Szemészetünkön a maszk használata továbbra is kötelező!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Érdekli, hogy alkalmas lehet-e lézeres szemműtétre? Töltse ki a tesztet!

Retina betegségek

Időskori makula degeneráció

Az időskori makula degeneráció (AMD) a retina betegsége. Akkor fordul elő, ha a retina egy része, a makulán belül található éles látásért felelős terület (sárgafolt) sorvadása történik.

A makula degenerációban szenvedő beteg elveszíti a centrális látást. Nem lát finom részleteket, akkor sem ha közel hajol a tárgyakhoz és akkor sem, ha távolabbról nézi őket. A perifériás (oldalsó) látása nem sérül. Példaként képzeljünk el egy óralapot. Az AMD-s beteg az óra körívén található számokat látja, de a mutatókat nem.

Az időskori makula degeneráció sajnos nagyon gyakori megbetegedés. Az 50 és a feletti korosztály látásvesztésének vezető oka.

Az időskori makula degeneráció okozta panaszokról, terápiáról részletesen itt olvashat. 

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség szövődményeként alakul ki, a szem retina rétegét érinti. A túl magas vércukorszint károsítja a retina ereit, ami a szövet sérüléséhez, vérzéshez és ödémához vezet. A betegség látáskárosodással jár és akár vakságot is okozhat. A diabéteszes retinopátia korai felismerése és a cukorbetegség kezelése fontos a szövődmények megelőzése érdekében. A rendszeres szemészeti vizsgálat segíthet a betegség korai szakaszában történő diagnosztizálásában.

A diabéteszes retinopátia bármely életkorban kialakulhat és azokat az embereket érinti, akik hosszú ideje kezeletlen cukorbetegségben szenvednek. A diabéteszes retinopátia kialakulásának valószínűsége magasabb, ha a cukorbetegség egyéb szövődményei is jelen vannak, például a magas vérnyomás vagy a vesebetegség.

A diabéteszes retinopátia okozta panaszokról, terápiáról részletesen itt olvashat. 

Szemfenéki vénás keringés zavarok

A szemfenéki vénás elzáródások (retinal vein occlusion, RVO) olyan komplex szemészeti betegség csoportot jelölnek, amikor a retinát vagyis a szem ideghártyáját ellátó véna valamilyen okból elzáródik, így thrombosis alakul ki.

A betegség látáskárosodással jár, súlyos változatai látásvesztéshez is vezethetnek.

Szemfenéki vénás elzáródás okozta panaszokról, terápiáról részletesen itt olvashat. 

A retina betegségek leggyakoribb kezelési módjai

A retina betegségeinek kezelési módja az adott betegség típusától és súlyosságától függ. A leggyakrabban alkalmazott kezelési módok a következők:

  1. A szembe adott intravitreális anti-VEGF injekciók: A retina betegségek kezelésében gyakran alkalmaznak intravitreális injekciókat. Az injekciók általában olyan gyógyszereket tartalmaznak, melyek segítenek csökkenteni a szemben kialakult ödémát és vérzést. Számos retina betegség esetén jelenleg ez az első vonalbeli kezelési eljárás.
  2. Lézerterápia: A szemfenéki lézerkezelés egy biztonságos és hatékony módszer a retina és a szemfenék különböző betegségeinek kezelésére. A kezelés során a lézerfényt a szemfenéki részre irányítják, hogy helyreállítsák a retina sérült részeit vagy csökkentsék az abnormális érburjánzást. Leggyakrabban diabeteszes retinopátia, makula degeneráció és szemfenéki vénás elzáródás esetén alkalmazzák.
  3. Sebészet: Súlyosabb retina betegségek esetén sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Ilyen sebészeti beavatkozás lehet a retina leválás helyreállítása.

Minden esetben a szemész szakorvos határozza meg a megfelelő kezelési módszert a betegség típusától és súlyosságától függően.

A betegség, tünetek leírása önmagában nem alkalmas diagnózis felállítására, nem helyettesítheti a szakorvossal történő konzultációt. Ha bármilyen betegség gyanúja felmerül, kérjük egyeztessen kezelőorvosával!

 

Szemfenéki (retina) lézer - Easyret 577

Videóklinika
Orvosaink 1 percben válaszolnak szemészeti kérdésekre.
Melyik kezelést válasszam?
Egyértelmű összehasonlítás, hogy Önnek is érthető legyen
Páciensek történetei
Ők már lézerszeműek! Ismerje meg tapasztalataikat!
Nézzen szét klinikánkon
Járjon körbe még mielőtt ide jönne. Modern, letisztult környezet az Ön kényelméért!