Szemész vagy plasztikai sebész végezze a szemhéjkorrekciót/szemhéjplasztikát?

2022. 05. 30.

A megereszkedett, esetleg lógó szemhéjbőr nemcsak azért kellemetlen, mert befolyásolhatja, akár megváltoztathatja a megjelenésünket, hanem számtalan esetben akár a látást is zavarhatja. Annak ellenére, hogy különböző tippek, trükkök léteznek a szépséghiba korrigálására, tartós megoldás csak plasztikai beavatkozással érhető el. De kihez érdemes fordulnunk, ha a szemhéjunkat műtéti úton szeretnénk helyreállíttatni? Szemészre vagy plasztikai sebészre bízzuk ezt a beavatkozást, melyre a köznyelvben gyakran utalnak szemhéjplasztikaként?

Foglaljon időpontot

Szeretne bejelentkezni szemhéjkorrekciós beavatkozásra?

 

A hibás szemhéjállás ronthatja a látást és irritálhatja a szemet 

A szemhéj befordulása (entropium) és kifordulása (ectropium), illetve a megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis) korral jelenhet meg. Amikor a szemhéj elveszti rugalmasságát kifelé, vagy befelé fordulhat, ami egyrészt szemészeti panaszokat generálhat, másrészt esztétikai problémát is okoz. Az alsó szemhéj megereszkedése esetén a szaruhártya addig fedett felszíne szabaddá válhat, amely alkalmanként súlyos szemszárazságot, más esetben pedig túlzott könnyezést eredményezhet. Abban az esetben, ha a hibás szemhéjállás korrigálása nem valósul meg, az hosszútávon a szemhéjszéli szövet átalakuláshoz, illetve gyulladáshoz vezethet. A szemhéj kötőszöveti rostjainak elgyengülése a szemhéj befelé billenését eredményezik, ebből adódóan a pillaszőrök érintik, súrolják a szaruhártyát, hámsérülést, gyulladást vagy akár fekélyt okozva. 

„Kezelés hiányában mindkét probléma látás- és szemkárosodáshoz vezethet, melynek bekövetkezése esetén a sebészeti beavatkozás általában nem elkerülhető” – magyarázza Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. 

Szembetegségek - szemhéjplasztika -szemproblémák - lézere sezmműtét - kötőhártya gyulladás - keratoconus - szürkehályog műtét - ptosis - dermatochalasis

Blepharoplasztika – a szemhéj felesleges bőrének eltávolítására

A szemhéjbőr igen vékony és idővel megereszkedésre is hajlamos. Ha a felső szemhéj bőre ereszkedik meg, az ronthatja a látóterünket. Az alsó szemhéj bőrének meglazulásának pedig a táskás szem a következménye. A felesleges, lógó bőrréteg eltávolításának nem pusztán esztétikai okai lehetnek, a kimetszés orvosilag is indokolt abban az esetben, ha a látást zavarja, például, ha a bőr ráborul a szempillákra.

A szükséges műtétet blepharoplasztikának hívják, de köznyelvben általában szemhéjplasztikaként ismert. Amikor a műtétet fontolgatjuk, valószínűleg az jut eszünkbe, hogy általános plasztikai sebészt keresünk fel. Azonban mielőtt orvost választanánk, mindenképp érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy a szemhéjplasztika műtét nemcsak a szemhéjakat érinti. Magában foglalhatja a szemet körülvevő számos finomszövetet, melyek a korral megereszkednek, öregszenek. Abban az esetben, ha bármilyen szemészeti probléma is fennállhat, akkor a műtétet érdemes szemészorvossal végeztetni, ugyanis ő teljeskörű szakértelemmel rendelkezik a szem- és szemkörnyék kényes szöveteiről, illetve a könnyutak biztosításáról. A plasztikai sebész által végzett szemhéjplasztika és a szemész szakorvos által végzett szemhéjkorrekció közötti legfontosabb különbség, melyet a döntésnél mindenképp érdemes mérlegelni az az, hogy a szemhéjplasztika műtét során az esztétika kérdése áll elsősorban a fókuszban, míg a szemhéjkorrekciós  műtét mindenekelőtt a látásra gyakorolt negatív hatás csökkentése érdekében alkalmazott beavatkozás.

„A megereszkedett bőr sebészeti beavatkozással szüntethető meg, helyi érzéstelenítés alkalmazásával. Az operáció (szemhéjplasztika, szemhéjkorrekció) bármelyik évszakban elvégezhető, de a műtött területet szükséges védeni  az UV fénytől. A laza szemhéjbőr eltávolítása után 2-3 hónappal várható a végleges eredmény” – mondja Dr. Antus Zsuzsanna, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa és plasztikai sebésze. 

A felső szemhéj hibás állását nem csak bőrfelesleg, hanem a szemhéjemelő izom hibás állása is okozhatja. A ptosis vagy szemhéjcsüngés műtéti korrekciója is lehetséges látható gyógyulási heg nélkül. A beavatkozást Dr. Antus Zsuzsanna végzi egy Angliában tanult új eljárással.

Ptosis műtét - szemhéjcsüngés, szemhéj műtétek - szemhéjplasztika - plasztikai sebész által végzett szemészeti műtét

Milyen vizsgálat előzi meg a szemhéjműtéteket?

Sebészünk egy komplex szemészeti vizsgálat alkalmával tekinti át a szem és a szem körüli bőr állapotát. A vizsgálatnak egy személyreszabott konzultáció is a része, mely során az orvos elmagyarázza a javasolt eljárás menetét, ismerteti hogy hogy kell felkészülni egy szemhéjplasztikára, szemhéjkorrekcióra, és  arról is tájékoztat, mire lehet számítani a műtét után. Felmerülő kérdéseit is alkalma lesz feltenni a szakorvosnak. Elképzelhető, hogy a sebész a szemhéjplasztika előtt vérképet és EKG-t is fog kérni.

Biztonságosak a szemhéjműtétek?

Megnyugodhat, a szemhéj környéki bőrön végzett beavatkozások, – ide értve a szemhéjplasztikát is – teljes mértékben biztonságos eljárásnak számítanak. Műtét közbeni és műtét utáni szövődmények kialakulása minimális. A műtét előtti alapos szemészeti vizsgálatra és az esteleges labor és EKG elvégzésére is azért van szüksége, hogy a kockázatra hajlamosító tényezőket kiszűrje a sebész és a fennálló kockázati lehetőségek ismeretében tudjon dönteni a páciens a beavatkozásról. Szemhéjon végzett operációt követően mindig számítunk duzzanatra, véraláfutásra, fokozott könnyezésre és fényérzékenységre, esetleg homályos látásra. Ezek a tünetek azonban átmenetiek és néhány nap/hét után elmúlnak. A szemhéj hibás állásának korrekciója és a szemhéjplasztika tehát biztonságos eljárások, melyek pusztán átmeneti kellemetlenséggel járnak a páciens számára.

Marad-e látható heg a szemhéjműtétek után?

Közvetlenül a szemhéjbőrt érintő műtétet követően (így a szemhéjplasztika után is) hegek alakulnak ki a beavatkozás nyomán. (Kivételt képez ez alól a ptosis műtét, mely látható gyógyulási heg nélkül végezhető.)  A kezelést követő regenerációs időszakban javasolt követni a sebész tanácsait (fényvédő krémek, hegkezelő szerek), így érhető el, hogy a hegek minél inkább elhalványuljanak és a gyógyulási idő végére szinte láthatatlanná váljanak.

Szemhéjműtéteket végző szakorvosaink Budapesten:  Dr. Antus ZsuzsannaDr. Barcsay-Veres AmarillaDr. Gaál ZsuzsannaDr. Lendvai ZsanettDr. Volek Éva

Szemhéjműtéteket végző szakorvosaink Debrecenben: Dr. Úr László

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10385281/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33555688/

A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz, a szemhéjplasztikáról vagy a cikk egyéb tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.