Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Retina - diabetes retinopátia - szemfenéki vénás keringés zavarok - makula degeneráció retina betegségek

Retina betegségek

Időskori makula degeneráció

Az időskori makula degeneráció (AMD) a retina betegsége. Akkor fordul elő, ha a retina egy része, a makulán belül található éles látásért felelős terület (sárgafolt) sorvadása történik.

A makula degenerációban szenvedő beteg elveszíti a centrális látást. Nem lát finom részleteket, akkor sem ha közel hajol a tárgyakhoz és akkor sem, ha távolabbról nézi őket. A perifériás (oldalsó) látása nem sérül. Példaként képzeljünk el egy óralapot. Az AMD-s beteg az óra körívén található számokat látja, de a mutatókat nem.

Az időskori makula degeneráció sajnos nagyon gyakori megbetegedés. Az 50 és a feletti korosztály látásvesztésének vezető oka.

Az időskori makula degeneráció okozta panaszokról, terápiáról részletesen itt olvashat. 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség szövődményeként alakul ki, a szem retina rétegét érinti. A túl magas vércukorszint károsítja a retina ereit, ami a szövet sérüléséhez, vérzéshez és ödémához vezet. A betegség látáskárosodással jár és akár vakságot is okozhat. A diabéteszes retinopátia korai felismerése és a cukorbetegség kezelése fontos a szövődmények megelőzése érdekében. A rendszeres szemészeti vizsgálat segíthet a betegség korai szakaszában történő diagnosztizálásában.

A diabéteszes retinopátia bármely életkorban kialakulhat és azokat az embereket érinti, akik hosszú ideje kezeletlen cukorbetegségben szenvednek. A diabéteszes retinopátia kialakulásának valószínűsége magasabb, ha a cukorbetegség egyéb szövődményei is jelen vannak, például a magas vérnyomás vagy a vesebetegség.

A diabéteszes retinopátia okozta panaszokról, terápiáról részletesen itt olvashat. 

Szemfenéki vénás keringés zavarok

A szemfenéki vénás elzáródások (retinal vein occlusion, RVO) olyan komplex szemészeti betegség csoportot jelölnek, amikor a retinát vagyis a szem ideghártyáját ellátó véna valamilyen okból elzáródik, így thrombosis alakul ki.

A betegség látáskárosodással jár, súlyos változatai látásvesztéshez is vezethetnek.

Szemfenéki vénás elzáródás okozta panaszokról, terápiáról részletesen itt olvashat. 

A retina betegségek leggyakoribb kezelési módjai

Szemfenéki (retina) lézer - Easyret 577

A retina betegségeinek kezelési módja az adott betegség típusától és súlyosságától függ. A leggyakrabban alkalmazott kezelési módok a következők:

  1. A szembe adott intravitreális anti-VEGF injekciók: A retina betegségek kezelésében gyakran alkalmaznak intravitreális injekciókat. Az injekciók általában olyan gyógyszereket tartalmaznak, melyek segítenek csökkenteni a szemben kialakult ödémát és vérzést. Számos retina betegség esetén jelenleg ez az első vonalbeli kezelési eljárás.
  2. Lézerterápia: A szemfenéki lézerkezelés egy biztonságos és hatékony módszer a retina és a szemfenék különböző betegségeinek kezelésére. A kezelés során a lézerfényt a szemfenéki részre irányítják, hogy helyreállítsák a retina sérült részeit vagy csökkentsék az abnormális érburjánzást. Leggyakrabban diabeteszes retinopátia, makula degeneráció és szemfenéki vénás elzáródás esetén alkalmazzák.
  3. Sebészet: Súlyosabb retina betegségek esetén sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Ilyen sebészeti beavatkozás lehet a retina leválás helyreállítása.

Minden esetben a szemész szakorvos határozza meg a megfelelő kezelési módszert a betegség típusától és súlyosságától függően.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!