Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Retina - diabetes retinopátia - szemfenéki vénás keringés zavarok - makula degeneráció retina betegségek

Szemfenéki vénás keringés zavarok

Szemfenéki vénás keringés zavarok fajtái

szemfenéki vénás elzáródások (retinal vein occlusion, RVO) az idősek látásvesztésének gyakori oka, és a diabéteszes retinopátia után a második leggyakoribb retinális érbetegség. Egy olyan komplex szemészeti betegség csoportot képviselnek, amikor a retinát (ideghártyát) ellátó véna valamilyen okból elzáródik, és thrombosis alakul ki. Az elzáródás helye szerint osztályozhatók: vagy a centrális vénás törzs (central retinal vein occlusion, CRVO) vagy a központi vénának csak egy ága záródik el (branch retinal vein occlusion, BRVO) és okoz az adott területen vérzéseket, ödémát. Ez utóbbi a leggyakoribb forma. (Ritkábban, de előfordulnak még egyéb, speciális helyen látható vénás elzáródások is.) Sajnos a betegség súlyos esetben akár látásvesztéshez is vezethet.

A probléma lényege röviden: A retinális vénák elszállítják a használt vért a retina idegsejtjeiből. Ha ezen vénák egyike elzáródik, a használt vér nem tud elfolyni. Ezáltal a vér összegyűlik a vénákban, ami ödémát (az éleslátás helyén) és a retina különböző területein vérzést okoz, az erek kanyargóssá válnak. Ez, a későbbiekben olyan érburjánzásokat is okozhat, melyek a szem egyéb részeiben is súlyos szövődményekhez vezethetnek.

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Szemfenéki vénás elzáródás kockázati tényezők

  • Kor
  • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás az 50 év feletti CRVO-betegek 73%-ánál, a fiatalabb betegek 25%-ánál fordul elő. A hipertónia nem megfelelő kontrollja szintén hajlamosíthat a CRVO kiújulására ugyanabban vagy másik szemben.
  • Magas koleszterinszint
  • Cukorbetegség
  • Orális fogamzásgátló tabletta: Fiatalabb nőknél a fogamzásgátló tabletta a leggyakoribb mögöttes összefüggés, és a retinális vénás elzáródások után nem javasolt a szedésük. A kockázatot fokozhatja a thrombophilia.
  • Emelkedett intraokuláris nyomás, ill. zöldhályog betegség
  • Dohányzás
  • Egyéb nem gyakori hajlamosító tényezők

Szemfenéki vénás elzáródás tünetei

Szemfenéki vénás keringés zavar - CRVO

CRVO: Hirtelen, egyoldali, (nem ritkán) fájdalmatlan, homályos látás alakul ki. Nagyon ritkán tünetmentes.

BRVO: Lehet tünetmentes, de leginkább homályos látással párosul vagy különböző méretű szürkés területekkel a látótér valamelyik részén.

diagnózis pupillatágításos szemfenék vizsgálat során felállítható, de a modern képalkotó eljárások (optikai koherencia tomográfia-OCT, fluoreszcein angiográfia-FLAG) segítheti a diagnózist.

Kép balra: Centrális vénás törzs elzáródás (CRVO)
Kép forrás: © 2023 American Academy of Ophthalmology

Szemfenéki vénás elzáródás esetén javasolt terápia

A kezelés egyik fő célja a kialakult ún. makula ödéma megszüntetése, melyre az intravitrealis (szemgolyóba adott) anti-VEGF terápia a jelenlegi első vonalbeli kezelés. Eme terápiát havonta szükséges alkalmazni, és legalább 6 hónapig javasolt követni a pácienst a betegségből fakadó szövődmények kialakulásának veszélye miatt. Másodvonalbeli kezelések jellemzően intravitrealis szteroid kezelések, ill. ún grid szemfenéki lézerkezeléseket értünk. Ez utóbbi volt korábban az elsődlegesen ajánlott mód BRVO esetén. Kiemelten fontos teljes kardiovaszkuláris vizsgálatot (pl. Carotis Doppler, szív UH, stb.) is indítani, hiszen a szervezet más területein is kialakulhat érelzáródás.

A terápia hatására a látóélesség javulása attól függ, hogy melyik vénaág érintett. A centrális érág elzáródását követően rosszabb eséllyel tér vissza a látás, míg ha az egyik érág záródik el, akkor nagyobb az esély a jobb látóélességre.

Szemfenéki vénás elzáródás lehetséges szövődményei

  • neovaszkularizáció – kóros érburjánzás a szem különböző szöveteiben
  • üvegtesti vérzés – cukorbetegek esetén az ismeretlen eredetű üvegtesti vérzések leggyakoribb okai a különböző vénás elzáródások
  • retina szakadás, retinaleválás

Forrás és ajánlott irodalom:

  • Branch Retinal Vein Occlusion. Retina Health Series. Facts from the American Society of Retina Specialists. Elérhető: https://www.asrs.org/patients/retinal-diseases/24/branch-retinal-vein-occlusion
  • Central Retinal Vein Occlusion. Retina Health Series. Facts from the American Society of Retina Specialists. Elérhető: https://www.asrs.org/patients/retinal-diseases/22/central-retinal-vein-occlusion
  • Nicholson L, Talks SJ, Amoaku W, Talks K, Sivaprasad S. Retinal vein occlusion (RVO) guideline: executive summary. Eye (Lond). 2022;36(5):909-912. doi:10.1038/s41433-022-02007-4
  • Schmidt-Erfurth U, Garcia-Arumi J, Gerendas BS, et al. Guidelines for the Management of Retinal Vein Occlusion by the European Society of Retina Specialists (EURETINA). Ophthalmologica. 2019;242(3):123-162. doi:10.1159/000502041

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!