Szemész vagy plasztikai sebész végezze a szemhéjkorrekciót?

2022. 05. 30.

A megereszkedett, esetleg lógó szemhéjbőr nemcsak azért kellemetlen, mert befolyásolhatja, akár megváltoztathatja a megjelenésünket, hanem számtalan esetben akár a látást is zavarhatja. Annak ellenére, hogy különböző tippek, trükkök léteznek a szépséghiba korrigálására, tartós megoldás csak plasztikai beavatkozással érhető el. De kihez érdemes fordulnunk, ha a szemhéjunkat műtéti úton szeretnénk helyreállítattni? Szemészre vagy plasztikai sebészre bízzuk ezt a beavatkozást?

Foglaljon időpontot

Szeretne bejelentkezni szemhéjkorrekciós beavatkozásra?

 

A hibás szemhéjállás ronthatja a látást és irritálhatja a szemet 

A szemhéj befordulása (entropium) és kifordulása (ectropium), illetve a megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis) korral jelenhet meg. Amikor a szemhéj elveszti rugalmasságát kifelé, vagy befelé fordulhat, ami egyrészt szemészeti panaszokat generálhat, másrészt esztétikai problémát is okoz. Az alsó szemhéj megereszkedése esetén a szaruhártya addig fedett felszíne szabaddá válhat, amely alkalmanként súlyos szemszárazságot, más esetben pedig túlzott könnyezést eredményezhet. Abban az esetben, ha a hibás szemhéjállás korrigálása nem valósul meg, az hosszútávon a szemhéjszéli szövet átalakuláshoz, illetve gyulladáshoz vezethet. A szemhéj kötőszöveti rostjainak elgyengülése a szemhéj befelé billenését eredményezik, ebből adódóan a pillaszőrök érintik, súrolják a szaruhártyát, hámsérülést, gyulladást vagy akár fekélyt okozva. 

„Kezelés hiányában mindkét probléma látás- és szemkárosodáshoz vezethet, melynek bekövetkezése esetén a sebészeti beavatkozás általában nem elkerülhető” – magyarázza Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. f izon

Blepharoplasztika – a szemhéj felesleges bőrének eltávolítására

A szemhéjbőr igen vékony és idővel megereszkedésre is hajlamos. Ha a felső szemhéj bőre ereszkedik meg, az ronthatja a látóterünket. Az alsó szemhéj bőrének meglazulásának pedig a táskás szem a következménye. A felesleges, lógó bőrréteg eltávolításának nem pusztán esztétikai okai lehetnek, a kimetszés orvosilag is indokolt abban az esetben, ha a látást zavarja, például, ha a bőr ráborul a szempillákra.

A szükséges műtétet blepharoplasztikának hívják, de köznyelvben általában szemhéjplasztikaként ismert. Amikor a műtétet fontolgatjuk, valószínűleg az jut eszünkbe, hogy általános plasztikai sebészt keresünk fel. Azonban mielőtt orvost választanánk, mindenképp érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy a szemhéjplasztika műtét nemcsak a szemhéjakat érinti. Magában foglalhatja a szemet körülvevő számos finomszövetet, melyek a korral megereszkednek, öregszenek. Abban az esetben, ha bármilyen szemészeti probléma is fennállhat, akkor a műtétet érdemes szemészorvossal végeztetni, ugyanis ő teljeskörű szakértelemmel rendelkezik a szem- és szemkörnyék kényes szöveteiről, illetve a könnyutak biztosításáról. A plasztikai sebész által végzett szemhéjplasztika és a szemész szakorvos által végzett szemhéjkorrekció közötti legfontosabb különbség, melyet a döntésnél mindenképp érdemes mérlegelni az az, hogy a szemhéjplasztika műtét során az esztétika kérdése áll elsősorban a fókuszban, míg a szemhéjkorrekciós  műtét mindenekelőtt a látásra gyakorolt negatív hatás csökkentése érdekében alkalmazott beavatkozás.

„A megereszkedett bőr sebészeti beavatkozással szüntethető meg, helyi érzéstelenítés alkalmazásával. Az operáció bármelyik évszakban elvégezhető, de a műtött területet szükséges védeni  az UV fénytől” – mondja Dr. Lendvai Zsanett. 

A felső szemhéj hibás állását nem csak bőrfelesleg, hanem a szemhéjemelő izom hibás állása is okozhatja. A ptosis vagy szemhéjcsüngés műtéti korrekciója is lehetséges látható gyógyulási heg nélkül.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10385281/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33555688/

A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz a cikk tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.