezelve, az ideghártya fő ere is elzáródhat; vagy új, kóros erek is képződhetnek, ez pedig vaksághoz is vezethet. Legfontosabb lépés a korai diagnózis, felismerés, illetve a kezelés elkezdése, a magas vérnyomással kezdve” – figyelmeztetnek a Budai Szemészeti Központ szakemberei.

Látáspanaszok inkább már előrehaladott állapotban tapasztalhatóak: korai szakaszban inkább csak általános panaszok, mint a szédülés, fejfájás. A panaszoktól függetlenül érdemes évente kontrollra menni, indokolt esetben ennél is gyakrabban ajánlott az ellenőrzés.

Cukorbetegség

A diabétesz gyakori szövődményei a szemfenék ereinek elváltozásai, kóros érburjánzással, ischaemiás (oxigénhiányos) területekkel, bevérzésekkel, oedemával (vizenyővel).

A kezdeti elváltozások nem okoznak érzékelhető panaszokat, így előfordulhat, hogy a beteg csak akkor jut el a szakorvoshoz, amikor a folyamat visszafordíthatatlan. Ezért cukorbetegeknek évente kötelező a pupillatágításos szemfenékvizsgálat.

Zöldhályog

Ha valakinek nincsenek szemészeti panaszai, nem hord szemüveget, de a családjában előfordulnak szemproblémák, annak harminc éves kor felett érdemes évente egyszer részt vennie szemészeti szűrővizsgálaton. A zöldhályog-szűrés szintén olyan vizsgálat, amire negyven éves kor felett mindenkinek ajánlott elmenni.

A zöldhályog gyakran családi halmozódást mutathat (ha valakinél diagnosztizálták a családban, akkor félő, hogy öröklődik. Elengedhetetlen a szemnyomás ellenőrzése minimum évente, mivel általában emelkedett szemnyomással jár (szemen belül mintha feszülne, fájdalmas, feszítő érzés lehet). „A korai kezelés fontosságára mindig fel kell hívni a figyelmet. A tapasztalat szerint sokan félnek tőle, de ha időben felismerik, akkor szemnyomás-csökkentő szemcseppekkel remekül kordában tartható a folyamat. A látótér vizsgálat alapvető fontosságú a betegség progressziójának megítélésben. Olyan pontszerű látótér – kieséseket is detektál, amit a páciens még nem vesz észre.” – hívja fel a figyelmet Dr. Tóth Emília

Ha nincs semmi panasz

„Ha már panaszos a páciens, akkor mindenképpen találkozunk vele a rendelőben. Sokan nem is tudják, hogy a gyakori (migrénes) fejfájásuk hátterében is állhat korrigálatlan fénytörési hiba. A megfelelő korrekció használata után a panaszok is elmúlnak. Ha nincs panasz, akkor is érdemes évente ellenőriztetni. Számos betegség kiszűrhető, és ha időben megkezdik a terápiát, akkor nagyon nagy eséllyel megakadályozható a további progresszió: például cukorbetegség esetén (fontos: szemfenék vizsgálat), de ilyen a zöldhályog és szürkehályog kiszűrése is. A szürkehályog kezdetben nem okoz panaszt, ekkor a rendszeres kontrollon kívül nincs más teendő. Ha már zavarja a látást, akkor az orvos javasolja a műtéti beavatkozást, ami hosszú távú megoldást nyújt” – hangsúlyozza a szemész szakorvos.

Forrás: Budai Szemészeti Központ
A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.
A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!