Szemész vagy plasztikai sebész végezze a szemhéjkorrekciót / szemhéjplasztikát?

2022. 05. 30.

A megereszkedett, esetleg lógó szemhéjbőr nemcsak azért kellemetlen, mert befolyásolhatja, akár megváltoztathatja a megjelenésünket, hanem számtalan esetben akár a látást is zavarhatja. Annak ellenére, hogy különböző tippek, trükkök léteznek a szépséghiba korrigálására, tartós megoldás csak plasztikai beavatkozással érhető el. De kihez érdemes fordulnunk, ha a szemhéjunkat műtéti úton szeretnénk helyreállíttatni? Szemészre vagy plasztikai sebészre bízzuk ezt a beavatkozást, melyre a köznyelvben gyakran utalnak szemhéjplasztikaként?

Foglaljon időpontot

Szeretne bejelentkezni szemhéjkorrekciós beavatkozásra?

 

A hibás szemhéjállás ronthatja a látást és irritálhatja a szemet 

A szemhéj befordulása (entropium) és kifordulása (ectropium), illetve a megereszkedett szemhéjbőr (dermatochalasis) korral jelenhet meg. Amikor a szemhéj elveszti rugalmasságát kifelé, vagy befelé fordulhat, ami egyrészt szemészeti panaszokat generálhat, másrészt esztétikai problémát is okoz. Az alsó szemhéj megereszkedése esetén a szaruhártya addig fedett felszíne szabaddá válhat, amely alkalmanként súlyos szemszárazságot, más esetben pedig túlzott könnyezést eredményezhet. Abban az esetben, ha a hibás szemhéjállás korrigálása nem valósul meg, az hosszútávon a szemhéjszéli szövet átalakuláshoz, illetve gyulladáshoz vezethet. A szemhéj kötőszöveti rostjainak elgyengülése a szemhéj befelé billenését eredményezik, ebből adódóan a pillaszőrök érintik, súrolják a szaruhártyát, hámsérülést, gyulladást vagy akár fekélyt okozva. 

„Kezelés hiányában mindkét probléma látás- és szemkárosodáshoz vezethet, melynek bekövetkezése esetén a sebészeti beavatkozás általában nem elkerülhető” – magyarázza Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. 

Szembetegségek - szemhéjplasztika -szemproblémák - lézere sezmműtét - kötőhártya gyulladás - keratoconus - szürkehályog műtét - ptosis - dermatochalasis

Blepharoplasztika – a szemhéj felesleges bőrének eltávolítására

A szemhéjbőr igen vékony és idővel megereszkedésre is hajlamos. Ha a felső szemhéj bőre ereszkedik meg, az ronthatja a látóterünket. Az alsó szemhéj bőrének meglazulásának pedig a táskás szem a következménye. A felesleges, lógó bőrréteg eltávolításának nem pusztán esztétikai okai lehetnek, a kimetszés orvosilag is indokolt abban az esetben, ha a látást zavarja, például, ha a bőr ráborul a szempillákra.

A szükséges műtétet blepharoplasztikának hívják, de köznyelvben általában szemhéjplasztikaként ismert. Amikor a műtétet fontolgatjuk, valószínűleg az jut eszünkbe, hogy általános plasztikai sebészt keresünk fel. Azonban mielőtt orvost választanánk, mindenképp érdemes azon is elgondolkodnunk, hogy a szemhéjplasztika műtét nemcsak a szemhéjakat érinti. Magában foglalhatja a szemet körülvevő számos finomszövetet, melyek a korral megereszkednek, öregszenek. Abban az esetben, ha bármilyen szemészeti probléma is fennállhat, akkor a műtétet érdemes szemészorvossal végeztetni, ugyanis ő teljeskörű szakértelemmel rendelkezik a szem- és szemkörnyék kényes szöveteiről, illetve a könnyutak biztosításáról. A plasztikai sebész által végzett szemhéjplasztika és a szemész szakorvos által végzett szemhéjkorrekció közötti legfontosabb különbség, melyet a döntésnél mindenképp érdemes mérlegelni az az, hogy a szemhéjplasztika műtét során az esztétika kérdése áll elsősorban a fókuszban, míg a szemhéjkorrekciós  műtét mindenekelőtt a látásra gyakorolt negatív hatás csökkentése érdekében alkalmazott beavatkozás.

„A megereszkedett bőr sebészeti beavatkozással szüntethető meg, helyi érzéstelenítés alkalmazásával. Az operáció (szemhéjplasztika, szemhéjkorrekció) bármelyik évszakban elvégezhető, de a műtött területet szükséges védeni  az UV fénytől. A laza szemhéjbőr eltávolítása után 2-3 hónappal várható a végleges eredmény” – mondja Dr. Antus Zsuzsanna, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa és plasztikai sebésze. 

A felső szemhéj hibás állását nem csak bőrfelesleg, hanem a szemhéjemelő izom hibás állása is okozhatja. A ptosis vagy szemhéjcsüngés műtéti korrekciója is lehetséges látható gyógyulási heg nélkül. A beavatkozást Dr. Antus Zsuzsanna végzi egy Angliában tanult új eljárással.

Ptosis műtét - szemhéjcsüngés, szemhéj műtétek - szemhéjplasztika - plasztikai sebész által végzett szemészeti műtét

Miért érdemes szemészeti végzettséggel rendelkező sebészt felkeresni a szemhéjműtét (szemhéjplasztika) kapcsán?

Egy szemészetben jártas sebész az esztétikum mellett figyelembe veszi a szem és a látás egészségét és biztonságát. A szemkörnyéki bőrre, csontokra és zsírszövetekre egységként tekintve mérlegeli a szemhéjplasztikai megoldásokat. Azt is megfelelően tudja értékelni, hogy bizonyos szembetegség esetén milyen beavatkozás az optimális választás. Azt is azonosítani tudja, ha az esztétikai probléma hátterében nem a természetes öregedési folyamat, hanem valamilyen szemészeti probléma áll (pl., tumor, izombetegség, stb.). Szemkörnyéki korrekciós beavatkozásokat végző szemészeink a Budai Szemészeti Központ 20+ fős szemész orvos csapatával tud konzultálni a kezelések sorrendjéről és a páciens számára legkedvezőbb műtéti technikáról, ha a szemhéjműtét mellett egyéb szemészeti beavatkozásra van szükség (pl. szürkehályog műtét). Dr. Antus Zsuzsanna pedig bőrfelesleg és ptózis egyidejű jelenléte esetén egy műtét alkalmával kombinált megoldást tud mindekét problémára nyújtani.

Milyen vizsgálat előzi meg a szemhéjműtéteket?

Sebészünk egy komplex szemészeti vizsgálat alkalmával tekinti át a szem és a szem körüli bőr állapotát. A vizsgálatnak egy személyreszabott konzultáció is a része, mely során az orvos elmagyarázza a javasolt eljárás menetét, ismerteti hogy hogy kell felkészülni egy szemhéjplasztikára, szemhéjkorrekcióra, és  arról is tájékoztat, mire lehet számítani a műtét után. Felmerülő kérdéseit is alkalma lesz feltenni a szakorvosnak. Elképzelhető, hogy a sebész a szemhéjplasztika előtt vérképet és EKG-t is fog kérni.

Biztonságosak a szemhéjműtétek?

Megnyugodhat, a szemhéj környéki bőrön végzett beavatkozások, – ide értve a szemhéjplasztikát is – teljes mértékben biztonságos eljárásnak számítanak. Műtét közbeni és műtét utáni szövődmények kialakulása minimális. A műtét előtti alapos szemészeti vizsgálatra és az esteleges labor és EKG elvégzésére is azért van szüksége, hogy a kockázatra hajlamosító tényezőket kiszűrje a sebész és a fennálló kockázati lehetőségek ismeretében tudjon dönteni a páciens a beavatkozásról. Szemhéjon végzett operációt követően mindig számítunk duzzanatra, véraláfutásra, fokozott könnyezésre és fényérzékenységre, esetleg homályos látásra. Ezek a tünetek azonban átmenetiek és néhány nap/hét után elmúlnak. A szemhéj hibás állásának korrekciója és a szemhéjplasztika tehát biztonságos eljárások, melyek pusztán átmeneti kellemetlenséggel járnak a páciens számára.

Marad-e látható heg a szemhéjműtétek után?

Közvetlenül a szemhéjbőrt érintő műtétet követően (így a szemhéjplasztika után is) hegek alakulnak ki a beavatkozás nyomán. (Kivételt képez ez alól a ptosis műtét, mely látható gyógyulási heg nélkül végezhető.)  A kezelést követő regenerációs időszakban javasolt követni a sebész tanácsait (fényvédő krémek, hegkezelő szerek), így érhető el, hogy a hegek minél inkább elhalványuljanak és a gyógyulási idő végére szinte láthatatlanná váljanak.

Szemhéjműtéteket végző szakorvosaink Budapesten:  Dr. Antus ZsuzsannaDr. Barcsay-Veres AmarillaDr. Gaál ZsuzsannaDr. Lendvai ZsanettDr. Volek Éva

Szemhéjműtéteket végző szakorvosaink Debrecenben: Dr. Úr László

Hogy válasszam ki azt orvosom a szemhéjkörnyéki műtéthez / szemhéjplasztikához?

A páciens számára fontos, hogy komfortosan és biztonságba érezze magát azzal, aki a műtétet végzi. Nem tanácsos egy sebészt kizárólag azért választani, mert jól szerkesztett Instagram-oldala van. Érdemes referenciát kérni ismerősöktől és interneten is utána olvasni az orvos szakmai életútjának, a róla található páciens véleményeknek.  A személyes konzultáció alkalmával pedig győződjön meg róla, hogy az adott szemsebész meghallgatja és megérti a problémáját és érthetően el tudja magyarázni a tervezett műtéttől várható reális eredményt. Fontos, hogy egy szemhéjplasztika esetén a páciens elvárásai reálisak legyenek. Az a jó sebész, aki őszintén elmondja mi kivitelezhető esztétikusan az adott páciens szövet állományát és egyéni anatómiai adottságait figyelembe véve. Az is fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon a műtét utáni otthoni teendőkről, a regeneráció menetéről, hogy megfelelően fel tudjon készülni a beavatkozásra és a gyógyulás során mindent megtehessen a lehető legszebb eredmény érdekében.

Szemhéjkorrekció, szemhéjplasztika, ptosis műtét árak

A szemhéjkörnyéki műtéti beavatkozásokra vonatkozó árakat az árlistában találja.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10385281/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33555688/

A cikk szerzője a Budai Szemészeti Központ orvosa, ha kérdése van a szerzőhöz, a szemhéjplasztikáról vagy a cikk egyéb tartalmával kapcsolatban, akkor a Kapcsolat menüpontban megadott e-mail elérhetőségen írhat neki.