Számítógép a szemünk helyén! Sci-fi vagy valóság?

2016. 08. 9.

A Google bemutatta új szabadalmát a szemlencse helyére ültetett mikroszkópikus számítógépet.

​A Google bemutatta új szabadalmát a szemlencse helyére ültetett mikroszkópikus számítógépet.

Az elképzelés szerint a szemlencse helyére beültetett mini-számítógép minden olyan látásproblémára megoldás lesz, amelyeket ma ismerünk, sőt ezen túl nem lesz szükség többé mikroszkópra vagy távcsőre, ezzel az eszközzel olyan közelre hozhatjuk a távoli dolgokat, amennyire szeretnénk, javíthatunk a felbontásukon, rögzíthetjük a látottakat és egyből küldhetjük más eszközökre.

A digitális szemlencse sok kérdést vet fel, ezekről faggattuk a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosát, dr. Nagymihály Attilát.

Hogyan képzeljük el az eljárást? Hasonló lenne, mint most egy lencseműtét?

Műtét technikai szempontból valószínűleg aránylag könnyen kivitelezhető beavatkozásról lehet szó, ami hasonlít a jelenlegi szürkehályog műtétekhez. Ma is léteznek már speciális műlencsék (pl. alkalmazkodó, vagy nagyító hatású). Amennyiben egy kb. 10 mm átmérőjű eszközön belül megoldhatok a funkciók, akkor műtétileg ez megvalósítható.

A Google elképzelése szerint az energia forrása a szem mozgásából nyert energia lenne. De aggasztónak tűnik a szervizelés, meghibásodás javítása. Veszélyes lehet ez a látásra? Manapság hányszor lehet cserélni a műlencsét ha probléma lép fel?

A lencsét nem ideális cserélni. Jelenleg csak nagyok komoly indokok eseten szoktunk ilyen műtétet végezni. A lencse tokja egy idő után hegesedik, ezért a lencsét kivenni nem mindig egyszerű, így ez a kérdés valós problémát vet fel.

El tudnak képzelni olyan szembetegséget amit eddig nem tudtak az elérhető eljárásokkal korrigálni, de ezzel az eszközzel lehetne?

Sok funkció elképzelhető ezzel a megoldással, de fontos tudni, hogyha a retina és a látóideg nem működik (márpedig nagyon sok szembetegség esetén ez van a háttérben) akkor semmilyen speciális szemlencse sem fog segíteni a látáson.

A találmány sok kérdést vet fel. Ilyen például a mini-számítógép irányítása, illetve az adatvédelem. Vajon fel tudják majd törni a szemünket és látják mit láttunk, hogyan láttunk, illetve, hogy épp most hol járunk és mit látunk?

Érdekes kérdés. Akár egy jó sci-fi film forgatókönyve is lehetne, de sajnos akar valós probléma is lehet.

Az eredeti hír forrása:
http://money.cnn.com/2016/05/04/technology/google-lenses/