Jancsa Jani féle lazacburgert a jó látásért!

2021. 06. 10.

Válasszuk a lazacburgert, ha nem csak egy különleges gasztronómiai élményre vágyunk, de a látásunkért is tenni szeretnénk!

Kezdésnek keressünk a hűtőben egy kivit és egy avokádót! Ezeket kicsi darabokra vágjuk fel, majd tegyünk még melléjük pár koktélparadicsomot, lilahagymát és egy kis koriandert. Innentől már jöhet az egyéni ízlés a só és a bors terén, végül pedig locsoljuk meg az egészet egy kis limelével. Kiváló párosítás lesz ez a saláta a lazacos burger mellé. Más már nem is marad hátra, csak élvezni ezt a gasztronómia „csodát”! Az étkezés végén pedig mindenképp jusson eszünkbe, amellett, hogy egy jót ettünk, ma is sokat tettünk azért, hogy vitaminhoz juttassuk a szemeinket.

Nem csak a genetika játszhat szerepet a látásunkban, hiszen a szemünk egészségéért egyéb tényezők is felelősek. Ilyen az étkezésünk és az életmódunk. Miért fontos, hogy mit eszünk? Vannak bizonyos nélkülözhetetlen tápanyagok, melyek támogatják a szemünk egészséges működését, megóvják az ártalmas fényektől és mérsékelik azon degeneratív betegségek megjelenésének az esélyét is, melyek a kor előreheladtával jelenhetnek meg. Mi most megmutatjuk, melyek azok az ínyencségek, melyekkel a szükséges vitaminokhoz tudod juttatni a szemeidet. Nézzük is meg a már fent leírt receptet. A kivi-avokádó salsa saláta lazacburgerrel miként lehet jótékony hatással a látásunkra?

Közkedvelt, és luteinben gazdag gyümölcsünk: a kivi

Nem csak a tökéletes ízvilág miatt ajánlja Jancsa Jani gasztro vlogger a lazacos burger mellé a kivis- avokádós salátát, hanem azért is, mert a két gyümölcs fagyasztásával rengeteg luteinhez juttatjuk a szervezetünket. A számok nyelvén bemutatva, a napi lutein szükségeltünk 14%-át lehet fedezni egyetlen kivivel! Miért van szükségünk luteinre? Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa arról számol be, hogy a lutein segítségével csökkenteni lehet a sárgafolt-degenráció kialakulásának kockázatát, hiszen nem csak elnyeli a nap káros sugarait, de a retinában lévő szabadgyököket is képes semlegesíteni. A fent említett gyakori szembetegség a kor előrehaladtával jelentkezhet, és az egyik kiváltó oka az időskori vakságnak. Mivel a szerveztünk nem tud luteint termelni, így muszáj nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a táplálkozás során olyan zöldségeket és gyümölcsüket fogyasszunk, melyek ebben a vitaminban gazdagok. Ilyen példádul a brokkoli, a spenót, a káposztafélék, a kivi, a pisztácia, az avokádó és a zöldborsó, de természetesen minden zöldség és gyümölcs tartalmaz valamennyi luteint.

Vegyük fel többször a halat az „étlapunkra”

A szemet érintő betegségek közül két típus megjelenésének a kockázatát is csökkenteni lehet akkor, ha rendszeresen fogyasztunk lazacot, és figyelünk a megfelelő omega-3 bevitelre. Az egyik a makula degeneráció. Itt azok az ideghártya sejtek kezdenek el pusztulni, melyek az éleslátásban játszanak szerepet. Egyes kutatások azt mutatják, hogy ha hetente legalább kétszer eszünk lazacot, akkor nagymértékben le lehet redukálni ennek a betegségnek az esélyét. A másik az idült szemszárazság. Itt már jelentősebb mennyiségű omega-3 bevitel kell akkor is, ha csak egy kicsit akarunk odafigyelni a szemünk védelmére. Ez körülbelül 4 alkalmas lazac fogyasztást igényel hetente. A kutatások eredményei arra is rávilágítottak, hogy a lazac DHA származékainak számos pozitív hatása van, mivel molekulái meggátolják a szem idült szárazságát, így csökkentik a gyulladásokat a látószervünkben. Minden hal bőven tartalmaz omega-3-at, éppen ezért rossz hír, hogy a legtöbb családnál csak bizonyos ünnepek alkalmával kerül fel ez az étel a menüre.

Az A-vitaminban gazdag máj

Szemünk egészsége tekintetében nagyon fontos az A-vitamin is, hiszen hozzájárul a fényérzékelő sejtek megfelelő működéséhez. Abban az esetben, ha gyakran fogyasztjuk, elkerülhetjük a szemszárazság mellett a különböző gyulladásokat is. A-vitamint állati eredetű élelmiszerekből tudunk magunkhoz venni, de szervezetünk A-vitaminná tud alakítani néhány növényi eredetű karotinoidot is, így azoknak sem kell aggódniuk, akik vegánok vagy vegetáriánusok. Egy nagykorú személynek már 5000 nemzetközi egység körül mozog a napi A-vitamin igénye. Dr. Nagymihály Attila hangsúlyozza, hogy a legjobb A-vitamin források a májból készült ételek, éppen ezért ajánlott hetente néhányszor fogyasztani. Konkrét példán bemutatva, 10dkg kacsamáj nagyjából 40 ezer NE A-vitaminhoz juttatja a szervezetünket. Nem kell kétségbe esni azoknak sem, akik nem rajonganak a májért, hiszen egy átlagos méretű édeskburgonya vagy sárgarépa is bőven elég A-vitaminhoz tud juttatni egy felnőttet.

Jancsa Jani gasztro vlogger azon a véleményen van, hogy nem csak azt lehet elvárni egy burgertől, hogy ízletes legyen, hanem azt is, hogy miközben egy jót eszünk, az egészségünkért is tenni tudjunk. Jani sokáig küzdött látásproblémával, mely kihatással volt a munkájára és a mindennapjaira is. 2021 év elején eldöntötte, hogy elege van a főzés közbeni „párás szemüveg szindrómából” és jelentkezett lézeres látásjavításra. Mind a kettő szemére rövidlátó volt, bonyolította a helyzetet, hogy eltérő dioptriával. Szerencsére a szemészeti vizsgálatok után kiderült, hogy mind a két szeme korrigálható lézeres FEMTO technológiával. Az operációra úgy emlékszik vissza, hogy rendkívül gyors volt, mely után szemeit rögtön használni is tudta, hisz megfelelően látott. Nagyon élvezi, hogy főzés közben már nem kell megállnia sem a szemüvege párosodása, sem pedig a ráfröccsenő zsiradék törölgetése miatt. Azt pedig külön kiemeli, hogy a maszk hordása közben jelentkező párosodás megszűnésének is nagyon örül. A műtétet követően azonnal dolgozni tudott, és a beavatkozás óta eltelt időszakban a Széll Kálmán téren a hatodik hamburegerezője megnyitásán is túl van.

Nézzük meg most azt a receptet, melyről eddig már sok szó esett:
Lazac burger kivi-avokádó salsával Jancsa Janitól

Hozzávalók 2 főre:
300 g lazac
2 db hamburgerzsömle
50 g jégsaláta
50 g bébispenót
A szószhoz:
50 g tejföl
50 g majonéz
10 g mustár
10 g barna cukor
30 g savanyú uborka
1 szál újhagyma
1 tk tárkony + petrezselyem + snidling
só, bors
A salsához:
1 db avokádó
1 db kiwi
50 g koktélparadicsom
2 szál újhagyma
néhány levél koriander
1 lime
só, bors

Mi is pontosan az a salsa? Egy olyan szaftos szósz, melyhez egészen apróra vágják a hozzávalókat, és minden alaktórész nyersen kerül bele. A kivit hámozás után egészen apróra kell kockázni. Az avokadót előszőr mindig félbe vágjuk, majd a magját könnyedén el lehet távolítani egy éles késsel, egy kanállal pedig egyszerűen ki lehet szedni a héjból a gyümölcs húsát. Ezt szintén fel kell kockázni. Ezek után fogjunk pár koktélparadicsomot, néhány szál újhagymát, valamint egy kis koriandert és lilahagymát, melyeket szintén apróra vágunk. Keverjük össze a hozzávalókat egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd öntsük nyakon az egészet egy lime levével, és már el is készült a salsa. Nem kell kétségbe esni, ha valamelyik hozzávaló épp nincs otthon, hiszen nem baj, ha az egyik kimarad, arra figyeljünk csak, hogy vagy a kivi, vagy az avokadó mindenképp kerüljön bele.

Nézzük most meg következőnek azt a szószt, mely hasonló, mint a tatár és a remulád. Keverjünk el egy tálba 50 gramm majonézt, 50 gramm tejfölt, egy kis kanálnyi mustárt és barna cukrot, valamint egy kis adag apróra kockázott újhagymát és uborkát. Válasszunk néhány számunkra rokonszenves zöldfűszert, sózzuk, borsozzuk, majd az összekeverés után már lehet is kóstolni!

Következzen végre a lényeg: a lazac! Abban az esetben, ha bőrös darabot vettünk, mindenképp vegyük le a bőrét, valamint, ha akad benne szálka, azt is távolítsuk el. Vagy késsel, vagy aprítóval vágjuk apróra, bármelyik verziót is választjuk, nem lehet elrontani! Vizezzük be a kezeinket, és próbáljunk pogácsa formákat készíteni belőle.

Közben már izzíthatjuk is a grillt! Kevés olajon kezdjük a lazac „pogácsák” sütését, sózzuk, borsozzuk a tétjét, majd nagyjából 3- 5 perc után már érezni lehet, hogy a pogácsa alja elkészült. Fordítsuk meg, és ezt az oldalt is fűszerezzük, valamint ugyan annyi ideg süssük. Miközben készül a grillen (vagy a serpenyőben) a lazac, a félbe vágott zsömlék belsejét is meg tudjuk pirítani.

Jancsa Jani lézeres szemműtét vélemény

Ennyi az egész, és már tálalhatunk is! Kezdjük a zsömle aljának megkenését a fehér szósszal, erre tegyünk egy kis felcsíkozott bébispenótot és jégsalátát (előbbi alapból jó választás a szemnek, éppen ezért bátran válasszuk a hétköznapokban akár többször is). Következik a lazacpogácsa, erre kerüljön még rá az avokádós-kivis salsából egy adag, majd a szósszal szintén megkent zsemle tetejével zárjuk a burgerünket! Most már te is ismered Jani látásjavító lazacburgerének a „titkát”!