Érdekli, hogy alkalmas lehet-e látásjavító szemműtétre?

Szemészeti vizsgálatok hero image - OCT - ultrahang - szemnyomás mérés - szemüveg felírás - kontaktlencse betanítás Általános szemészeti vizsgálat

Általános szemészeti szűrővizsgálat

Általános szemészeti szakvizsgálat Budapesten és Debrecenben

Általános, teljeskörű szemészeti vizsgálatot 40 éves korig 2 évente, 40 éves kor felett évente javasolunk. Azok számára, akiknek a családjában előfordult zöldhályog, évenkénti vizsgálat ajánlott.
Budai Szemészeti Központban korszerű szemészeti műszerparkkal, átfogó és specializált szaktudással rendelkező szemész szakorvosokkal, 750m2-en tágas várókkal, vizsgálókkal és műtővel várjuk pácienseinket az ország legnagyobb magánszemészetén Budapesten és kisebb rendelőnkben Debrecenben. Szemészeink szakterületüknek nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismert képviselői. Orvosaink speciális szakterületei a lézeres látásjavítás, a szürkehályog kezelése, a látásjavító szemlencse műtétek, a zöldhályogdiabeteses retinopátia és macula degeneráció gondozása, a szemhéjkorrekciós műtétekkönnyezés miatti beavatkozások és a teljeskörű szemészeti szűrővizsgálatok.
Teljeskörű szemészeti szűrővizsgálat - Szemészet Budapest - Debrecen

Foglaljon időpontot

Kérjen időpontot online! Írja meg nekünk, hogy milyen problémára szeretne megoldást, kollégáink a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak időpontot Önnek!

Mire terjed ki az általános szemészeti szűrővizsgálat?

Szemészeti vizsgálat - Szemgyulladás - Szemészet Budapest - Debrecen

Budapesti és debreceni rendelőnkben a vizsgálat során vizsgáljuk a fénytörési hibákat közelre és távolra is. Bizonyos krónikus betegség szemészeti szűrése is megtörténik. Ez azért fontos, mivel ezek a betegségek kezdeti szakaszukban sokszor nem okoznak tipikus panaszt. Ilyen probléma a cukorbetegség (diabetes), magas vérnyomás, zöldhályog, szürkehályog, makula degenerációkeratoconus. Amennyiben valamilyen szemészeti probléma azonosításra kerül, a látásromlás elkerülése miatt javasolt a szemész szakorvos által megállapított rendszerességgel a szemészeti kontroll!

A szemészeti szűrővizsgálat alkalmával sor kerülhet ezen túl tájékoztatásra a fénytörési hibák műtéti korrigálásáról, látászavarok, szemüvegproblémák, helyes műkönny használat átbeszélésére, jogosítványhoz, terhesgondozáshoz, munka alkalmassági vizsgálatokhoz igazolás, szakvélemény kiállítására.

Akut vagy tartósan meglevő szemészeti gyulladások diagnosztizálására, szemkörnyéki bőrelváltozásokkal kapcsolatos konzultációra, kisebb sérülések ellátására szintén szemészeti vizsgálat ad lehetőséget.

Milyen műszeres méréseket végzünk általános szemészeti szűrővizsgálat alkalmával?

Általános szemészeti szűrővizsgálat alá az alábbi vizsgálatok tartozhatnak attól függően, hogy a szemész szakorvos melyeket javasolja és tartja szükségesnek a szem általános állapotfelmérése során.

 • Fénytörés szubjektív és objektív meghatározása közelre és távolra
 • Szaruhártya-görbület mérése
 • Üvegtest biomikroszkópos vizsgálata
 • Szín és térlátás vizsgálat
 • Szemfenék vizsgálata
 • Réslámpa vizsgálat
 • Szemmozgások vizsgálata
 • Szemnyomás mérés
 • Könnyfilm felszakadási idő
 • Szürkehályog szűrés (tágított pupillánál teljeskörű vizsgálat)
 • Zöldhályog szűrés

Meddig tart a szemészeti szűrővizsgálat?

A műszeres mérések és a szakorvosi konzultáció összesen körülbelül másfél órát vesz igénybe. Egyes esetekben a megfelelő eredményhez pupillatágításra van szükség, amit szemcseppekkel végzünk. Ezután pupillái 2-3 órán keresztül nem szűkülnek össze a fényre, emiatt látása homályos, szemei fényérzékenyek lehetnek. A pupillatágító hatása extrém esetben 24-48 órán keresztül is tarthat. Javasoljuk, hogy gépjárművet ne vezessen, amíg a pupillatágító hatása el nem múlik. Hozzon kísérőt, vagy válassza a tömegközeledést!

Hogyan készülhet a szemészeti vizsgálatra?

A szemészeti szűrővizsgálat nem igényel alapos felkészülést, de érdemes a következő néhány pontokat átfutni, mielőtt budapesti vagy debreceni rendelőnkbe érkezik.

Hozza magával a következőket:

 • TAJ kártya
 • Ha gyógyszert szed, akkor hozza el gyógyszerei listáját, hogy a szemész szakorvos áttekinthesse
 • Tájékozódjon a családjában korábban felmerült szemészeti problémákról (pl.: zöldhályogszürkehályog, daganat, stb.)
 • Ha akut problémával érkezik, akkor gondolja át előre, hogy mikor jelentek meg a tünetek, és milyen intenzitással jelentkeztek.
 • Ha szemüveget visel, akkor hozza magával a szemüvegét, ha kontaktlencsét hord, akkor az aktuális lencse adatit jó, ha tudja.
 • A vizsgálatra soha ne érkezzen kontaktlencsében, ha teheti néhány nappal a vizsgálat előtt már mellőze a lencse használatát.
 • Írja fel kérdéseit, hogy ne utólag jusson eszébe, hogy elfelejtett valamiről informálódni.
 • A vizsgálaton ne felejtse el jelezni, ha valamilyen igazolásra van szüksége (pl.: jogosítvány, munka alkalmasság, stb.), vagy ha szemüveget szeretne felíratni. A műszeres mérések eredménye önmagukban nem alkalmasak szemüveg készíttetésre.

Jó tudni!

Kedvezmények a Budai szemészeti Központ pácienseinek a földszinti OPTIKÁNKBAN*:

 • 150.000 Ft feletti vásárlás esetén 20.000 Ft kedvezmény
 • 50.000 – 150.000 Ft közötti vásárlás esetén 10.000 Ft kedvezmény
 • 50.000 Ft alatt 5.000 Ft kedvezmény

*A kedvezmény készpénzre nem váltható, más kedvezménnyel nem összevonható és nem átruházható. 1 db termékre vehető igénybe. Több Páciens kedvezménye nem összevonható.

Mennyibe kerül a szemészeti szűrővizsgálat?

Friss híreink
retinoblastoma - szem daganat - retina - daganat - retina betegség - szembetegség

Súlyos látásromlást okozó gyermekszemészeti betegségek szűrése

Tovább
Lehet-e katona vagy rendőr, akinek lézeres szemműtétje volt?

Lehet-e katona, rendőr, akinek rossz a szeme vagy lézeres szemműtétje volt?

Tovább
A Budai Szemészeti Központ Betegbarát Szolgáltató lett 2023-ban

2023-ban Betegbarát Szolgáltató lettünk!

Tovább
Kovács Patrícia - lánya - éjszakai kontaktlencse - orthokeratológiai lencse

Kovács Patrícia lánya éjszakai kontaktlencséjéről mesél

Tovább