Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Pinguecula - Pterygium (kúszóhályog) - nagyobb méretű szemhéj elváltozás - árpa - xanthelasma - kisműtétek Kisműtétek a Budai Szemészeti Központban

 Ptosis (szemhéjcsüngés)

műtéti korrekciója

Mi az a ptosis?

A szemhéjcsüngés kifejezés hallatán kétféle dologra is gondolhatunk. Amikor csak a szemhéj bőre ereszkedik meg, dermatochalasisról beszélünk. Amikor a szemhéjemelő izom vagy annak beidegzése érintett, a szemhéj a normálisnál alacsonyabb pozícióban helyezkedik el. Ilyenkor részben vagy akár teljesen is takarhatja a pupillát, korlátozhatja a látást.

A ptosis lehet veleszületett, de később is kialakulhat az élet folyamán. Egészséges személyeknél a felső szemhéj 1-2 mm-rel fedi a szaruhártya felső szélét. Ha a felső szemhéj ennél lejjebb helyezkedik el, akkor ptosisról (szemhéjcsüngés) beszélünk.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

A ptosis kialakulása

Veleszületett ptosis

A veleszületett szemhéjcsüngés vagy már születéskor látható, vagy az első életév folyamán jelenik meg. Ennek leggyakoribb oka a szemhéjemelő izom alulfejlettsége.

Veleszületett szemhéjcsüngés esetén kiemelten fontos a korán elvégzett gyermekszemészeti vizsgálat, hiszen a felső szemhéj eltakarhatja a látótengelyt, amely a gyakran társuló fénytörési hibákkal együtt tompalátáshoz vezethet. A tompalátás hatékonyan csak kisgyermekkorban kezelhető.

Szerzett ptosis

A szerzett ptosis leggyakrabban korral járó elváltozás, de hosszú évekig tartó kontaktlencse viselés vagy baleset hatására is kialakulhat.

Ritkábban idegrendszeri vagy genetikai eltérés is okozhat szemhéjcsüngést. A genetikai eredetű ptosis nem feltétlenül mutatkozik meg születéskor vagy akár gyermekkorban sem, későbbi életkorban is megjelenhet.

A ptosis súlyossága

A szemhéjcsüngés súlyossága szerint lehet:

  • enyhe illetve kisfokú (2 mm-ig)
  • mérsékelt illetve közepes fokú (3 mm)
  • súlyos illetve nagyfokú (4 mm vagy több).

Látható heg nélkül gyógyuló ptosis műtét

Ha orvosa indokoltnak látja, dönthet műtéti korrekció mellett, ami nem csak a beteg látásélményét javítja, de esztétikailag is jelentős változást eredményez. A Budai Szemészeti Központban Dr. Antus Zsuzsanna végez ptosis korrekciót, kötőhártya felőli megközelítésből. Ez az új sebészeti eljárás megoldást nyújthat azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva, nem megfelelően működik a szemhéjemelő izmuk és a helyreállító beavatkozás után szeretnék elkerülni a látható hegeket.

Ptosis műtét - szemhéjcsüngés, szemhéj műtétek - szemhéjplasztika - plasztikai sebész által végzett szemészeti műtét

A kötőhártya felől végzett ptosis műtét menete

ptosis műtét - szemhéjcsüngés

Ha kötőhártya felőli beavatkozásra kerül sor, a páciens először érzéstelenítő cseppet és helyi infiltrációs érzéstelenítést kap (injekció formájában).

Az operatőr a szemhéj kifordítása után kötőhártya (conjunctiva) felőli megközelítésből a szemhéjemelő izmot (musculus levator palpebrae sup.) előrébb helyezi és belső varratokkal a szemhéj pillavázához (tarsus) rögzíti. Az előrébb helyezés és rögzítés révén az izom hatékonyabban működik, ezáltal emeli meg a szemhéjat.

A beavatkozás eredménye, a szemhéj műtét utáni helyzete a szemhéjemelő izom eredeti állapotától és a szemhéjcsüngés súlyosságától függ. A műtét egyedülállósága a korábbi kötőhártya felől végzett technikákkal szemben, hogy nem csonkító beavatkozás, mivel semmiféle szemhéjszövet nem kerül eltávolításra.

A beavatkozás biztonságos és látható heg nélkül gyógyul, ellentétben más műtéti eljárássokkal, amikor a szemhéj külső részén, a bőrön keresztül történik a bemetszés. A belső kötőhártyaseb magától gyógyul, nem kell varratot behelyezni.

A beavatkozás során sokkal kevesebb a roncsolás, mint bőr felől végzett műtétnél, ahol a szemhéj több rétegét is át kell vágni, mielőtt elérjük a szemhéjemelő izmot.

A kezelés gyermekek esetében csak altatásban végezhető (a Budai Szemészeti Központban jelenleg gyermekeken nem végezzük a beavatkozást). Felnőtteknél helyi érzéstelenítésben javasolt elvégezni, mert pontosabb eredmény érhető el, ha a pácienssel műtét közben tudjuk ellenőrizni a szemhéj magasságát, esetlegesen módosítani a varratok helyét.

Mi történik a ptosis műtét után?

A ptosis műtét után a következőket javasoljuk.

  • Ne sportoljon, kerülje a megterhelő fizikai munkával kapcsolatos aktív tevékenységeit!
  • Ne menjen uszodába és strandra körülbelül 4 hétig, amíg a szemhéj teljesen meggyógyul!
  • Érdemes kerülni a szem dörzsölését vagy bármi mást, ami valamilyen módon irritálhatja a szemet.
  • Kötszerek használata nem szükséges.
  • Mivel a beavatkozás után megemelkedik a szemhéj, a szem nagyobb felülete válik szabaddá, ami hajlamosíthat a kiszáradásra. Emiatt a műtétet követő néhány hétben jelentkezhetnek a száraz szem tünetei, amelyek pl. az idegentest érzés, szúrás, fájdalom, diszkomfort, fényérzékenység. A tünetek enyhítésére, a szem nedvességének megőrzésére és a kötőhártyaseb zavartalan gyógyulásának érdekében orvosa javaslatára használjon antibiotikumos kenőcsöt a szemébe 7-10 napig, ezt követően műkönnyet, műkönnygélt, amennyiben szükséges.
  • A beavatkozás után több alkalommal kontroll vizsgálatra kell jönnie, a varratokat nem szükséges eltávolítani, azok felszívódnak vagy maguktól kihullanak. Varratszedésre akkor van szükség 7-10 nappal a műtét után, ha egyidejűleg dermatochalasis miatt felső szemhéj bőrkimetszés is történt. A ptosis műtét után 3 hónappal várható végleges eredmény.

Fontos információk a ptosis műtétről

A Budai Szemészeti Központban Dr. Antus Zsuzsanna (szemész szakorvos, plasztikai sebész) végez ptosis korrekciós műtéteket, Magyarországon egyedülálló módon kötőhártya felőli, nem csonkító technikával, amelyet Angliában egy egyéves ösztöndíjprogram keretében sajátított el. A beavatkozást megelőzően szakorvosi konzultáció és vizsgálat szükséges, hiszen a ptosis műtét nem mindenki számára megfelelő megoldás. Ha szeretné megtudni az Ön esetében lehetséges-e a kezelés, foglaljon időpontot konzultációra!

*A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük, egyeztessen kezelőorvosával!

Felhasznált irodalom:

Dr. Antus Zsuzsanna (2023): Kötőhártya felől végzett szemhéjcsüngés korrekciós műtétek eredményeinek vizsgálata, doktori értekezés.

Mennyibe kerül a ptosis műtét?

A ptosis műtéttel kapcsolatos költségeket az Árlistában találja.

Gyakran felmerülő kérdések a ptosis műtétről

Olvassa el a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adott válaszokat!

Amikor csak a szemhéj bőre ereszkedik meg, dermatochalasisról beszélünk. Ptosis esetében azonban a szemhéjemelő izom vagy annak beidegzése érintett, ilyenkor a szemhéj a normálisnál alacsonyabb pozícióban helyezkedik el.

A beavatkozás biztonságos és látható heg nélkül gyógyul, ellentétben más műtéti eljárássokkal, amikor a szemhéj külső részén, a bőrön keresztül történik a bemetszés. A belső kötőhártyaseb magától gyógyul, nem kell varratot behelyezni. A beavatkozás során sokkal kevesebb a roncsolás, mint bőr felől végzett műtétnél, ahol a szemhéj több rétegét is át kell vágni, mielőtt elérjük a szemhéjemelő izmot.

A szemhéjcsüngésnek létezik veleszületett formája, ilyenkor  a születéskor, de legkésőbb az első életév betöltéséig megmutatkozik a probléma. Emellett később is kialakulhat az öregedés velejárójaként, hosszú évekig tartó kontaktlencse viselés vagy baleset, sérülés hatására is. Előfordul, hogy valamilyen idegrendszeri vagy genetikai eltérés okozza a szemhéjcsüngést, ám ez nem olyan gyakori.

A bőrfelesleg kimetszéskor (dermatochalasis) csak egy felszínes réteget érintünk és általában nem megyünk mélyebbre. Ptosis korrekciós műtétnél el kell jutni a mélyebben elhelyezkedő szemhéjemelő izomhoz, amely könnyebb és egyszerűbb a kötőhártya felől. Ha kívülről, a szemhéjbőr felől operálnánk a ptosist, akkor több réteget kellene átvágni a szemhéjemelő izom eléréséhez. Ez több traumával és fokozott hegesedéssel jár. Ezenkívül a bőr felől végzett műtéttel kevésbé esztétikus szemhéjkontúr érhető el.

Friss híreink
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább
idegentest-érzés - valami a szemben - idegentest -szemszárazság

Miért érezzük úgy, mintha lenne valami a szemünkben?

Tovább
Műkönny, szemcsepp használat száraz szemre - a tartósítószer mentes műkönnynek nincs mellékhatása

Viszkető, száraz szem? Milyen műkönnyet válasszunk?

Tovább